صفحه نخست » بین الملل » سازمان ملل با تمدید یک ساله کمکهای بشردوستانه به سوریه از طریق ترکیه موافقت کرد
سازمان ملل با تمدید یک ساله کمکهای بشردوستانه به سوریه از طریق ترکیه موافقت کرد
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه به اتفاق آرا با تحویل کمکهای بشردوستانه فرامرزی به شمال غربی سوریه از طریق ترکیه برای مدت یک سال موافقت کرد. ایرلند و ناروی در پیش نویس قطعنامه پیشنهادی خود به شورای امنیت سازمان ملل، خواستار تمدید یک ساله ساز و کار کمک رسانی فرامرزی به سوریه از دهم جولای و از طریق دو گذرگاه مرزی در ترکیه و عراق شده بودند. عملیات کمک رسانی به سوریه در صورت مخالفت شورای امنیت سازمان ملل، روز شنبه، دهم جولای به پایان میرسید.
سازمان ملل معتقد است که با تصویب این قطعنامه که پس از توافق امریکا و روسیه صورت گرفت، کمکهای غذایی و دیگر کمکهای بشردوستانه به ۳.۴ میلیون نفر در سوریه خواهد رسید. روسیه، متحد سوریه پس از هفتهها بحث درمورد قطعنامه ای که توسط ایرلند و ناروی تهیه شده بود، پیشنهاد تمدید شش ماهه کمک رسانی و تنها از طریق یک گذرگاه را داده بود. صبح روز جمعه پس از مذاکرات سفیران امریکا و روسیه در سازمان ملل، ۱۵ عضو شورای امنیت به اتفاق آرا موافقت کردند که کمک رسانیها در دو دوره شش ماهه انجام شود. آنها تمدید اجازه شش ماه دوم را به گزارش دبیر کل سازمان ملل درباره چگونگی کمک رسانی مشروط کردند. البته به گفته دیپلماتها برای تمدید شش ماه دوم در ۱۰ جنوری ۲۰۲۲ دیگر نیازی به رأی گیری نیست. پس از تصویب این قطعنامه، لیندا توماس گرینفیلد، سفیر امریکا در سازمان ملل گفت: «والدین کودکان سوری امشب میتوانند به راحتی بخوابند زیرا فرزندان آنها برای ۱۲ ماه غذا خواهند داشت.» او گفت که این اقدام «بشردوستانه» شورای امنیت به «معنای واقعی کلمه» زندگی را نجات خواهد داد. واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل نیز رأی موافق امریکا و روسیه به قطعنامه پیشنهادی را یک لحظه تاریخی در مسیر حل بحران سوریه دانست. او همچنین گفت که اعضای شورای امنیت در خصوص این موضوع که فعالیت های بشردوستانه باید نیازهای حیاتی مردم سوریه را تأمین کنند، متحد هستند. بر اساس گزارش های خبری، جو بایدن، رئیس جمهور امریکا در دیدار با ولادیمیر پوتین، همتای روسی اش در ماه جون بر اهمیت کمکهای فرامرزی به سوریه تأکید کرده بود. دولت بایدن در آن زمان هشدار داده بود كه در صورت قطع کمک رسانی ها، هرگونه همکاری آینده با روسیه در مورد سوریه آسیب خواهد دید. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز از شورای امنیت این نهاد بینالمللی خواسته بود تا عملیات کمک رسانی را برای یک سال دیگر تمدید کند. او هشدار داده بود که در صورتی که چنین موافقتی صورت نگیرد، میلیون ها نفر آسیب خواهند دید. شورای امنیت سازمان ملل برای اولین بار در سال ۲۰۱۴ تصویب کرد تا از طریق چهار گذرگاه مرزی عملیات کمک رسانی فرامرزی به منطقه شمال غرب سوریه انجام شود. اما این موافقتنامه در سال گذشته به دلیل مخالفت روسیه و چین، شمارگذرگاه های مجاز برای ارسال کمکها را به یک گذرگاه کاهش دادند.
روسیه معتقد است که در حال حاضر عملیات کمک رسانی، حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را نقض میکند. روسیه و چین همچنین بر این نظرند که امریکا و تحریم های یک جانبه، عامل برخی از مشکلات سوریه هستند.