صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

چند سازمان حقوق بشری خواستار فشار اتحادیه اروپا بر تاجیکستان شدند

چند سازمان حقوق بشری خواستار فشار اتحادیه اروپا بر تاجیکستان شدند

چهار سازمان مدافع حقوق بشر بینالمللی در نامه ای به فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از او خواسته اند با اتخاذ تدابیری سختگیرانه دولت تاجیکستان را وادار کند که رفتار خود را در زمینه رعایت حقوق بشر بهتر کند. در این نامه ضمن ابراز نگرانی عمیق از وضع حقوق بشر و سرکوبی روزافزون جامعه مدنی در تاجیکستان، تاکید شده که دولت تاجیکستان از سال ۲۰۱۴ میلادی به این سو به سرکوب گسترده، تخریب و تجزیه و بدنام ساختن گروههای مخالف که فعالیت مسالمتآمیز دارند، اقدام کرده است.
این نامه توسط «مدافعان حقوق مدنی»، «آزادی همین حالا»، «دیدبان حقوق بشر» و «کمیته هلسینکی نوروژ» به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا عنوان شده است.
در این نامه آمده است: «هرچند فهرست کاملی از زندانیان سیاسی در کشور وجود ندارد، فعالان محلی گزارش کرده اند که از ۱۰۰ تا ۲۰۰ عضو گروههای مخالف حالا پشت میله های زندان به سر می برند. در میان کسانی که بیشتر هدف قرار گرفته اند، اعضای به گزارش بی بی سی، حزب نهضت اسلامی، حزب عمده مخالف در کشور تا زمان بازداشت فعالان ارشدش در ماه سپتامبر ۲۰۱۵، هستند، که بعد از آن مقامات فعالیت این حزب را ممنوع و آن را یک سازمان تروریستی اعلام کردند.»
در نامه گروههای حقوق بشر به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که نسخه ای از آن ظاهرا به نماینده این اتحادیه در تاجیکستان هم ارسال شده، به موارد آزار و اذیت و بازداشت چند وکیل مدافع در تاجیکستان، از جمله شهرت قدرتف، فخرالدین ذاکرف، بزرگمهر و جمشید یارف، نورالدین محکمف، دلبر داداجانوا و دو فرزند خقوقدان اصحاق طبرف اشاره شده است.
این چهار سازمان قضیه بازداشت و محکومیت اخیر خیرالله میرسعیدف، روزنامه نگار معروف به ۱۲ سال زندان را که اخیرا انتقادهای گسترده بین المللی را به دنبال داشته، به فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گوشزد کرده اند.
این گروهها ادعا می کنند که کارزار دولت تاجیکستان علیه آزادی بیان و آزادی گردهمایی از مرزهای این کشور فراتر رفته و شماری از منتقدان دولت از کشورهای دیگر با درخواست مقامات تاجیک مسترد شده اند. در مواردی که مقامات تاجیک به استرداد این افراد موفق نشدهاند، دولت تاجیکستان حتی «به موارد آدم ربایی» اقدام کرده است.
در این سند آمده است: «اتحادیه اروپا... طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ ۲۵۱ میلیون یورو به تاجیکستان برای اجرای طرح هایی در زمینه آموزش و پرورش، صحت و توسعه مناطق روستایی کمک خواهد کرد. اتحادیه اروپا سومین شریک بزرگ اقتصادی تاجیکستان است و کمکهایش برای این کشور بسیار مهم است. دوشنبه باید درک کند که اتحادیه اروپا مقام «جی اس پی پلاس» به او نخواهد داد، مگر این که وضع حقوق بشرش را بهتر سازد.»
این گروه ها از مسئول وزارت خارجه اروپا خواسته اند که تاجیکستان را وادار کند تا شماری از حقوقدان ها و افراد مخالف و همه زندانیان سیاسی را آزاد کند، به آنها دسترسی فور دوا و و مواد دیگر بدهد، به آزار و اذیت خانواده های زندانیان پایان بدهد.