صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

استخبارات کشورهای همسایه در حمله بر مکاتب افغانستان دست دارند

 استخبارات کشورهای همسایه در حمله بر مکاتب افغانستان دست دارند

در حالی که وزارت معارف به گونه مشخص از کدام اداره استخباراتی کشوری نام نمی برد اما می گوید، احتمال می رود که استخبارات کشور های همسایه در حمله بر مکاتب افغانستان دخیل باشند.

محمد آصف ننگ معین تخنیکی و مسلکی این وزارت به روز شنبه در صحبت اختصاصی با رادیو آزادی گفت، امسال در حملات مسلحانه بالای مکاتب افغانستان کاهش چشمگیر رونما شده است.

به گفته ی آقای ننگ این حملات احتمالاً از سوی چندین گروه مختلف صورت گرفته است:
آنچه را من دشمن معارف می نامم، شامل پنج شش کتگوری می شود. دشمن بیگانه که از خاک افغانستان استفاده می کند و در عقب آن استخبارات بیگانه است، جاهلان، کسانی که با تحصیل دختران مخالف اند، اما آنان طالبان نیستند. ما طالبان را و دیگر گروه های تخریب کار، عناصر کشور های همسایه که این ها نیز شامل این کتگوری اند. نه آنان رد کرده و نه هم تایید می کنم اما این گروه ها در سوختاندن مکاتب دخیل اند.

معین وزارت معارف افغانستان، حمایت مردم و شورا های مکاتب سبب شده تا میزان حملات مخالفان بر مکاتب در مقایسه با سال های گذشته کاهش یابد.

وزارت معارف می گوید، در سال 1388 سی و دو حمله بالای مکاتب صورت گرفته است. به گفته ی وزارت معارف، در سال 1389، 28 حمله بر مکاتب انجام شده و در سال روان هجری شمسی این رقم به 13 حمله کاهش یافته است.

این درحالیست که در یک گزارش مرکز تحقیقاتی تحلیلگران افغانستان گفته شده است میان طالبان و معارف افغانستان معامله ی صورت گرفته که به اساس آن طالبان دیگر مکاتب را به آتش نمی کشند.

به اساس این گزارش طالبان یک سلسله شرایطی را مطرح کرده اند و آن اینکه حکومت افغانستان باید تعلمیات دینی را در مکاتب افزایش دهد و ملا هایی را که از سوی طالبان معرفی می شوند، به عنوان معلمین در مکاتب استخدام کند.

اما معیین تخنیکی و مسلکی وزارت معارف افغانستان این گزارش را به شدت رد کرده و می گوید:
اولاً این گزارش شبکه تحلیلگران افغانستان دروغ محض است، از بطن خود این حرف ها را گفته اند و از نظر فنی نیز مشکل دارد یعنی نظر 20 یا 25 طالب را گرفته اند و اما نظر معارف را نگرفته است و ادعا دارند که معاملهء صورت گرفته است. همه این ها گذب است، البته از بیکاری این گزارش را تهیه دیده اند.

در حالی وزارت معارف افغانستان این گزارش را رد می کند که شماری از نهاد های مدافع حقوق بشر نگرانی شان را در مورد ابراز کرده اند که گویا با چنین معاملات آزادی شاگردان مکاتب به خصوص دختران زیر پا خواهد شد.

به اساس ارقام ارایه شده از سوی وزارت معارف افغانستان اکنون 600 باب مکتب را دوباره بازگشایی کرده و در ولایت های هلمند، زابل، پکتیکا، قندهار و ارزگان 470 مکتب مسدود و غیر فعال اند.