صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تدابیر بانک مرکزی ترکیه در مقابل افزایش تورم و کاهش نرخ لیر

تدابیر بانک مرکزی ترکیه در مقابل افزایش تورم و کاهش نرخ لیر

برای مصرفکنندگان ترکیه بهای مایحتاج زندگی به طور فزاینده افزایش مییابد. نرخ تورم در این کشور در ماه اگست به حدود ۱۸ در صد رسید. بانک مرکزی ترکیه در این باره هشدار داد و اعلام کرد که اقدامات ضروری را اتخاذ خواهد کرد.
به گزارش دویچه وله، سیر نزولی ارزش لیر باعث افزایش شدید نرخ تورم در ترکیه شده است. طبق جدول منتشرشده از سوی اداره آمار ترکیه، نرخ تورم در این کشور در ماه اگست نسبت به یک سال پیش در همین زمان  ۱۷،۹ درصد افزایش یافته است.
این بالاترین میزان افزایش تورم از سپتمبر سال ۲۰۰۳ در ترکیه است. این امر باعث نگرانی کارشناسان اقتصادی در این کشور شده است. در ماه جولای نرخ تورم در ترکیه نسبت به سال پیش از آن  ۱۵،۸۵ در صد گزارش شده بود.
بانک مرکزی ترکیه اعلام کرد که آماده است تدابیر لازم را برای جلوگیری از کاهش زیاد قیمت لیر اتخاذ کند.
در اطلاعیه این بانک آمده که «بانک مرکزی اقدامات ضروری را برای تثبیت قیمتها انجام خواهد داد». در این اطلاعیه همچنین گفته شده است: «چشمانداز افزایش بیشتر نرخ تورم نشاندهنده خطری است که ثبات قیمتها را تهدید میکند».
بانک مرکزی ترکیه همچنین اطلاع داد که در ۱۳ سپتمبر (تا ده روز دیگر)، سیاست پولی این بانک با تحولات اخیر قیمتها هماهنگ خواهد شد.
به این ترتیب بانک مرکزی تلاش خواهد کرد از نرخ برابری قیمت لیر در مقابل یورو و دالر آمریکایی حمایت کند.
ارزش نرخ لیر ترکیه از شروع سال جاری میلادی بیش از ۴۰ درصد در مقابل دالر آمریکا کاهش یافته و این امر باعث افزایش شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی در این کشور و گران شدن کالاهای وارداتی به ترکیه شده است.
بانک مرکزی با افزایش نرخ بهره میتواند سرمایهگذاران را ترغیب کند و میزان نقدینگی در بانکها را افزایش دهد. کارشناسان اقتصادی تا به حال افزایش رسمی نرخ بهره بانکها را منع کرده بودند. دلیل این امر میتواند سخنان رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه باشد که بارها اعلام کرده بود که مخالف افزایش نرخ بهره در این کشور است. سرمایهگذاران در ترکیه به طور فزایندهای نگران استقلال بانک مرکزی هستند. بسیاری از کارشناسان افزایش بهره بانکی را ضروری میدانند.
این امر در بلندمدت باعث میشود که در کنار افزایش بهره دالر آمریکایی، بدهیهای ارزی ترکیه سنگینتر شود. میزان بدهیهای خارجی ترکیه در حال حاضر بالغ بر ۸۰ میلیارد دالر است.