صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اختلاف نظر میان اعضای ولسی جرگه در مورد پیمان استراتژیک با امریکا

اختلاف نظر میان اعضای ولسی جرگه در مورد پیمان استراتژیک با امریکا

برخی اعضای ولسی جرگه، از امضاى پیمان ستراتیژیک با امریکا حمایت می کنند؛ اما شماری دیگر تاکید دارند که نخست باید خواسته های امریکا درین پیمان مشخص شود و بعداً بحث روی آن صورت بگیرد.

لويه جرگۀ عنعنوى، با شرکت بيش از دوهزار تن، در مورد چگونگى عقد پيمان ستراتیژيک بين افغانستان و امريکا و صلح با مخالفان مسلح دولت، به تاريخ ٢٥ عقرب در کابل داير شد و ديروز (٢٨عقرب) پايان يافت.

لويه جرگۀ عنعنوى، با صدور قطعنامۀ ٧٦ ماده ای، باعقد پيمان ستراتيژيک با ايالات متحدۀ امريکا و ايجاد پايگاهاى نظامى آن کشور در افغانستان، به شکل مشروط موافقت کرد.

در جرگۀ عنعنوى که بيش از دوهزار تن از بزرگان قوم، علماى دين، ٣٠ درصد اعضاى شوراهاى ولايتى و يکتعداد اعضاى شوراى ملى، از ولايات مختلف عضويت داشتند، امضاى سند روابط ستراتيژيک ميان افغانستان و امريکا را يک ضرورت دانسته و آنرا در تامين امنيت و بهبود وضعيت اقتصادى کشور، مهم خواند.

اين جرگه، احترام به مقدسات دين مبين اسلام، فرهنگ وعنعنات مردم افغانستان، استقلال، حاکميت ملى، قوانين افغانستان، حمايت مالى و لوژستيکى نيروهاى افغان و جلوگيرى از عمليات شبانه و تلاشى منازل از سوى نيروهاى خارجى را، منحيث شرايط اساسى براى عقد اين پيمان عنوان نموده است.

سید اسحق گیلانی نمایندۀ مردم پکتیکا در ولسی جرگه گفت: من با امضاى پیمان ستراتیژیک با امریکا موافق هستم؛ البته تا زمانیکه پولیس و اردوی ملی، به پای خود ایستاد شوند و توان دفاع از سرحدات افغانستان را پیدا کنند.

وی از روشن نبودن خواستۀ امریکا برای اعضای جرگۀ عنعنوی، به عنوان یک مشکل در راستای مشوره دهی آنها یاد کرد.

نسیمه نیازی نماینده مردم هلمند در ولسی جرگه نیز از امضاى پیمان ستراتیژیک با امریکا حمایت نموده، گفت: در صورتى که استقلال و قانون اساسی افغانستان زیر سوال نرود، این پیمان در وضعیت فعلی کشور، به خیر مردم است.

وی افزود: افغانستان فعلاً خودکفا نیست و ممالک همسایه می توانند در هر زمانی، آنرا زیر شعاع و فشار خود قرار بدهند؛ بدین اساس این پیمان در حالات فعلی به نفع افغانستان است.

سید منصور نادری نماینده مردم بغلان در ولسی جرگه هم، با امضاى پیمان ستراتیژیک با امریکا که ایجاد تاسیسات نظامی آن کشور نیز شامل آن است، موافقت نشان داده گفت که این پیمان نقش مهم برای افغانستان دارد.

وی اضافه کرد: در صورتى که پیمان ستراتیژیک با امریکا امضا نشود، افغانستان یکبار دیگر با مداخلات کشورهای همسایه، روبرو خواهد شد.

نادرى تاکید نمود که خواسته های امریکا درین پیمان، باید با تمام جزئیات آن برای دولت افغانستان روشن شود.

