صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نشست رئیسان جمهوری ایران، ترکیه و روسیه در تهران برگزار شد

نشست رئیسان جمهوری ایران، ترکیه و روسیه در تهران برگزار شد

نشست سران برای بررسی اوضاع سوریه با شرکت ولادیمیر پوتین، رجب طیب اردوغان و حسن روحانی، رئیسان جمهوری روسیه، ترکیه و ایران دیروز جمعه، ١٦ سنبله (٧ سپتامبر)، در تهران برگزار شده است. در این نشست، سوریه شرکت نداشت. در پایان این نشست، آنها در یک نشست خبری شرکت کردند.
رئیس جمهوری ترکیه صبح جمعه آنکارا را به مقصد ایران ترک کرد و ساعاتی بعد وارد تهران شد و ملاقاتی مقدماتی با حسن روحانی داشت. هواپیمای رئیس جمهوری روسیه نیز کوتاه مدتی پس از آن در میدان هوایی مهرآباد تهران به زمین نشست. پیش از آغاز این نشست، رئیسان جمهوری شرکت کننده در این اجلاس در جلسات دوجانبه با هم ملاقات کردند .
در آغاز نشست سه جانبه، حسن روحانی ضمن ابراز خرسندی از پیشرفت نظامی در مقابله با مخالفان حکومت سوریه، اسرائیل با هدف حمله قرار داد و با «نامشروع» توصیف کردن این کشور، آن را عامل ایجاد تنش در منطقه خواند و گفت که خروج اسرائیل از تمامی نقاط سوریه «خواست مشترک» تمامی مردم آن کشور است. آقای روحانی همچنین ایالات متحده را به «تجاوز» به سوریه متهم کرد و گفت که نیروهای آمریکایی بدون دعوت حکومت سوریه در ان کشور حضور دارند و آنان را متجاوز توصیف کرد. او گفت که «حضور غیرقانونی آمریکا» در سوریه باید خاتمه یابد.
رئیس جمهوری ایران، گفت که لازم است جامعه جهانی در فراهم کردن زمینه بازگشت پناهندگان و بازسازی سوریه کمک کند و افزود که جمهوری اسلامی آماده کمک به این بازسازی است. حسن روحانی در پایان سخنان خود از ولادیمیر پوتین دعوت کرد تا در این نشست سخنرانی کند.
آقای پوتین گفت که بیش از ١٤١ شهر و ٩٠ درصد از سرزمین سوریه «آزاد شده» و افزود که «تروریستهای» مخالف دولت سوریه در ادلب تجمع کردهاند. او گفت که گروههای مخالف سوریه در ادلب در صدد استفاده از اسلحه کیمیاوی هستند. مقامات روسیه، سوریه و ایران تمامی مخالفان حکومت بشار اسد را «تروریست» میخوانند در حالیکه دولت ترکیه تنها گروههای اسلامگرای تندرو و برخی گروههای کرد را «تروریست» میداند و سایر گروههای مسلح مخالف با معتدل توصیف میکند. رئیس جمهوری روسیه گفت که لازم است اقداماتی تحت نظارت سازمان ملل برای عادی سازی سوریه و ایجاد آشتی ملی صورت گیرد. وی گفت که دولت روسیه پیشنهاد کرده که یک برنامه بینالمللی برای بازگشت پناهندگان به اجرا درآید و افزود که این پیشنهاد با استقبال ترکیه و ایران مواجه شده است.
ولادیمیر پوتین پیشنهاد کرد که یک مرکز ویژه بازگشت پناهجویان در مسکو تشکیل شود. او خواستار کمک به بازسازی سوریه و فراهم شدن زمینه بازگشت پناهجویان سوری شد و ابراز امیدواری کرد که نشست روز جمعه به پیشرفت روند صلح و بازسازی سوریه کمک کند. رجب طیب اردوغان نیز در سخنان خود با ابراز خرسندی از شرکت در این نشست، گفت که تمامی جهان با بیصبری در انتظار نتایج این نشست است. او گفت که در نشست آستانه هدف این بود که این سه کشور «در حداقل مشترکات» با هم توافق کنند. وی گفت که این حداقل حاوی حفظ تمامیت ارضی سوریه و بازگشت صلح به آن کشور بود. وی در اشاره به مقابله ارتش سوریه با نیروهای کرد در سوریه - که آنها را تروریست خواند - گفت که ارتش ترکیه «با به خطر انداختن جان خود» این مناطق را پاکسازی کرد.
وی گفت که در آستانه تصمیم گرفته شد که «نواحی کاهش تنش» ایجاد شود که تا کنون فقط درادلب این وضعیت حفظ شده و مردم سایر مناطق احساس میکنند که فریب خوردهاند. اشاره آقای اردوغان به توافقهای قبلی سه کشور برای ایجاد مناطق نسبتا امن برای غیرنظامی بوده که در اکثر موارد، بعدا هدف حملات سنگین نظامی نیروهای سوری و روسی و متحدان آنها قرار گرفتند و متحمل تلفات سنگین شدند. او گفت که ترکیه عملا جان ساکنان ادلب و کسانی را که به آن شهر پناه بردهاند تضمین کرده و گفت که «نمیتوان جان این افراد را به رژیم اسد بسپاریم» و افزود که رژیم اسد تا کنون مرتکب کشتار و جنایت علیه مردم سوریه شده است. آقای اردوغان گفت که در صورت عدم جلوگیری از اقدامات نظامی رژیم سوریه در ادلب، کشتار وسیعی در این شهر روی خواهد داد.
رئیس جمهوری ترکیه گفت که «ما بهیچ وجه نمیخواهیم ادلب تبدیل به دریای خون شود» و خواستار همکاری و حمایت روسیه و ایران در جلوگیری از این وضعیت شد. او گفت که ترکیه آماده است نیروهایی را که باعث نگرانی روسیه میشود از مناطق تحت تسلط آنان دور کند به نحوی که «ادلب تنها در دست نیروهای معتدل باشد.» او گفت که توافقی که در مورد ادلب صورت میگیرد تعیین کننده روند همکاری سه جانبه در آینده خواهد بود.