صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ایران مخالفت خود را با همکاری راهبردی بین افغانستان و آمریکا اعلام کرد

ایران مخالفت خود را با  همکاری راهبردی بین افغانستان و آمریکا اعلام کرد

وزیر خارجه ایران بر مخالفت دولت این کشور با همکاری نظامی آمریکا و افغانستان تاکید کرد. روز چهارشنبه، ۱۱ عقرب (۲ نوامبر)، علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی که برای شرکت در اجلاس بین المللی امنیت افغانستان به ترکیه سفر کرده، گفت که "آمریکا قصد دارد در جهت تحقق اهداف فرامنطقه ای، حضور نظامی خود را در افغانستان به بهانه ریشه کنی تروریسم گسترش دهد."

اجلاس منطقه ای استانبول، با هدف بررسی راه های کمک به امنیت افغانستان، و به ریاست رئیس جمهوری ترکیه و با حضور روسای جمهوری افغانستان و پاکستان و وزیران خارجه و نمایندگانی از کشورهای تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، چین، روسیه، هند، قزاقستان، امارات عربی متحده، عربستان سعودی، مصر، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان و استرالیا روز چهارشنبه گشایش یافت.

به گفته منابع خبری، قرار بود هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، شخصا در این اجلاس حضور یابد اما به دلیل بروز مشکلات شخصی، ریاست هیات نمایندگی ایالات متحده را یکی از معاونان وزیر امور خارجه آن کشور برعهده گرفته است.

به گزارش رادیو و تلویزیون دولتی ایران، آقای صالحی که به نمایندگی از سوی ایران در این اجلاس شرکت دارد، حضور نظامی کشورهای غربی در افغانستان برای مقابله با شورشیان طالبان را عامل نا امنی منطقه ای توصیف کرد.

وی گفت: "برنامه های نسنجیده و غیرسازنده نیروهای ناتو و آمریکا در افغانستان جز تهدیدات امنیتی جدی برای منطقه و جهان، رشد تروریسم، افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر و کشتار وسیع غیرنظامیان، نتیجه ای نداشته است."

وزیر خارجه ایران اظهار داشت: "قانونمندسازی پایگاه های نظامی خارجی با جهت گیری کلی دولت افغانستان و جامعه جهانی در مسیر تمرکز بر راه حل های صلح آمیز مغایرت دارد و موجب پایداری افراط گرایی و تروریسم در منطقه می شود."

آقای صالحی گفته است که حضور نظامی آمریکا در افغانستان "هیچگاه به تامین امنیت این کشور و منطقه کمک نخواهد کرد."

وزیر خارجه ایران خواسته است که نیروهای خارجی از افغانستان خارج شوند و این کشور برای تامین ثبات و امنیت خود، به همکاری با کشورهای منطقه روی آورد و از آمادگی جمهوری اسلامی برای کمک در این زمینه سخن گفته است.

وی گفت: "ایران همیشه سیاست مشارکت منطقه ای و بین المللی را در تامین امنیت و پیشرفت افغانستان در دستور کار قرار داده است."

قرار است کشورهای غربی تا سال ۲۰۱۴ به تدریج نیروهای نظامی خود را از صحنه درگیری در افغانستان خارج کنند.

با واگذار شدن مسئولیت حفظ امنیت افغانستان به نیروهای داخلی، حضور نظامی ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا در افغانستان پایان می یابد.

ماموریت نظامی ائتلاف بین المللی در افغانستان در سال ۲۰۰۱ و با هدف سرنگونی حکومت طالبان آغاز شد اما به دلیل ادامه فعالیت شورشیان مسلح وابسته به این گروه، حضور نظامی ائتلاف در افغانستان همچنان ادامه داشته است.

همزمان با اعلام تصمیم ایالات متحده برای خروج از افغانستان، گزارش هایی از مذاکرات دوجانبه دولت های افغانستان و آمریکا برای ادامه همکاری های امنیتی در چارچوب یک توافقنامه دوجانبه استراتژیک انتشار یافته است.

هنوز جزئیاتی از روند مذاکرات دو طرف و محتوای توافقنامه همکاری راهبردی انتشار نیافته اما به گفته برخی منابع، با امضای آن، احتمالا افغانستان پایگاه های نظامی در اختیار نیروهای آمریکایی قرار می دهد.