صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تاثیرات تجاوز قشون سرخ شوروی سابق بر افغانستان

تاثیرات تجاوز قشون سرخ شوروی سابق بر افغانستان

قشون سرخ شوروی سابق در ششم جدی سال 1358 هجری شمسی به افغانستان تجاوز نمودند و صبح همان روز عساکر روسی مجهز با تانک ها و وسایط زرهی در کابل به چشم می خوردند. از تجاوز شوروی سابق به افغانستان درست سی و دو سال سپری می شود و بسیاری از افغان ها به این باور اند که تمام مشکلات و نا هنجاری های فعلی در این کشور ناشی از لشکر کشی نیرو های روسی به افغانستان اند.

کارشناسان مسایل سیاسی در افغانستان می گویند که در نتیجه اشغال افغانستان به وسیله اتحاد جماهیر شوروی سابق تاسیسات و زیر بنا ها در این کشور تخریب شدند و در عین حال مانع انکشاف و ترقی افغانستان در عرصه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی نیز گردید. این آگاهان هم چنان می گویند که با تجاوز عساکر روسی به افغانستان سلسله مداخلات بیرونی در امور این کشور آغاز گردید.

نصر الله ستانکزی استاد پوهنځی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه کابل و یکی از تحلیلگران سیاسی می گوید که سال های طولانی نیاز است تا اثرات ناگوار لشکر کشی شوروی سابق به افغانستان از بین برده شود:
اثرات روانی این جنگ برای نسل که در جریان جنگ بود و نسل که هنوز تولید نشده بود تا مدت های طولانی باقی خواهد ماند و از نگاه بازسازی حد اقل 10 سال یا بیشر نیاز داریم تا بتوانیم شاخص های اقتصادی خود را ثبات بدهیم.
به اساس گزارش ها در ششم جدی سال 1358 شمسی، نخست بیش از 25 هزار سرباز روسی با تجهیزات پیشرفته زمینی و هوایی به افغانستان هجوم آوردند.

ببرک کارمل یکی از حامیان شوروی سابق از طریق امواج رادیوی تاشکند از دست یافتن به قدرت و سرنگونی رژیم حفیظ الله امین در افغانستان خبر داد.

قشون سرخ شوروی سابق از طرف شب وارد شهر کابل شدند و هنگام که باشنده گان این شهر صبح از خواب برخواستند عساکر روسی را در سرک ها و جاده ها مشاهده نمودند. خان محمد سیند خبرنگار رادیو آزادی یکی از این افراد است. وی چشم دید اش را چنین قصه می کند:
در شب 6 جدی مردم آرام خوابیده بودند که یک غرش سنگین شنیده شد کسانی که بیدار بودند می دانستند که طیاره و تانک است. وقتی صبح مردم به طرف وظیفه یا کار خود برآمدند دیدند که همه اطراف شهر را تانک و عساکر خارجی گرفته است و شش جدی چهره شهر را تغییر داد.

حضور روس ها در افغانستان با عکس العمل شدید افغان ها مواجه شد و جبهاتی ضد عساکر شوروی سابق در این کشور تاسیس گردید و قیام های مردمی آغاز شد.

سلیمان لایق یکی از مقام های حکومت کمونستی در افغانستان این را تایید می کند که نیرو های روسی بنابر دعوت ببرک کارمل این کشور را اشغال کردند. وی می گوید که برخی از اعضای احزاب خلق و پرچم نیز مخالف لشکر کشی روس ها به افغانستان بودند.

آقای لایق گفت که تجاوز قشون شوروی سابق آغاز مشکلات موجود در افغانستان بوده اما علاوه می کند که در این جریان برخی از عوامل ملی و بین المللی نیز دخیل بود که باید از آن چشم پوشی نشود.

عساکر روسی در افغانستان تا زمستان سال 1367 به مقاومت شان ادامه دادند اما بالآخره پس از دست دادن هزاران سرباز این کشور مجبور شدند تا از تاریخ بیست و ششم دلو همان سال روند خروج را آغاز کنند.

در این حال هم افغان های عادی و هم کارشناسان در این کشور می گویند که کریملین با گرفتن تصمیم فرستادن عساکر به افغانستان اشتباهی بزرگی را مرتکب شد. در کنار خسارات فراوان مالی که تجاوز شوروی سابق به افغانستان از خود بر جا گذاشت صد ها هزار افغان جان خود را از دست داد و صد ها هزار تن دیگر نیز زخمی و معیوب شدند.

قاضی محمد امین وقاد رهبر پیشین جهادی نیز می گوید که عامل تمام ناملایمات و مشکلات 32 سال گذشته در افغانستان تحولات کودتای 7 ثور و ششم جدی در افغانستان است:
حزب دیموکراتیک خلق به همکاری سیاسی و استخباراتی اتحاد جماهیر شوروی سابق کودتا نمود و قدرت را به دست گرفت. این نظام زمانی که در برابر مجاهدین توان مقابله را از دست داد، روس ها مداخله کردند، بنیاد تجاوزات گذاشته شد و ششم جدی یک مرحله از هفت ثور است.

با آنکه 32 سال از زمان تجاوز شوروی سابق به افغانستان می گذرد اما تا هنوز هم در سینه یی هر افغان داغ جنگ دیده می شود و رنج روحی و روانی جنگ دراز مدت افغانستان ناشی از لشکر کشی عساکر روسی به وضاحت احساس می گردد. بسیاری از افغان ها قصه های تلخ و دردناکی از آن دوران با خود به همراه دارند.