اما صفيه صديقى سخنگوى لويه جرگۀ عنعنوى، در کنفرانس خبرى روز دوم جرگۀ عنعنوى گفته بود که جانب مقابل (امريکا)، نمى خواهد که نسبت محرميت موضوع، خواسته هایش که در سند ستراتيژيک با افغانستان گنجانيده شده است، به طبوعات ارائه شود.

اين سخنان خانم صديقى، بعد از آن ابراز گرديد که شمارى از کارشناسان امورسياسى و يکتعداد از اشتراک کننده گان جرگۀ عنعنوى، عدم وضاحت خواسته هاى امريکا در مورد توافقنامۀ ستراتيژيک را تخطى از حق جرگه خواندند.

اما داکتر رمضان بشردوست نماینده مردم کابل در ولسی جرگه گفت که این پیمان، باید برای افغانستان دستاوردهای ستراتیژیک داشته باشد؛ یعنی در افغانستان جنگ و خونریزی را از بین ببرد و امنیت سرتاسری را تضمین نماید.

وی اضافه کرد: این در صورتى امکان دارد که دولت های پاکستان و ایران، متلاشی شوند و یا به حدی تضعیف گردند که توان تمویل تروریزم در افغانستان را نداشته باشند.

بشردوست گفت: در صورتى که دستاوردهای این پیمان، برای افغانستان فقط چند ميلیارد دالر، چند بال اف 16 و تربیۀ چند هزار نیروی نظامی باشد، به هیچ صورت به نفع افغانستان نخواهد بود و در مقابل نیروهای نظامی پاکستان و ایران، مثال مگس در مقابل پلنگ را خواهند داشت.

عبدالحفیظ منصور نماینده مردم کابل در ولسی جرگه نيز به اين نظر است که بحث پیمان ستراتیژیک با امریکا و دادن پایگاه ها برای آن کشور، بستگی به روشن شدن خواست های امریکا از افغانستان دارد.

وی گفت: ما از امریکا می خواهیم که امنیت ما را تامین کند، برای ما پول بدهد، سربازان ما را تربیه نماید و از تهدیدات همسایه ها جلوگیری کند؛ اما باید روشن شود که امریکا از ما چه میخواهد.

موصوف علاوه نمود که این بسیار، خجالت آور است که سخنگوی جرگۀ عنعنوی می گوید که امریکا نمیخواهد خواسته های آن کشور، در پیمان ستراتیژیک با افغانستان، در اختیار رسانه ها قرار بگیرد.

منصور افزود که آنها مفهوم پیمان را نمی فهمند؛ زیرا در قرارداد و پیمان، چیزی مخفی نمی باشد و تمام موارد آن، برای هردو جانب واضح می باشد.

به گفتۀ اين نمايندۀ مردم کابل، تا زمانی که خواسته های افغانستان و امریکا، درین پیمان واضح نشود، نمی خواهد درین مورد نظر بدهد.

در عين حال، بکتاش سیاووش نمایندۀ ديگر مردم کابل در ولسی جرگه گفت: اگر ایجاد این پایگاه ها واقعاً بخاطر مبارزه با تروریزم باشد، ما مخالف آن هستیم؛ زیرا ما میخواهیم که مبارزه با تروریزم تا یک یا دو سال آینده به پایان برسد و اگر به هدف دیگر باشد، باید بعد از روشن شدن خواسته های امریکا درین مورد بحث صورت بگیرد.

به نظر وی، دادن پایگاه هاى دایمی برای امریکا به سود افغانستان نیست؛ زیرا با دادن پایگاه دایمی، جنگ در افغانستان دوامدار خواهد شد.

سياووش اضافه کرد: ما آمادۀ بستن پیمان ستراتیژیک نه تنها با ایالات متحدۀ امریکا، بلکه با تمام کشور های جهان در چوکات منافع ملی کشور هستیم و آنرا حفظ اقتدار ملی مردم افغانستان می دانیم.

بکتاش گفت که در بستن هر پیمان، باید حفظ اقتدار ملی در نظر گرفته شود و به شکلى نباشد که افغانستان، در آن به بردگی داده شود.(پژواک)