صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کرزی خواستار همکاری پاکستان در مصالحه با طالبان شد

کرزی خواستار همکاری پاکستان در مصالحه با طالبان شد

رییس جمهور کرزی از پاکستان خواسته است تا کشورش را در زمینه مصالحه و آشتی با گروه طالبان کمک کند.
آقای کرزی که در مراسم گشایش اجلاس منطقه ای در استانبول سخنرانی می کرد، گفت که همکاری پاکستان در این عرصه از اهمیت زیادی برخوردار است.
این اجلاس با شرکت نمایندگان بیش از بیست کشور و سازمان بین المللی، در روز چهارشنبه، دوم نوامبر کارش را آغاز کرد.
علاوه بر حامد کرزی و عبدالله گل، روسای جمهوری افغانستان و ترکیه، آصف علی زرداری، رئیس جمهوری پاکستان نیز در این اجلاس حضور دارد.
روز سه شنبه روسای جمهوری این سه کشور در ششمین اجلاس سه جانبه شرکت کردند و روسای جمهوری افغانستان و پاکستان توافق کردند که کشورهایشان به شکل مشترک، در مورد بررسی پرونده قتل برهان الدین ربانی، رئیس جمهوری پیشین و رئیس شورای عالی صلح تحقیق کند.

آقای ربانی در ماه سپتامبر امسال در نتیجه یک بمبگذاری انتحاری در منزلش کشته شد.

مقامات حکومت افغانستان ادعا کردند که طرح ترور آقای ربانی در پاکستان ریخته شده بود و این مسئله روابط دو کشور را تیره کرد.

رسیدن به یک تفاهم میان افغانستان و پاکستان بر سر اختلافاتی که این دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم داشته اند، می تواند یکی از دستاوردهای مهم اجلاس استانبول باشد.

روسای جمهور افغانستان و پاکستان، با میزبانی همتای ترکی شان، یک روز پیش از اجلاس استانبول با هم دیدار کردند تا راه را برای رسیدن به همچو یک تفاهمی هموار کنند.

اما آقای کرزی در سخنرانی رسمی خود در اجلاس استانبول، یک بار دیگر پاکستان را پناهگاهی برای شورشیان مسلح خواند.

او تاکید کرد که پاکستان اگر بخواهد، می تواند در تامین صلح در افغانستان و موفقیت برنامه مصالحه ملی با طالبان نقش موثر داشته باشد.

افغانستان در آستانه خروج نظامیان بین المللی، به حمایت و همکاری کشورهای منطقه بیش از هر زمان دیگری نیاز دارد.

آقای کرزی در اجلاس استانبول از پیمان استراتژیک با هند، به عنوان یک گام مهم یاد کرد، پیمانی که برای پاکستان خوش آیند نبوده است.

برقراری توازن در رابطه افغانستان با کشورهای همسایه و منطقه، که در مواردی رقابت های جدی با یکدیگر دارند، برای افغانستان می تواند سرنوشت ساز باشد.

آقای کرزی در سخنان خود در اجلاس گفت: حوادث اخیر (کشته شدن برهان الدین ربانی) نشان داد که روند مصالحه تا زمانی که با رهبری طالبان که در پاکستان مستقر است تماس برقرار نکنیم، موفق نخواهد شد.

او افزود: آرزوی ما این است که با کمک برادران خود در پاکستان، راهی را جستجو کنیم که براساس آن، رهبری طالبان از حمایتی که از بیرون از افغانستان دریافت می کنند، محروم شده و وارد روند مصالحه شوند.

آقای کرزی همچنین برای مبارزه با گروه طالبان و شورشیان مسلح، خواستار حمایت منطقه ای شد.

او گفت: خواست اصلی مردم افغانستان که امنیت و صلح است، تا حالا برآورده نشده است. شبکه های تروریستی، بزرگترین تهدید برای امنیت منطقه، پناهگاه های امنی در بیرون از مرزهای ما دارند که از آنجا عملیات های مرگبار و ویرانگر خود را طراحی می کنند.

آقای کرزی افزود: تا زمانی که در سطح منطقه یک تلاش قوی برای مبارزه با تروریسم صورت نگیرد، به ویژه با توجه منابع اصلی آنها، امنیت در افغانستان کماکان شکننده باقی خواهد ماند.

در اجلاس یک روزه استانبول، علاوه بر پاکستان و ایران، دو همسایه مهم افغانستان، نمایندگانی از کشورهای هند و چین نیز حضور دارند.

عبدالله گل، رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی خود در مراسم گشایش این اجلاس گفت: برای تامین امنیت در افغانستان، به یک همکاری صادقانه نیاز است.

آقای گل همچنین گفت کنفرانس استانبول می تواند به افغانستان در این مرحله خاص برای حل مشکلاتش کمک کند. رئیس جمهوری ترکیه از کشورهای شرکت کننده در کنفرانس استانبول و همچنین جامعه بین المللی خواست به حمایت های خود از افغانستان ادامه دهند.

عبدالله گل گفت افغانستان نمی تواند بدون همکاری های بین المللی بر مشکلات خود به ویژه در مبارزه علیه تروریسم، مواد مخدر و تامین حقوق بشر، غلبه کند.

مبارزه علیه تروریسم در افغانستان و پاکستان و شیوه های برخورد هر دو کشور با شورشیان، سبب بروز اختلافات زیادی میان سیاستمداران دو کشور شده است.

دولت افغانستان می گوید که پاکستان از گروه های شورشی مانند طالبان و شبکه حقانی حمایت می کند. اما این ادعا از سوی پاکستان به شدت تکذیب شده است.

تحلیلگران می گویند، رسیدن به یک تفاهم میان افغانستان و پاکستان بر سر اختلافاتی که این دو کشور در مورد مبارزه با تروریسم داشته اند، می تواند یکی از دستاوردهای مهم اجلاس استانبول باشد.

برخی از مقام های غربی از جمله نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان نسبت به نتایج اجلاس استانبول ابراز خوش بینی کرده اند.

اجلاس استانبول و به دنبال آن اجلاس بن دوم که قرار است در ماه دسامبر برگزار شود، در واقع سرآغاز دور جدیدی از تلاش های دیپلماتیک دولت افغانستان است تا همکاری و حمایت جامعه بین المللی متحدانش را برای بعد از سال ۲۰۱۴ که نیروهای خارجی افغانستان را ترک خواهند کرد، نیز جلب کند.(بی بی سی)