صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مبارز راشدى: رسانه ها يک رکن قدرت است

مبارز راشدى: رسانه ها يک رکن قدرت است

وزارت اطلاعات و فرهنگ ميگويدکه رسانه ها در ده سال اخير، رشد قابل توجهى داشته و يک رکن قدرت است و هرقدر که مسلکى تر شوند، اين قدرت بيشتر خواهد شد.
دين محمد مبارز راشدى معين نشراتى وزارت اطلاعات و فرهنگ گفت با ظرفيتى که رسانه هاى کشور دارند، رُشد آنان رضايتبخش است.

در وقت حکومت طالبان بشمول تلويزيون ملى افغانستان، تمامى رسانه هاى تصويرى فعاليت نداشت و يکتعداد رسانه هاى چاپى محدود فعاليت ميکرد.
اما معين نشراتى وزارت اطلاعات و فرهنگ گفت که بعد از سقوط حکومت طالبان، در ده سال اخير تعداد رسانه هاى تصويرى، سمعى و چاپى، به حدود ١٤٠٠ رسانه ميرسد که ٥٠ رسانۀ آن را تلويزيون ها تشکيل ميدهند.

وی افزود که به جز از تلويزيون ملى، تمامى تلويزيون ها، خصوصى ميباشند. بيش از١٥٠ راديو به شمول ٣٤ راديوی دولتى نيز در سطح کشور فعاليت دارند.
راشدى علاوه کرد که حدود ١٢٠٠ رسانۀ چاپى شامل روزنامه، هفته نامه، گاهنامه، ماهنامه، مجله و آژانس هاى خبرى نيز ثبت و راجستر وزارت اطلاعات و فرهنگ هستند که ازاين جمله، حدود ٨٠٠ رسانۀ آن فعال ميباشد.

معين نشراتى وزارت اطلاعات و فرهنگ، اظهار داشت: کثرت رسانه ها نشان ميدهد که مردم از رسانه ها استقبال کرده اند تا به اين اندازه رسانه در کشور ايجاد شده است.
راشدى افزود: با توجه به کمبودهايى که رسانه ها با آن مواجه اند، با آنهم رکن قدرت و حتى بالاتر از رکن چهارم در افغانستان هستند.

معين نشراتى وزارت اطلاعات و فرهنگ، رسانه ها را در هر زمينه، تاثيرگذار خوانده، گفت: به هر پيمانه ای که رسانه ها مسلکى تر شوند، اين قدرت بيشتر خواهد شد.
وی گفت: اگر رسانه ها کار مسلکى نکنند؛ به همان اندازه که ميتوانند مفيد باشند، به همان اندازه ميتوانند مُضرباشند و جامعه را هم خراب کنند.

به گفتۀ موصوف، مردم و کشورهاى کمک کننده به افغانستان، به رسانه ها فوق العاده اعتنا کرده اند؛ رسانه ها صداى مردم هستند و در بسيارى موارد مردم، حکومت و قدرت را از طريق رسانه ها کنترول ميکنند.
راشدى افزود: اين، در هيچ جاى دنيا نيست که مردم پيش از اينکه شکايت شان را به محکمه ببرند، به رسانه ها ميبرند و اين، قدرت رسانه ها را نشان ميدهد.

وى علاوه کرد: با توجه به وضعيتى که رسانه ها در کشور جنگ زده دارند، با امکانات کم، تعدادى از رسانه ها توانسته اند تا حدودى موفق بوده و مخاطبين شان را جذب کنند؛ اما تعدادى هم موفق نشده اند.
معين وزارت اطلاعات و فرهنگ، با ذکر اينکه براى ايده آل و معيارى شدن رسانه ها راه طولانى در پيش رو است، اظهار داشت: کشورى که از جنگ فارغ شده و مراکز تعليمى و علمى آن به سختى کار ميکنند، رسانه ها براى تقويۀ فرهنگ و آگاهى به مردم، تعليم و تربيه، بازسازى و امنيت نقش ارزنده دارند.

راشدى افزود که رسانه ها در کشور ضعف، مشکلات و کاستى هايى دارند؛ اما مفيديت شان نسبت به اين کمى ها و کاستى ها بيشتر ميباشد.
موصوف، وظيفۀ رسانه هارا سخت و دشوار دانسته، گفت که رسانه ها به بودجۀ زياد و و افراد مسلکى و با دانش بالا نياز دارند.

