صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تلاش ها برای احیای راه ابریشم آغاز شده است

تلاش ها برای احیای راه ابریشم آغاز شده است

حکومت افغانستان و ایالات متحده امریکا در این اواخر تلاش هایی را آغاز کرده اند که یکبار دیگر راه تاریخی ابریشم را احیا نمایند.

مقامات افغان و ایالات متحده امریکا در این روز ها کوشش می کنند تا با احیای راه ابریشم، زمینه ی پیشرفت های تازه ی اقتصادی را در منطقه فراهم بسازند.

ایجاد راه جدید ابریشم، در این اواخر تقریباً یکی از مسایل مورد بحث هر نشست در افغانستان و منطقه را تشکیل می دهد.

جانان موسی زی سخنگوی وزارت خارجه افغانستان به رادیو آزادی گفت: طوری به نظر می رسد که کشور های منطقه در این مورد علاقمند اند و در چند سال آینده در زمینه ی احیای راه ابریشم اقدامات عملی صورت خواهد گرفت:
تا جایی که ما این موضوع را با کشور های منطقه در میان گذاشته ایم علاقمندی زیاد از جانب تمام کشور ها وجود دارد.

این طرح که به باور ما یک شرط اساسی برای پیشرفت اقتصادی کشور های منطقه است، آرزو داریم در ماه ها و سال های آینده بتوانیم آن را آهسته، آهسته در ساحه عمل پیاده بسازیم.

تاریخ دانان می گویند که حدود دو نیم هزار سال قبل راه ابریشم در منطقه و جهان مهم ترین راه تجارتی بوده است.

حبیب الله رفیع عضو اکادمی علوم و تاریخ دان افغان می گوید که راه ابریشم از هند از طریق خاک افغانستان به چین راه یافته و به اروپا نیز رسیده بود:
راه ابریشم از هند میامد به جلال آباد می رفت، تنگی ابریشم تا کنون به همین نام باقی مانده، از این راه می گذشت به کابل می آمد و از کابل به بلخ، یک شاخه آن به چین و شاخه یی دیگر آن به هرات می رفت.

به این اساس یک راه تجارتی بزرگ بود که کاروان ها از آن می گذشت.

وی گفت که از راه ابریشم مواد خوراکی و اشیای تزئینی از هند به چین انتقال داده می شد، یعنی به گفته ی وی در آن زمان تمام داد و ستد های تجارتی از همین راه صورت می گرفت.

داکتر انوار الحق احدی وزیر تجارت و صنایع افغانستان می گوید که هدف از احیای راه ابریشم اینست که از طریق راه خشکه شرق و غرب با هم وصل شود.

وی به رادیو آزادی گفت: برای احیای دوباره این راه جاده ها و خطوط گسترده ی آهن در کشور های منطقه وجود دارد اما افغانستان از این حلقه بازمانده و با آنها وصل نشده است:
در اکثر کشور های دیگر راه های مواصلاتی ساخته شده اند، اما افغانستان از این حلقه بازمانده است، مثلاً در آسیای مرکزی،آسیای جنوبی و ایران خطوط آهن وجود دارد اما در افغانستان وجود ندارد.

هدف ما این است که افغانستان با این راه ها وصل گردد، در افغانستان نیز سرمایه گذاری گردد، سرک ها و خطوط آهن ساخته شود تا بتوانیم اموال را به سرعت از یک منطقه به منطقه دیگر انتقال بدهیم به نظر من این امر تا حد زیاد قابلیت عملی شدن را دارا است.

آقای احدی گفت: در افغانستان برای احیای مجدد راه ابریشم تا اکنون طرح مشخص وجود ندارد، اما طرح های مختلف در این بخش روی دست است.

وی گفت: یکی از این طرح ها این است که در داخل افغانستان یک شبکه خط آهن ساخته خواهد شد که از ولایات شمالی کشور به هرات، قندهار و کابل عبور می کند و پاکستان، ایران و آسیای میانه را با هم وصل می کند.

وزیر تجارت و صنایع افغانستان احیای راه جدید ابریشم را در بخش تقویت صادرات افغانستان مهم خواند.

در این حال شماری از افغان ها می گویند که مشکلات سیاسی میان افغانستان و پاکستان و دیگر کشور های منطقه، مشکلی بزرگ در بخش عملی ساختن این پروژه پنداشته می شود.

محمد قربان حقجو رییس اتاق های تجارت و صنایع افغانستان در مورد گفت: چالش دیگر که در این راه وجود دارد، کشیده گی های سیاسی میان کشور های منطقه است.

وضعیت کشور های آسیای میانه را درست می فهمید، مناسبات افغانستان با پاکستان و مشکلاتی را که از این ناحیه از نظر اقتصادی ما متوجه هستیم در تطبیق نادرست تفاهمنامه جدید ترانزیتی و تجارتی میان افغانستان و پاکستان نشان می دهد که هنوز هم شعور سیاسی برای رسیدن به اهداف بزرگ اقتصادی منطقوی میان سیاستمداران و حاکمان این کشور بوجود نیامده است.

وی نا امنی ها در افغانستان و ضرورت به ملیارد ها دالر کمک جامعه جهانی جهت بازسازی راه ابریشم را مشکل دیگر عنوان کرد.

حمیدالله قادری وزیر پیشین ترانسپورت و هوانوردی افغانستان نیز بازسازی راه ابریشم را در شرایط فعلی افغانستان کار دشوار می داند.

وی به رادیو آزادی گفت: در حال حاضر راه درست برای ترانسپورت و ترانزیت در افغانستان وجود ندارد:
ما مشاهده می کنیم که نه خطوط آهن ساخته شده و نه جاده های درست وجود دارد و نه امنیت شاهراه ها گرفته شده است.

در چنین حالت بسیار مشکل است که افغانستان بتواند از راه ابریشم فایده بدست بیاورد.

در این ده سال افغانستان با وجود اشتراک در بسیاری کنفرانس های منطقوی و بین المللی نتوانسته است یک پالیسی اقتصادی داشته باشد که در آن پالیسی ترانزیتی و ترانسپورتی نیز واضح باشد.

در این حال مقامات وزارت خارجه افغانستان می گویند: کارهایی در ارتباط به احیای راه ابریشم صورت گرفته است.

جانان موسی زی سخنگوی وزارت خارجه می گوید: یک تعداد از پروژه های که کار روی آن جریان دارد، شامل طرح راه جدید ابریشم است:
در افغانستان جاده های ارتباطی با کشور های دیگر و خطوط آهن ساخته می شود که کار بالای آن جریان دارد.

تمام این ها در طرح راه جدید ابریشم شامل اند و دولت افغانستان متعهد است تا اصلاحات لازم و قانونی را هم در داخل افغانستان بوجود بیاورد تا به اساس آن بتوانیم طرح راه جدید ابریشم را با کشور های علاقمند منطقه و جهان و سکتور های خصوصی یکجا تطبیق نماییم.

آقای موسی زی پروژه عبور پایپلاین گاز ترکمنستان از راه افغانستان به هند و پاکستان را نیز جز از طرح پروژه راه جدید ابریشم می داند.

مساله ی احیای مجدد راه ابریشم در افغانستان در حالی مطرح می شود که قرار است تا پایان سال 2014 نیرو های بین المللی از افغانستان بیرون شوند.

به اساس گزارش ها، ایالات متحده امریکا بخاطری از این پروژه حمایت می کند تا پس از سال 2014 این پروژه در رشد اقتصادی افغانستان و منطقه کمک کند.(رادیو ازادی)