صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نیمه دوم سال اول مجلس آغاز شد

نیمه دوم سال اول مجلس آغاز شد

مجلس نمایندگان در آغاز نیمه دوم سال اول کاری خود گفته که دولت پارلمان را به حاشیه رانده و به مصوبات آنها توجهی نکرده است. مجلس نمایندگان افغانستان از ۴۵ روز تعطیلات تابستانی خود صرفنظر کرد و در این مدت منتظر معرفی شماری از اعضای کابینه، دادگاه عالی و برخی مقامهای دیگر بود، ولی حامد کرزی، رئیس جمهوری در این مدت هیچ وزیری را به مجلس معرفی نکرد.

نزدیک به دو سال است که هفت عضو کابینه، رئیس اداره امنیت ملی، رئیس بانک مرکزی، رئیس هلال احمر و دادستان کل کشور به عنوان سرپرست به کار خود ادامه داده اند و برای کسب رای اعتماد به مجلس معرفی نشده اند. افزون بر این مدت کار پنج عضو دادگاه عالی هم یک سال پیش به پایان رسیده است، آنها یا باید برای کسپ رای مجدد به مجلس نمایندگان معرفی شوند و یاهم کسانی دیگری به جای آنها به مجلس معرفی شود.

براساس قانون اساسی افغانستان، رئیس و اعضای دادگاه عالی، روسای ادارات مستقل و همچنین دادستانی کل همه باید از مجلس نمایندگان برای زمان مشخصی، رای اعتماد بگیرند. روز شنبه، اول اسد مجلس نمایندگان نیمه دوم سال اول کاری خود را بدون رفتن به تعطیلات تابستانی آغاز کرد و در نخستین جلسه خود از آقای کرزی انتقاد کرد که در این مدت از معرفی افرادی که نیازمند کسب رای اعتماد از مجلس هستند، به مجلس معرفی نکرده اند.

عبدالرووف ابراهیمی، رئیس مجلس گفت: شما (نمایندگان) گرانبهاترین اوقات خود را جهت ارائه رای اعتماد به وزرای سرپرست صرف نموده برای ۴۵ روز جلسات ولسی جرگه را تمدید نمودید، ولی از طرف حکومت در این مورد اقدامی صورت نگرفت.

در این مدت نه تنها تنشها میان مجلس و رئیس جمهوری بر سر معرفی هفت عضو کابینه و چند مقام ارشد قوه مجریه و قضائیه حل نشد، بلکه مشکلات دیگری و از جمله جنجالهای انتخاباتی روابط قوای سه گانه در افغانستان را تیره تر کرد.
دادگاه ویژه انتخاباتی ۶۲ عضو مجلس نمایندگان را فاقد صلاحیت نمایندگی اعلام کرده و رای به عضویت ۶۲ فرد دیگر در مجلس داده است. همچنین مجلس لوی سارنوال، رئیس و پنج دادگاه عالی را سلب اعتماد کرده، اما رئیس جمهوری به این تصمیم مجلس اعتنایی نکرده است.

رئیس مجلس در جلسه روز شنبه، اول اسد در مجلس تاکید کرد که ادامه کار مجلس در این ۴۵ روز برای تقابل با حکومت نبوده و هدف از آن تنها تامین مصالح کشور بوده است. فوزیه کوفی نماینده بدخشان در مجلس، از حکومت افغانستان انتقاد کرد که مجلس را در شش ماه به حاشیه رانده و مشارکت آن را از مشارکت در تصمیم گیری و سیاستگذاری در امور مهم کشور بازداشته است.

خانم کوفی گفت: چیزی که پارلمان افغانستان در شش ماه گذشته نتوانست به آن دسترسی پیدا کند، احراز جایگاه پارلمان افغانستان به عنوان عالی‌ترین مظهر اراده ملت افغانستان، بر مبنای قانون اساسی، است. در سیاستهای کلی ما نه تنها تاثیرگذار نبودیم، بلکه کاملا در حاشیه رانده شدیم. او همچنین انتقاد کرد که سیاست های حکومت افغانستان در حال پاکستانی شدن است و این مساله باعث نگرانی نمایندگان و مردم شده است.

خانم کوفی افزود: فعلا چیزی که ذهن ما و مردم ما را مشغول کرده، سیاست های نادرست دولت افغانستان است و به باور من سیاستهای پاکستانی شدن افغانستان است. موضوع امضای پیمان استراتژیک میان افغانستان و آمریکا از دیگر مسائل جنجالی میان مجلس و رئیس جمهوری بوده است.

جزئیات این پیمان هنوز در اختیار رسانه ها قرار نگرفته، اما گفته شده که ایجاد پایگاه های دائمی آمریکا در افغانستان، یکی از بندهای اصلی سندی خواهد بود که قرار است در این مورد به امضا برسد. آقای کرزی دستور داده که لویه جرگه سنتی برای بررسی این پیمان برگزار شود، اما مجلس برگزاری این جرگه را مغایر قانون و برای محدود کردن صلاحیت های خود دانسته است.

شماری از اعضای مجلس گفته اند که ممکن است در پی تیرگی روابط آقای کرزی با آمریکا از امضای این پیمان خودداری کند و باکشورهای دیگر و از جمله روسیه و چین نزدیک شود. عبدالحبیب اندیوال عضو کمیسیون امور دفاعی مجلس گفت: نگرانی ما این است که رئیس جمهوری و اطرافیان او می خواهند پایگاه نظامی (آمریکا) در افغانستان وجود نداشته باشد و افغانستان را به (سازمان همکاری های) شانگهای تسلیم کنند.

مجلس برای ارائه توضیحات بیشتر در این مورد روز شنبه (اول اسد) زلمی رسول، وزیر خارجه و رنگین دادفر اسپنتا، رئیس شورای امنیت ملی را فراخواند. آقای رسول گفت که گفتگوها میان افغانستان و آمریکا در باره پیمان استراتژیک ادامه دارد و هنوز توافق بر سر جزئیات آن به دست نیامده است.

آقای اسپنتا از این پیمان به عنوان قرارداد احتمالی یاد کرد و گفت: هیچ نوع تضمینی مبنی بر این که ما حتما چنین قراردادی را امضا خواهیم کرد یا بر سر آن به توافق خواهیم رسید، وجود ندارد. او افزود که تمایلی در دولت های دو کشور برای امضای چنین قراردادی وجود دارد، اما پیشرفتهایی در این زمینه به دست نیامده و اطلاعات بسیار حیاتی وجود ندارد که برای مجلس ارائه شود.

به گفته مشاور امنیت ملی آقای کرزی، وجود اختلافها میان مقامهای افغان و آمریکایی در مورد امضای این پیمان و از جمله پیش شرطهایی که دولت افغانستان در این مورد مطرح کرده، باعث به دست نیامدن توافق در این مورد شده است.
آقای اسپنتا گفت که دولت افغانستان شرط گذاشته که با امضای این پیمان بازرسی خانه ها، بازداشت شورشیان و مسئولیت بازداشتگاهها به طور مطلق به نیروهای افغان واگذار شود، اما آمریکایی ها این امر را منوط به رشد و توانایی این نیروها دانسته اند.(بی بی سی)