معين نشراتى وزارت اطلاعات و فرهنگ، با بيان اينکه رسانه ها در بخش برنامه هاى آموزشى و تقويت فرهنگ، نتوانسته اند موفق عمل کنند، گفت: بخش آموزش در رسانه ها پايين است، پرداختن به مسايل مهمى مانند حقوق اتباع، حقوق بشر و فساد ادارى، مواردى اند که رسانه ها بايد وقت بيشتر را صرف آن کنند.

وى تصريح کرد که هيچ رسانه اى در کشور نتوانسته وظايفش را به صورت کامل انجام بدهد و براى مسلکى شدن؛ بهترين رسانه هم، به کار زياد و زمان بيشتر نياز دارد.
راشدى با ذکر اينکه رسانه ها بايد به محتواى رسانه اى توجه بيشتر نمايند، گفت که بعضى رسانه ها بيشتر به مباحث ملى توجه دارند، بعضى ها کمتر و بعضى ها مباحثى را مطرح ميکنند که مولفه هاى ملى را به خطر مى اندازند و اين هم، يکى از مشکلاتى است که در رسانه ها، گاهگاهى بروز مى نمايد.

معين نشراتى وزارت اطلاعات و فرهنگ افزود: باتوجه به وضعيتى که مديران رسانه ها دارند، گاهى در رسانه ها مباحثى مطرح ميشود که از نظر مصلحت ملى، به صلاح کشور نيست.
به گفتۀ وى، بيشترين وقت رسانه ها در ده سال گذشته، به بحران هاى سياسى و اقتصادى، اختلاف در درون حکومت، در گيرى پارلمان و حکومت، ضعف هاى قواى ثلاثۀ حکومت و خبرهاى انفجار و انتحار، زورگويى و چپاول و اختطاف صرف شده است.

قرار اظهارات راشدى، رسانه ها در کنار پوشش خبرها، بايد به کارهاى اساسى ديگر مانند پرداختن به مسايل آموزشى، تقويت فرهنگ، رفتار و گفتار و مباحث علمى توجه بيشتر نمايند.
معين نشراتى وزارت اطلاعات و فرهنگ علاوه کرد: افغانستان، سى سال جنگ و ويرانى را پشت سر گذاشته و جنايات عميقى بر ملت افغانستان تحميل شده است و اين جنايت ها، نبايد کتمان شوند.

افزود که راه رسيدن به آرامش و صلح، بررسى عادلانۀ همه عملکردهايى است که در افغانستان، تحت هر عنوان و بهانه اى صورت گرفته و اين کار، کار رسانه ها است.
معين نشراتى وزارت اطلاعات و فرهنگ گفت که خبرنگاران و رسانه ها، به کارهاى روزمره مصروف هستند، ولى جامعه به ژورناليزم تحقيقى نياز دارد.

وى علاوه کرد: باور من اين است که ما بايد به طرف ژورناليزم تحقيقى حرکت کنيم و پيش از آنکه محکمه و څارنوالى بيايد و فيصلۀ خود را اعلام بکند، رسانه ها بايد فضا سازى نمايند.
موصوف گفت: رسانه ها نسبت به همه حوادث تکاندهندۀ افغانستان، فارغ از اينکه کى بوده، از کدام جريان و شخصيت بوده، بايد تحقيقات مسلکى انجام بدهند و مردم مظلوم حق دارند که بفهمند در سرنوشت شان چه گذشته، کشور شان دچار چه بلاهايى بوده، و اينکه در آينده هم عبرت بگيرند تا به اين سياهچال ها نيفتند و هم حقيقت را بفهمند؛ اين کار رسانه ها است.

به گفتۀ معين نشراتى وزارت اطلاعات و فرهنگ، بسيارى از نشريه ها به دليل مشکلات اقتصادى و نداشتن کارمندان مسلکى، زود متوقف ميشوند و تعدادى هم بعد از چند وقت توقف، دو باره به کار آغاز ميکنند.
وى خاطرنشان کرد: متاسفانه جاى فلم ها و سريال هايى که بر روش زندگى و طُرق پيشرفت جامعه تاثيرگذار باشد، خالى است.
اين درحالى است که در تلويزيون هاى خصوصى، بيشتر فلم و سريال هاى هندى، امريکايى و تُرکى پخش ميشود، که زواياى منفى آن نسبت به زواياى مثبت آن، بيشتر محسوس ميباشد.