صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دیدگاه جریان های سیاسی افغانستان در مورد کنفرانس دوم بن

دیدگاه جریان های سیاسی افغانستان در مورد کنفرانس دوم بن

شماری از جناح های اپوزیسیون حکومت افغانستان در حالیکه برگزاری کنفرانس بن را برای این کشور مهم توصیف می کنند اما در مورد نتایج این نشست شک و تردید دارند.

جبههء ملی افغانستان گله مند است که اعضای این جبهه که در تحول سیاسی افغانستان نقش برجسته یی دارند، از سوی حکومت افغانستان دعوت اشتراک در کنفرانس بن را دریافت نکرده اند.

حاجی محمد محقق عضو هیات رهبری جبههء ملی افغانستان ضمن ابراز این مطلب به رادیو آزادی گفت: حکومت افغانستان باید قبل از اشتراک در اجلاس بن، بررسی های همه جانبه از وضعیت کنونی این کشور را انجام می داد:
پس از ده سال کنفرانس دایر می شود، باید یک آسیب شناسی جدی می شد عملکرد ده ساله حکومت افغانستان، نواقص کار پیدا می شد.

اما حالا رییس جمهور کرزی در نشست بن شرکت می کند و مثل سایر کنفرانس ها سخنرانی می کند، آنچه را انجام نداده می گوید انجام داده و آنچه را صورت نگرفته می گوید که صورت گرفته است و دنیا هم برایش کف می زند و مقداری از پول را وعده می دهد و دوباره به کشور بر می گردد.

آقای محقق به این باور است که با این روش حکومت افغانستان، کنفرانس بن پیامد موثر برای دریافت راه حل دایمی به مشکلات موجود در این کشور نخواهد داشت.

در همین حال ایتلاف ملی تغییر و امید به رهبری داکتر عبدالله عبدالله در حالی که راه اندازی کنفرانس بن را برای افغانستان مفید می خواند اما از حکومت این کشور به دلیل چیزی که عدم ترتیب برنامه و آجندای ملی و فراگیر برای این نشست بین المللی خوانده، انتقاد می کند.

سید فاضل سانچاره کی سخنگوی این جریان سیاسی مخالف حکومت افغانستان می گوید که همین مساله سبب خواهد شد که نتایج مطلوب از اجلاس بن به دست نیاید.

آقای سانچاره کی به ادامه افزود:
امیدوار هستیم که حضور یک تعداد از نهاد های جامعه مدنی که شما صدا، طرح ها و نظر های شان را از طریق رسانه ها شنیدید و هم چنان کار ها و فعالیت های که هیات اعزامی ایتلاف ملی تغییر و امید انجام داد تاثیرات لازم بالای بحث ها و تصمیم گیری های اجلاس بن بگذارد.

اما با توجه به این که مدیریت این کنفرانس به رهبری افغانستان صورت می گیرد بسیار بعید می دانیم که مسایل بسیار اساسی و بنیادی که به روند تقویت دیموکراسی در افغانستان مربوط می شود در این کنفرانس مطرح شود.

سخنگوی ایتلاف ملی تغییر و امید می گوید: با آن که از این ایتلاف برای اشتراک در نشست بن دعوت صورت نگرفته اما آنان هیاتی را به جرمنی فرستاده اند تا در حاشیه کنفرانس بن با نماینده گان جامعهء جهانی ملاقات های را انجام بدهد.

به گفته وی این هیات تا اکنون با نماینده های ایالات متحده امریکا، فرانسه، جرمنی، هنگری، چین و برخی از کشور های دیگر دیدار کرده است.

از سوی دیگر حزب حق و عدالت در افغانستان که حدود یک ماه پیش اعلام موجودیت کرد، برای برگزاری موثر نشست بن پیشنهاداتی را مطرح می کند.

در بخشی از این پیشنهاد های حزب حق و عدالت که از سوی آذیتا رفعت عضو و سخنگوی شورای مرکزی این حزب به خوانش گرفته شد، چنین آمده است:
کنفرانس بن دوم باید از روند دولت سازی و گذار به دیموکراسی، کثرت گرایی، حاکمیت قانون، مبارزه با فساد و اصلاحات در عرصه های حکومت داری و انتخابات آزاد و عادلانه در کشور حمایت کند.

و در همکاری با افغانستان زمینهء برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال 2014 را در این کشور مطابق قانون مساعد سازد و به گروه های ضد قانون و دیموکراسی بفهماند که مختل کردن این روند پذیرفتنی نیست.

کنفرانس بن دوم باید برای برقراری صلح و ثبات از میان بر داشتن عوامل جنگ توجه کند.

در بعد داخلی باید به بهبود حکومت داری و عملکرد دولت تاکید شود زیرا ناکارایی دولت اصلی ترین عامل نارضایتی است.

حکومت افغانستان ابراز امید واری کرده که جامعه جهانی در نشست بن تعهدات خود را برای ده سال آینده در برابر این کشور تجدید کند.

اما در عین حال گفته می شود که جامعه بین المللی نیز توقع و انتظاراتی از حکومت افغانستان دارد که چگونه با پدیده فساد در ادارات حکومتی این کشور مبارزه می کند و چه تضمینی وجود دارد که کمک های جامعه جهانی در سال های آینده به طور شفاف و روشن در افغانستان به مصرف می رسد.(رادیو ازادی)