صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

خريداران از بلند بودن قيمت مواشى در شهر کابل شکايت دارند

خريداران از بلند بودن قيمت مواشى در شهر کابل شکايت دارند

با نزديک شدن عيد قربان، بازار فروش مواشى در شهر کابل رونق يافته است، اما خريداران از بلند بودن قيمت آن شکايت دارند.
در ايام عيد سعيد اضحى، قربانى حيوانات حلال اهلى، به همه مسلمانان واجد شرايط، واجب گردانيده شده است. قربانى بعد از آن بر مسلمانان واجب شدکه خداوند متعال ابراهيم عليه السلام را به امتحان گرفت و بر او امر نمود که پسرش اسماعيل عليه السلام را قربانى نمايد.

بعد از آنکه ابراهيم خليل الله از اين امتحان موفقانه به در شد، خداوند امر نمود که به جاى پسرش، حيوان حلال را قربانى نمايد.
با نزديک شدن عيد، بازار خريد و فروش مواشى در کابل گرم بوده و ساحات کمپنى، چهارراهى سرسبزى و شهداى صالحين ، محلاتى اند که در آنجا مواشى فروخته ميشود.
اما در اين بازار ها قيمت مواشى (گوساله، گاو، گاوميش، گوسفند و بز)، نسبت به سال گذشته افزايش يافته است.

حاجى حيات الله يکتن از تجار مواشى در(بازار فروش حيوانات) واقع در منطقۀ شهداى صالحين ، گفت که سال گذشته؛ يک راس گاو متوسط ٣٠ هزار افغانى فروخته ميشد، اما حالا از٤٥ تا ٥٠ هزار افغانى بفروش ميرسد.
وى افزود: اگه ما با خريدار جور نبياييم، اوره سنگ زده ميفروشيم.
اين تاجر توضيح داد که حالا يک راس گاو زنده را بر اساس فى سير ١٨٠٠ افغانى ميفروشند، حالانکه سال گذشته ؛يک سيرگوشت گاو را يکهزار افغانى ميفروختند.
حاجى حيات الله علاوه ميکند که آنها گاو را در ترازو وزن مينمايندو بر همين اساس بر مشترى ميفروشند.

به گفتۀ موصوف، گاو و گاوميش از پاکستان وارد ميشود که برعلاوه از ماليات بالاى هر گاو الى رسيدن به کابل از ١٠ الى ١٥ هزار افغانى مصرف مى آيد .
اين تاجر، گفت که علاوه بر تکس دولتى ،شاروالى هايى که در مسير شاهراه قرار دارند و پوسته هاى امنيتى نيز از آنها پول اخذ ميکنند .
حاجى حيات الله ميگويد : اگه پيسه نتيم ميگه گوشه شو و يا ميگن برو مالته در موتر هاى خورد داخل شار کو.)

به گفتۀ نامبرده، بخاطرى که مال را بتوانند به بازار برسانند مجبور اند که پول بدهند . اين تاجر اضافه نمود که دولت مکلف است علاوه بر آنکه از گرفتن پول غير قانونى جلوگيرى کند در دروازه هاى ورودى شهر کابل، نخاس ايجاد نمايد .
قراراظهارات وى، با اينکار از يکسو تاجران نياز نمى داشته باشند که داخل شهر شوند و به پوسته ها و ترافيک پول بدهند و کرايه بيشتر مصرف نمايند و از سوى ديگر؛ خريدارى مواشى براى مردم ارزان تمام ميشود.

اما نجيب الله نيکزاد معاون سخنگوى وزارت امور داخله گرفتن اخاذى غير قانونى راتوسط منسوبين پوليس در شاهراه ها رد کرده، فرا رسيدن زمستان و عيد قربان را از عوامل افزايش قيمت مواشى عنوان ميکند.
وى گفت: هيچ پوليس حق ندارد بدون توقف وسايط در پوسته هاى تلاشى، وسايط را متوقف و از آنها رشوه بگيرد .
نيکزاد با ذکر اينکه در بسيارى از مواقع، خود مالکين وسايط پوليس را مرتکب فساد مينمايند .افزود : درجريان روز عبور و مرور وسايط باربرى در داخل شهر ممنوع بوده، از اين لحاظ مالکين وسايط از اينکه ميخواهند داخل شهر شوند و اموال شانرا تخليه نمايند به پوليس پول پيشنهاد ميکنند .

معاون سخنگوى وزارت داخله ،خاطر نشان کرد در صورتيکه عبور و مرور وسايط بنابرمشکلات امنيتى و ازدحام ترافيکى ممنوع قرار داده شده است، نبايد مالکان وسايط بلند توناژ، پوليس را وادار به گرفتن رشوه نمايند .
وى ياد آورد شد که اگر تيم هاى بررسى همچو حالات را مشاهده نمايد با متخلفين، برخورد قانونى مينمايد.
فروشنده گان ميگويند که بلند رفتن قيمت علوفه نيز بر قيمت مواشى اثر گذاشته است.
سيد احمد يکتن از فروشنده گان مواشى در ساحۀ کمپنى گفت که يک راس گاو در يک روز الى ٥٠٠ افغانى مصرف دارد .در حال حاضر يک سير کاه به يکصد افغانى و يک سير نان قاق به يکصدو پنجاه افغانى رسيده است در حالى که سال گذشته، يک سير کاه ٥٠ افغانى بود.

