صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

طرفین درگیر در لیبیا پای میز مذاکره آمدند؛ آلمان نشست صلح برگزار می‌کند

طرفین درگیر در لیبیا پای میز مذاکره آمدند؛ آلمان نشست صلح برگزار می‌کند

نخست وزیر دولت وفاق ملی و رهبر نظامی دولت خودخوانده لیبیا در مسکو بر سر میزمذاکره حاضر شدند. گفتوگو میان فیض السراج، نخست وزیر دولت به رسمیت شناخته شده از سوی سازمان ملل متحد و جنرال خلیفه حفتر، رهبر دولت خودخوانده در پایتخت روسیه، یک روز پس از آتش بس موقت میان طرفین است.
روسیه امیدوار است که این گفتوگو منجر به امضای پیمان آتش بس شود. برخی از گزارشها از شرکت وزیران خارجه و دفاع ترکیه و روسیه در این نشست حکایت دارد.
در همین حال جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا روز (دوشنبه ۱۳ جنوری) در آنکارا با رئیس جمهوری ترکیه درباره لیبیا گفتوگو میکند.
بهواسطه فشار دیپلماتیک ترکیه و روسیه، در لیبیا آتش بس موقت برقرار شده است. دولت وفاق ملی با توافق بر سر آتشبس، از ساعت ۱۲ شنبه شب (۱۱ جنوری) از سازمان ملل متحد خواست تا اجرای آن تضمین شود. ساعاتی پس از اعلام آتش بس، طرفین یکدیگر را به نقض آن در اطراف پایتخت متهم کردند.
همزمان امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، پس از تماسی تلفنی با همتای روس خود با انتشار بیانیهای بر «ضرورت» آتش بس در لیبیا تاکید کرد. هم‏چنین قرار است که دولت آلمان نشستی را روز یک‏شنبه هفته آینده (۱۹ جنوری) درباره وضعیت لیبیا ترتیب دهد. در این نشست رئیس جمهوری ترکیه هم قرار است شرکت کند.
رئیس جمهوری فرانسه در تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین ابراز امیدواری کرده که نشست برلین «روند صلح لیبیا را با پشتیبانی سازمان ملل متحد احیا کند». رئیس جمهوری روسیه در دیدار روز شنبه با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از برپایی نشست برلین حمایت کرده است.
تلاشهای دیپلماتیک برای برقراری آتش‏بس در لیبیا در حالی است که رجب طیب اردوغان هفته گذشته از اعزام «تدریجی» نظامیان ترکیه به لیبیا خبر داده بود. آقای اردوغان گفته بود که هدف ترکیه «پشتیبانی از دولت مشروع» لیبیا و جلوگیری از «یک فاجعه انسانی» است. توافق پارلمان ترکیه با برنامه اعزام نیروی نظامی به لیبیا با واکنشهایی منفی همراه شد. اسرائیل، یونان و قبرس آن را تهدیدی برای ثبات منطقه دانستند و نسبت به آن هشدار دادند.
دولت لیبیا در نبرد با شورشیان به رهبری جنرال خلیفه حفتر در شرق لیبیا است. دولت وفاق ملی را سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته و کنترل طرابلس را در دست دارد. ترکیه و قطر از متحدان اصلی این دولت است.
نیروهای جنرال حفتر خود را ارتش ملی میخوانند و از پشتیبانی مصر، اردن، روسیه و امارات متحده عربی برخوردارند. جنرال حفتر در ماه اپریل تلاش کرد پایتخت را تصرف کند.
از سال ۲۰۱۱ میلادی و پس از سرنگونی حکومت جنرال معمر قذافی لیبیا با جنگ داخلی رو به روست. در حال حاضر دولت وفاق ملی در طرابلس و دولت خودخوانده جنرال حفتر در طبرق مستقر است.
گزارشهای سازمان ملل متحد حاکی است که از زمان آغاز درگیری بین طرفین بیش از ۲۸۰ غیرنظامی و حدود ۲ هزار نظامی کشته شدهاند. همچنین این جنگ داخلی ۱۴۶ هزار تن را بیخانمان کرده است.