صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تنش چین و آمریکا؛ چین دستور داد کنسولگری آمریکا در چنگدو بسته شود

تنش چین و آمریکا؛ چین دستور داد کنسولگری آمریکا در چنگدو بسته شود

وزارت خارجه چین گفته که این اقدام "پاسخی ضروری و قانونی" به آمریکا در واکنش به دستور بسته شدن کنسولگری این کشور در شهر هیوستون در ایالت تگزاس است. آمریکا در اوایل هفته جاری اعلام کرد که چین باید کنسولگری خود را در هیوستون ببندد. وزارت امور خارجه آمریکا علت این تصمیم را "حفاظت از حق مالکیت معنوی و اطلاعات خصوصی" اعلام کرد. تنشها بین چین و آمریکا بر سر چندین موضوع کلیدی است.
دولت دونالد ترامپ مکررا با مقامات چین بر سر تجارت و همهگیری ویروس کرونا و همچنین اعمال قانون امنیتی جدید چین در هنگکنگ درگیریهایی داشته است.
چین در مورد بستن کنسولگری آمریکا چه گفت؟ وزارت خارجه چین اقدام خود را "پاسخی مشروع و ضروری" در واکنش به اقدامات غیرمنطقی آمریکا دانسته است.
این وزارتخانه همچنین گفته: "وضعیت روابط فعلی چین و آمریکا موضوعی است که چین نمیخواهد شاهد آن باشد و ایالات متحده مسئولیت آن را برعهده دارد."
کنسولگری آمریکا در شهر چنگدو واقع در جنوب غرب چین در سال ۱۹۸۵ ایجاد شد و بیش از ۲۰۰ پرسنل دارد. به گفته خبرنگار بیبیسی، این کنسولگری به دلیل نزدیکیاش با منطقه خودمختار تبت، دارای اهمیتی استراتژیک است.
روز سه شنبه (۲۱ جولای) آمریکا با مهلتی ۷۲ ساعته به چین دستور داد تا کنسولگریاش را در هیوستون در ایالت تگزاس ببندد. این اقدام پس از آن صورت گرفت که تعدادی فرد ناشناخته فیلمهایی را منتشر کردند که نشان میداد افرادی در حیاط ساختمان کنسولگری چین در هیوستون، در حال آتش زدن کاغذهایی در سطل آشغال هستند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا چین را به "سرقت نه تنها حق مالکیت معنوی و اطلاعات خصوصی مردم آمریکا، بلکه اروپا هم متهم کرد." او همچنین گفت: "دولت آمریکا انتظارات روشنی از نحوه رفتار حزب کمونیست چین تعیین کرده و وقتی آن انتظارات برآورده نشود، ایالات متحده برای محافظت از منافع مردم خود، محافظت از امنیت ملی و محافظت از مشاغل و اقتصاد خود اقدامات لازم را انجام خواهد داد."
گفته میشود که کنسولگری چین در هیوستون حدود ۶۰ کارمند دارد. چین علاوه بر سفارت خود در شهر واشنگتن، در نیویورک، لسآنجلس، سان فرانسیسکو و شیکاگو نیز کنسولگری دارد. در اقدامی دیگر آمریکا همچنین ۴ تبعه چینی را به تقلب در دریافت ویزا و اظهارات دروغ در مورد وابستگیشان به نیروهای مسلح چین متهم کرده است. سه نفر از این افراد در بازداشت هستند و پلیس فدرال آمریکا، افبیآی، در جستجوی نفر چهارم است. گفته میشود که این فرد در کنسولگری چین در سانفرانسیسکو پنهان شده است.
عمده ترین موارد اختلاف چین و آمریکا
موارد مختلفی باعث بروز تنش بین پکن و واشنگتن شده که برخی از مهم ترینها عبارت است از:
همهگیری ویروس کرونا: دونالد ترامپ مکررا از کووید ۱۹ به عنوان "ویروس چینی" نام برده و مدعی شده که منشاء شیوع این ویروس به یک آزمایشگاه چین مربوط میشود. این در حالی است که مقامات امنیتی آمریکا گفتهاند که این ویروس "ساخته دست بشر نیست". در مقابل، مقامات چین بدون ارائه هر گونه شواهدی گفتهاند که منشا ویروس کرونا احتمالا آمریکاست.
تجارت: آقای ترامپ مدتهای مدیدی است که چین را به انجام فعالیتهای "تجاری غیرمنصفانه و سرقت مالکیت معنوی" متهم میکند.
هنگکنگ: چین در ماه جون ( یک ماه پیش) قانون امنیتی جنجالی جدیدی را بر هنگکنگ اعمال کرد. متعاقب آن آقای ترامپ اعلام کرد که به روابط ویژه یا ترجیحی تجاری هنگکنگ با آمریکا که در سال ۱۹۸۴ و زمانی که هنگکنگ همچنان مستعمره بریتانیا بود، پایان میدهد. چین در مقابل آمریکا را به "مداخله شرم آور" در امور داخلی این کشور متهم کرد و وعده داد که تلافی خواهد کرد.
دریای جنوبی چین: دو کشور همچنین بر منابع دریایی در آبهای مورد مناقشه با هم اختلاف نظر دارند. مایک پومپئو بهرهبرداری چین از منابع آبی و خشکی در این جزایر را غیرقانونی دانسته و آن را "کارزار قلدرمابانه" پکن در کنترل این مناطق خوانده.