صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شورشیان، تهدید جدی در سرحدات شرقی

شورشیان، تهدید جدی در سرحدات شرقی

در حالی که پروسهء خروج نیروهای امریکایی از افغانستان آغاز می شود، قوماندانان نظامی با تهدید جدی از سوی شورشیان وابسته به القاعده که در سرحدات شرقی میان افغانستان و پاکستان مستقرند، رو به رو شده اند.
اعزام سی هزار سرباز اضافی توسط رییس جمهور امریکا بارک اوباما به افغانستان در سال گذشته، سبب شد تا برخی از طالبان از قرارگاه های شان در جنوب افغانستان بیرون شوند. اما، به نوشتهء خبرگزاری رویترز، اکنون شورشیان در جای دیگری پناه گزیده اند.

پروسهء خروج سی هزار سرباز اضافی که به افغانستان فرستاده شده بودند، در هفته های بعدی آغاز خواهد شد. به نوشتهء رویترز این بدان معناست که قوماندان های نظامی باید اهداف شان را کاهش بدهند و در ماه های آینده از نهایت کوشش در مبارزه علیه شورشیان استفاده کنند.

جیف درسلر، یک کارشناس نظامی در انستیتوت تحقیقاتی نظامی در واشنگتن، به این باور است که اگر نیروهای بین المللی تحرکات گروه های شورشی وابسته به القاعده را در مناطق شرقی به طور جدی مد نظر نگیرند، پیروزی درین جنگ دشوار خواهد بود.

رییس جمهور اوباما هفته گذشته اعلان کرد که 10 هزار سرباز امریکایی تا پایان امسال از افغانستان بیرون خواهند شد و بیست و سه هزار سرباز دیگر تا خزان سال آینده میلادی به امریکا باز خواهند گشت. اوباما خاطر نشان ساخت که هدف اساسی ماموریت نظامی این کشور بعد از کشته شدن اسامه بن لادن تضعیف شبکهء القاعده است، نه شکست مطلق طالبان که زمانی بر افغانستان تسلط داشتند.

این مساله سبب شد تا تمرکز بر مناطق کوهستانی در شرق افغانستان بیشتر شود، جای که گفته می شود شورشیان وابسته به شبکهء القاعده از جمله شبکهء حقانی در آن فعالیت دارند. اما تورن جنرال دان الاین که قوماندهء 32 هزار نیرو به شمول 25 هزار سرباز امریکایی را در شرق افغانستان بر عهده دارد گفت که دشوارهای زیادی درین منطقه موجود است.

جنرال الاین افزود که مناطق شرقی با پاکستان حدود 450 کیلومتر سرحد مشترک دارند و اراضی شان هم بسیار پیچیده و صعب العبور هستند. با وجود این همه، هنوز قوماندان های نظامی ایالات متحده طرح تغییر مسیر به سوی مناطق شرقی افغانستان را اعلان نکرده اند.

اما جنرال دوید پترویس قوماندان عمومی نیروهای امریکایی و ناتو که در ماه آینده ازین سمت نظامی استعفا می دهد و رییس ادارهء استخبارات مرکزی یا سی آی ای می شود، گفته است که شاید تعداد زیادی از نیروهای حمایتی به شرق افغانستان فرستاده شوند. مناطق شرقی افغانستان، در ماه های اخیر شاهد حملات شدید بوده اند.

به گونهء مثال، ولایت لوگر هفته گذشته شاهد حملهء انتحاری مرگبار بود. شرق افغانستان مخصوصاً به خاطر حضور شبکهء حقانی که با شبکهء القاعده در ارتباط است، پرمخاطره به نظر می رسد. جنگجویان شبکهء حقانی ظاهراً نسبت به طالبان تندروترند و ممکن به نظر نمی رسد که سلاح شان را به زمین بگذارند یا از حملات علیه اهداف ملکی دست بردارند.

نتیجه گیری خبرگزاری رویترز این است که با تمرکز قوماندان نظامی به سوی شرق افغانستان، روشن نیست که آیا آنان منابع کافی را برای پیشبرد این ماموریت در اختیار دارند یا نه، مخصوصاً که اکنون شمار نیروهای امریکایی در افغانستان کاهش می یابد.

از سوی دیگر، شورشیان شاید با گرفتن این خبر که نیروهای خارجی از افغانستان بیرون می شوند، بیشتر جان بگیرند و بر مواضع شان هم چنان پا برجا باقی بمانند.(رادیو آزادی)