صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شمارى از ژورناليستان از عملکرد نهادهاى رسانه ای شاکى اند

شمارى از ژورناليستان از عملکرد نهادهاى رسانه ای شاکى اند

برخى خبرنگاران، تعد د وعملکرد نهاد هاى ژورناليستان را مناسب ندانسته، ميگويند که آنها به همين علت، نمى توانند مشکلات خود را به يک مرجع مطرح نمايند تا به آن رسيدگى شود.اما مسوولان اتحاديه هاى ژورناليستان ميگويندکه مسووليت خود را در مورد حل مشکلات خبرنگاران ايفا نموده و دوسيه هاى تهديد ، قتل و لت و کوب آنها را پيگيرى کرده اند.

اين خبرنگاران ميگويندکه موجوديت چند اتحاديه باعث شده است که مشکلات آنها از قبيل تهديد و لت و کوب پا برجا بماند.

آنان به اين باور اند که اگر نهاد هاى ژورناليستيکى به صورت واحد فعاليت کنند،خبرنگاران ميتوانند به يک آدرس مشخص مراجعه نمايند.

در مجموع پنج نهاد خبرنگارى به شمول اتحاديه ملى ژورناليستان و خبرنگاران ، اتحاديۀ ملى ژورناليستان و انجمن آزاد ژورناليستان افغانستان فعاليت دارد.

حامد حيدرى خبرنگار تلويزيون طلوع ميگويد که تعدد نهاد ها و اتحاديه هاى خبرنگارى سبب شده است که خبرنگاران ندانند که در صورت بروز مشکلات، به کدام نهادى مراجعه نمايند؟

وى ادعا ميکند: اتحاديه ها و نهاد هايى که در راستاى ژورناليستى فعاليت دارند ؛ منتظر هستند تا يک خبرنگار تهديد و يا کشته شود، جمع ميشوند و سر و صداى شان بلند ميشود.

حيدرى گفت که اين اتحاديه ها بجاى اينکه دنبال رفع مشکلات خبرنگاران باشند، بيشتر به فکر گرفتن کمک ها هستند.

او مى افزايد که ده ها خبرنگار تهديد و مورد لت و کوب قرار گرفته و کمره هاى شان شکستانده شده،اما کدام نهادى پيدا نشده که مشکلات آنها را حل کند.

در عين حال، نظرالدين مُصلح خبرنگار تلويزيون خصوصى (١) ،فعاليت هاى نهاد هاى خبرنگارى را سمبوليک ميداند و ميگويد که اين نهاد ها در حالى که هميشه داد دفاع از حق خبرنگاران را ميزنند و وظيفه شان هم همين است ، اما از حق و حقوق خبرنگاران خبر ندارندو هيچ وقت نتوانسته اند؛ از حق و حقوق آنها دفاع کنند.

مصلح، يکى از اين حقوق را سفر خبرنگاران به خارج از کشور خواند و گفت: کشورهايى که خبرنگاران افغان را براى ارتقاى ظرفيت دعوت ميکنند، نهاد هاى ژورناليستى بيشتر کسانى را به اين سفر ها ميفرستند که روابط نزديک با همين نهاد ها داشته باشند.

همچنان عتيق بنا خبرنگار در يکى از راديو ها در کابل ادعا ميکند : صنفى از ژورناليستان توقع داشتند که ما اتحاديه اى داشته باشيم که تمام ژورناليستان در محور آن جمع شوند؛ اما متاسفانه تعدادى از زراندوزان دست به ايجاد اتحاديه ها زده اند.

اما حفيظ الله بارکزى معاون اتحاديه ملى ژورناليستان و خبرنگاران افغانستان ميگويدکه آنان مسووليت خود را در مورد حل مشکلات خبرنگاران ايفا نموده و دوسيه هاى قتل و لت و کوب آنها را پيگيرى کرده اند.

وى مشخص نکرد که کدام دوسيه ، اما افزود که دولت به نهاد هاى خبرنگارى کم توجهى کرده و هراس از آن داشته تا اين نهاد ها تبديل به يک قوت بزرگ شود و دولت را زير فشار قرار بدهد.

به گفتۀ بارکزى، نهاد هاى خبرنگارى به دليل عدم توجه دولت نتوانسته اند يکى از دوسيه هاى قتل خبرنگاران را هم تکميل و عاملان آنرا به محکمه بکشانند.

وى عدم هماهنگى بين نهاد هاى خبرنگاران را يکى از مشکلات خبرنگاران دانسته ، ميگويد: تا حدودى در سطح نهاد هاى ژورناليستى هم مسايل قوم گرايى و سليقه اى وجود دارد که نگران کننده است.

عبدالحميد مبارز رئيس اتحاديه ملى ژورناليستان افغانستان نيز ميگويد که آنها در دفاع از حق ژورناليستان کوتاهى نکرده اند وتمام دوسيه هاى قتل و لت و کوب را پيگيرى نموده ،هم به محکمه مراجعه نموده و هم با صدور اعلاميه ها، اينگونه اعمال را تقبيح کرده اند.

او به پژواک گفت: در بعضى از دوسيه هاى هم مسلکان ما که به قتل رسيده اند ؛با تلاش هاى که انجام شده نتيجه نگرفتيم چون نرسيدن به نتايج مربوط نهاد هاى عدلى و قضايى است تا آنها اتمام صحى نکنند يک اتحاديه که هيچ گونه قدرت اجرايى ندارد کارى کرده نميتواند.

مبارز علاوه ميکند: اعتراف ميکنم که خبرنگاران در هنگام انجام وظيفه از طرف مقامات امنيتى ، دولتى و نيروهاى خارجى تحت فشار قرار داده شده اند، در کشور تا هنوز قانون پياده نشده و زورگويان ميتوانند بر خبرنگاران فشار بياورند.

از سوى ديگر وزارت اطلاعات و فرهنگ، با آنکه وجود نهاد هاى خبرنگارى را در کشور مفيد ميداند، اما ميگويد که اگر يک اتحاديه فراگير در کشور موجود باشد، مفيد تر خواهد بود.

دين محمد مبارز راشدى معين نشراتى اين وزارت گفت که آنها از خبرنگاران و کارمندان رسانه ها توقع دارند که بجاى داشتن پنج نهاد، يک يا دو نهاد قوى داشته باشند که بصورت مستقل اما هماهنگ کار کنند که اين موثر تر خواهد بود.