صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دولت آمریکا کمک نظامی به لبنان را از سر گرفت

دولت آمریکا کمک نظامی به لبنان را از سر گرفت

مقامات دولت آمریکا گفتهاند که ارسال مبلغ یکصد و پنج میلیون دالر کمک به ارتش لبنان که چندی پیش به حالت تعلیق در آمده بود در اختیار آن کشور قرار میگیرد. یک منبع وزارت خارجه آمریکا گفته است که این پول به دستور رئیس جمهوری آزاد شده و «راهی لبنان می شود.»
وزارت خارجه آمریکا دلیلی برای از سرگیری ارسال کمک ارائه نداده است اما به نقل از یک مقام وزارت خارجه آن کشور گفته شده بود که «اختلاف نظرهایی درباره کارآیی این کمک بروز کرده بود که مرتفع شده است.»
کمک نظامی آمریکا با هدف تقویت توان رزمی ارتش لبنان به تصویب کنگره رسید اما در اواخر ماه اکتبر، مقامات دولت آمریکا اعلام کردند که ارسال این کمک «فعلا» متوقف شده است.
این کمک شامل تجهیزات نظامی است.
در آن زمان توضیحی در مورد علت توقف ارسال کمک داده نشد اما بعضی از منابع گفتند که دولت دونالد ترامپ از موقعیت حزبالله لبنان در تشکیلات دولتی لبنان ناخرسند است و نگران آن است که ممکن است این کمک به نحوی در دسترس این سازمان قرار گیرد و برای تقویت شبهنظامیان مسلح آن به کار گرفته شود.
دولت آمریکا حزبالله را سازمان تروریستی میداند و آن را مشمول تحریم قرار داده است اما این گروه که تحت حمایت دولت ایران قرار دارد دارای نمایندگانی در پارلمان لبنان است و در دولت ائتلافی سعد حریری، نخست وزیر مستعفی و کفیل فعلی نخست وزیری لبنان عضویت داشته است.
در زمان قطع ارسال این کمک که با برگزاری تظاهرات گسترده ضد دولتی در لبنان همزمان بود، منتقدان دولت دونالد ترامپ گفتند که در حالیکه حفظ نظم و مقابله با گسترش نفوذ گروههای مسلح در لبنان بر عهده ارتش به عنوان یک نهاد ملی است، قطع کمک در شرایط فعلی به تضعیف بازوی نظامی و امنیتی دولت لبنان منجر میشود. آنان زمانبندی قطع به ارتش لبنان را فاجعهبار توصیف کردند.
به گفته کارشناسان، در مقایسه با حزبالله لبنان که همواره از حمایت مالی و تسلیحاتی بسیار گسترده حکومت ایران برخودار بوده است، ارتش ملی لبنان امکانات کمتری داشته و در حالیکه دولت لبنان با مشکلات بزرگ مالی مواجه است، به حمایت خارجی نیازمند است.
معترضان لبنانی که همچنان به تظاهرات خود ادامه میدهند خواستار تحول اساسی در کل تشکیلات سیاسی کشورشان هستند و تمامی بخشهای آن را به فساد گسترده و بیکفایتی متهم میکنند. در پی این تظاهرات، دولت سعد حریری که وعده اصلاحات او باعث پایان یافتن اعتراضات نشده بود، در آخر ماه اکتبر استعفا داد اما تا تشکیل دولت بعدی همچنان کفالت نخست وزیری را در دست دارد.
تلاش احزاب و گروههای سیاسی لبنان برای تشکیل دولت جدید و آرام کردن معترضان هنوز به جایی نرسیده است.
در جریان تظاهرات اعتراضی، طرفداران گروه حزبالله و جنبش امل، که از تشکلهای شیعیان لبنان است، در مواردی به معترضان حمله کردند و دست کم در یک مورد بین آنان و طرفداران گروههای دیگر تیراندازی روی داد. ارتش و نیروهای امنیتی لبنان در این موارد مانع برخورد بین دو طرف شده و از آسیب جدی به تظاهرکنندگان جلوگیری کردهاند.
حزبالله لبنان از ادامه تشکیلات کنونی دولتی، که در آن عضویت دارد، حمایت کرده است.
مخالفان قطع کمک نظامی آمریکا به لبنان گفته بودند که ارتش در شرایط فعلی تنها نهاد سازمان یافتهای است که میتواند نظم در آن کشور را حفظ و از بروز هرج و مرج جلوگیری کند. به گفته آنان، ارتش لبنان باید از حمایت گسترده برخوردار شود.