صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

لویه جرگه با پیمان استراتژیک با آمریکا موافقت کرد

لویه جرگه با پیمان استراتژیک با آمریکا موافقت کرد

اعضای لویه جرگه سنتی افغانستان با صدور یک قطعنامه ۷۶ ماده ای، از بستن پیمان استراتژیک بین افغانستان و آمریکا حمایت کرد. در این قطعنامه که در تالار عمومی لویه جرگه خوانده شد، بارها بر ضرورت پیمان استراتژیک بین آمریکا و افغانستان تاکید شده است.

اما پیش‌شرطهای زیادی نیز گذاشته شده است که مهم‌ترین آنها در واقع شرطهایی است که حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان در روز نخست لویه جرگه بر آن تاکید کرد.

توقف عملیات شبانه نیروهای خارجی و توقف عملیات خارجی ها بدون هماهنگی دولت افغانستان، از مهم‌ترین شرط هایی است که در قطعنامه پایانی لویه جرگه بر آن تاکید شده است.

در این اعلامیه آمده است که آمریکایی ها باید حد و اندازه تاسیسات نظامی را که می خواهند در افغانستان داشته باشند، مشخص کنند و همچنین تاکید شده است که تاسیسات نظامی آمریکایی ها باید در مناطق مرزی افغانستان و جاهایی باشد که از آنجا تهدیدهایی علیه افغانستان متصور است.

از نکات مهم دیگری که در قطعنامه پایانی جرگه بر آن تاکید شد، عدم مصونیت قضایی نیروهای خارجی مستقر در افغانستان است. این قطعنامه تصریح کرده است که اگر نیروهای خارجی در افغانستان مرتکب جرمی شوند، باید در دادگاه‌هایی افغانستان محاکمه شوند.

وقتی که اعلام شد که قطعنامه لویه جرگه برای حاضران در نشست خوانده شود، برخی از اعضای جرگه قصد اعتراض داشتند، اما به آنها فرصت طرح اعتراض داده نشد.

اعضای لویه جرگه همچنین تاکید کردند که پیمان استراتژیک میان افغانستان و آمریکا هرچه زودتر امضا شود و بعد از آن، امضای آن بزودترین فرصت ممکن، به اجرا گذاشته شود.

در قطعنامه پایانی لویه جرگه تاکید شده است که اعضای این جرگه با حضور دائمی آمریکایی در افغانستان مخالف است و زمان پیمانی که با آمریکا امضا می شود باید محدود باشد.

تاکید بر تعهد آمریکا مبنی بر تقویت و تجهیز اردوی افغانستان و آموزش نیروهای امنیتی افغانستان از دیگر ماده های قطعنامه لویه جرگه است.

اعضای لویه جرگه همچنین تاکید کردند که آنچه بین آمریکا و افغانستان امضا می شود باید در حد یک "پیمان" یا "موافقنتامه" باشد و نه کمتر از آن. آنها گفته اند که این پیمان باید ضمانت اجرایی داشته باشد.

در قطعنامه پایانی لویه جرگه همچنین آمده است که هر سندی که بین آمریکا و افغانستان امضا می شود باید، از سوی پارلمان افغانستان تصویب شود و همچنین سند امضا شده بین آمریکا و افغانستان در سازمان ملل متحد ثبت شود.

همچنین تصریح شده است که همه افغانهایی که در زندانهای آمریکایی به سر می برند، به افغانستان بازگردانده شود و آمریکا حق ندارد در خاک افغانستان زندان داشته باشد.

اعضای جرگه، از دولت افغانستان خواست با کسانی گفت و گو کند که آدرس مشخص دارند و قانون اساسی و دست آورده های ده سال را قبول دارند.

یکی از ماده های دیگر قطعنامه لویه جرگه این است که با امضای پیمان استراتژیک بین آمریکا و افغانستان تمامی سند هایی که قبلا بین این دو کشور امضا شده است، لغو خواهد شد.

حامد کرزی پس از شنیدن قطعنامه اعضای لویه جرگه، در سخنرانی کوتاهی گفت این قطعنامه را راهنمای عمل خود قرار خواهد داد و شرایطی را که در قطعنامه اعضای جرگه ذکر شده است، به عنوان "نظر ملت افغانستان اجرا خواهد کرد".

مصالحه با گروه هایی شورشی از دیگر مسائل مطرح در لویه جرگه بود، اعضای جرگه در قطعنامه پایانی خود، بر ضرورت ادامه گفت و گو با گروه های شورشی تاکید کرده اند اما خواستار تغییر در میکانیسم این روند شده اند.

در قطعنامه تصریح شده که دولت افغانستان باید با کسانی گفت و گو کند که آدرس مشخصی دارند، قانون اساسی افغانستان و دستاورد های ده ساله را می پذیرند.

لویه جرگه تاکید کرده است که دولت افغانستان باید تعریف مشخصی از دوست و دشمن ارائه کند و از پاکستان خواسته شده است که سیاسیت های خود را در قبال افغانستان تغییر داده و در مبارزه با تروریسم، با افغانستان و جامعه بین المللی همکاری کند.
(بی بی سی)