او گفت که از سوى ديگر، به علت خشکسالى در کشور، تاجران مواشى؛ نياز به توريد علوفه از پاکستان دارند.
به گفتۀ موصوف، قبلاً خوراکه مواشى (جو، رشقه، سبوس) ارزان بود؛ اما حالا قيمت شده است.
قرار معلومات وى؛ فعلاً قيمت يک گوسفند متوسط به ١٤ هزار، يک گاو متوسط به ٥٠ هزار و يک گاو ميش متوسط به ٦٥ الى ٧٠ هزار رسيده است.
از جانب ديگر، فريد احمد فروشندۀ ديگر مواشى در بازار چهارراهى سرسبزى ، ميگويد که حيوانات وارداتى از پاکستان (گاو و گاوميش) به دليل سيلابها در آن کشور، تا حدى از بين رفته و کمياب شده است .
او علاوه کرد که به همين علت، قيمت مواشى در پاکستان از پنج الى ده هزار کلدار به مقايسۀ سال گذشته ، نيز بلند رفته است.

در همين حال، کسانى که مواشى ( گوسفند و بُز) را به بازار آورده اند، از فروشات خود راضى نيستند.
خداى نظر يکتن از باشندگان ولايت قندوز که بيش از يکصد راس گوسفندرا از تاجکستان جهت فروش به کابل آورده بود، گفت :گوسفندى که سال گذشته به هفت هزار افغانى به فروش مى رسيد، اکنون به١٠ الى ١٢ هزار و يا بيشتر از آن به فروش مى رسد.
وى گفت : سه روزمى شه که به کابل آمديم؛ مگم تا حالى تنها ده دانه ره فروختيم.

اين مالدار علاوه کرد که علت ديگر ،سرد بودن بازار گوسفند اين است که در حيوانات کلان، مردم شريک ميشوند و فروش گاو، گاو ميش و گوساله نسبت به گوسفند زياد است .
خداى نظر افزود که به علت خشکسالى و نبود علوفه، مالداران ولايت شمال متضرر شده و آنها مواشى را از تاجکستان وارد ميکنند و مصارف انتقال آن به کابل و تاديۀ تکس و ماليه بيشتر ميشود.
اما عزيز شمس سخنگوى وزارت ماليه ميگويدکه تعرفه ماليات مواشى افزايش نيافته است، بلکه برخى شاروالى ها در شاهراه ها تکس را بالا برده اند .
وى گفت که بالاى مواشى از قبيل گاو ، گوسفند ، بز ،مرکب ،اسپ و اشتر دو نيم فيصد ماليه تعيين شده است و در چند سال اخير در اين فيصدى تغييرى به ميان نيامده است.

از جانب ديگر شمارى از شهريان کابل، از بلند رفتن نرخها، شکايت دارند و دليل اين کار را عدم کنترول قيمت ها ميدانند.
حفيظ الله که ميخواست يک راس گوسفند را از شهداى صالحين بخاطر قربانى خريدارى نمايد گفت: دولت قيمت ها ره کنترول نمى کنه و فروشندگان، قيمت ماله ، چون مى فامن که عيد نزديک اس،،به دل خود بلند مى برن.
وى علاوه کرد که فروختن مواشى به قيمت گزاف؛ از حيث اسلام حرام است و نبايد فروشندگان، فايدۀ بيشتر از مصارف و زحمت شان را از خريدار بگيرند.
حاجى بسم الله که براى خريد گاو به نخاس شهداى صالحين آمده بود، گفت که جلابان نزديک عيد، قيمت ها را بسيار بالا مى برند و مردم هم به دليل وجيبه اى که دارند، مجبور به خريدارى مى شوند.
وى علاوه ميکند که دولت بايد نرخ ها را کنترول نمايد.

اما اسحق صمدى رييس نشرات شاروالى کابل ميگويد که شاروالى بر اساس مصوبۀ شوراى وزيران در سال ١٣٨١، اجازه ندارند تا قيمت هاى مواد را کنترول نمايند.
به گفتۀ وى، هر کس براساس رقابت بازار آزاد، ميتواند نرخ اشيا و اموال خود را تعيين نمايد.
صمدى علاوه کرد که فقط شاروالى کابل صلاحيت دارد که از کيفيت اموال نظارت نمايد.

رييس نشرات شاروالى کابل در مورد ايجاد نخاس در دروازه هاى ورودى شهر کابل گفت : ما فعلاً بالاى اين پلان کار ميکنيم، بخاطرى که ورود مواشى به داخل شهر،باعث ازدياد کثافات و امراض گوناگون هم ميشود.
فروشنده گان مواشى ميگويند که شاروالى در بدل تاجايى در يک روز از يک راس گاو پنجاه افغانى و از يک گوسفند و بز بيست افغانى اخذ ميکند که باعث بلند رفتن قيمت مواشى ميگردد.

اما صمدى ميگويد که بر اساس لايحۀ شاروالى، تکتانه ( تاجايى) مواشى از هر راس گاو ده افغانى و از گوسفند و بُز ، پنج افغانى ميباشد.اگر کسى بيشتر از اين پول، اخذ نمايد، شاروالى مسوول نيست.
نظر به احکام دين اسلام ،قربانى بالاى پنج نوع حيوانات اهلى (گاو،گاوميش، شتر،گوسفند و بز) واجب است.
مفتى شمس الرحمان فروتن يکى از علماى دين ميگويد که شتر حد اقل بايد پنج سال، گاو و گاوميش دو سال، و بز و گوسفند حد اقل يک سال داشته باشند.
وى با ذکر اينکه،قربانى بالاى حيوانات وحشى جايز نيست، خاطرنشان ساخت که در حيوانات بزرگ، هفت تن شريک شده ميتواند؛ اما بز و گوسفند بايد به تنهايى قربانى شود.