صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بن لادن به کودتا علیه خودش شک داشت

بن لادن به کودتا علیه خودش شک داشت

در اسناد منتشره ایالات متحده که روز جمعه (2 سپتمبر) منتشر شد، آمده است که اسامه بن لادن، رهبر پیشین شبکه القاعده به کودتا علیه خودش ظن داشته است؛ به طوری که یکی از دستیاران خود را اندکی پس از حملات 11 سپتمبر بازداشت کرد.

یک دستیار نزدیک بن لادن که تبعه عربستان سعودی است، در زندان گوانتانامو به بازپرس ها گفته است که او در سال 2001 به اتهام جاسوسی توسط القاعده در افغانستان دستگیر و شکنجه شده بود.

این اسناد که یادداشت های اداره دفاعی بوده و توسط وبسایت ویکی لیکس منتشر شده، می گوید که عبدالبخاری پیش از پیوستن به القاعده بر ضد شوروی سابق در افغانستان می جنگیده است.

عبدالبخاری در مورد زندانی شدنش گفته است که او به دلیل مخالفت با حواله پول به رهبر جنگجویان ازبک زندانی شده بود. او گفته است: انتقال پول بدون آگاهی اسامه بن لادن انجام شد که او باور داشت این اقدام طرحی برای کودتا علیه او می باشد .

بر اساس مدارکی که توسط مقامات نظامی امریکا در گوانتانامو تهیه شده است، گمان می رود که جنگجوی ازبک جمعه نمنگی بوده باشد که او رهبر گروه تحریک اسلامی ازبکستان است.

تحریک اسلامی ازبکستان در سال 1998، همزمان با حکومت طالبان در افغانستان (1996-2001) تشکیل شد و پایگاه خود را در شمال افغانستان قرار داد تا علیه دولت اسلام کریموف بجنگد. ایالات متحده امریکا این گروه را در سال 2000 در لیست گروه های تروریستی شامل کرد و پس از سرنگونی رژیم طالبان آنها را از خاک افغانستان بیرون راند. این گروه پس از آن به مناطق قبایلی در سرحد پاکستان پناه بردند.

گفته می شود که گروه تحریک اسلامی ازبکستان هنوز در مناطقی از شمال افغانستان و تاجیکستان فعالیت دارند. در ماه می سال روان (4 ماه پیش) نیروهای ناتو در افغانستان در یک حمله شبانه چهار شورشی به شمول دو زن را که مظنون به عضویت در این گروه بودند، در ولایت تخار کشتند. آن حمله واکنش شدیدی را آن ولایت به همراه داشت.

بخاری ابتدا در زندان قندهار محبوس شد و پس از آن که رژیم طالبان سقوط کرد، او به همراه دیگر زندانیان خارجی به نیروهای امریکایی تحویل داده و سرانجام به بازداشتگاه گوانتانامو انتقال داده شدند.

این مدارک به نقل از یک بازپرس امریکایی، بخاری را یک جهادی کهنه کار توصیف می کند که به کمپ های آموزشی القاعده پیوسته بود.