صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شمار بيماران ايدز درهرات رو به افزايش است

شمار بيماران ايدز درهرات رو به افزايش است

دست كم ٦٩ مورد واقعه مثبت ابتلا به ويروس اچ آى وى( عامل مرض ايدز) طى سالجارى در ولايت هرات به ثبت رسيده است كه بيشتر آنها، افراد معتاد به مواد مخدراند.

شمار معتادان به مواد مخدر دراين ولايت، بين ٦٠ تا ٧٠هزار تن تخمین شده است، كه بر پايۀ اطلاعات رياست مواد مخدرهرات، حدود ٦٠ درصد آنها از جمله مهاجرينى هستند، كه از ايران برگشته و يا رد مرز شده اند.

داكتر عارف شهرام، هماهنگ كننده برنامه ملى كنترول ويروس اچ آى وى در هرات، به آژانس خبرى پژواك گفت بيشتر واقعات مثبت اين ويروس در ميان آنعده ازمعتادین مواد مخدر تشخيص شده است، كه از ايران به افغانستان برگشته اند.

وى گفت: در سالجارى ٦٩ مورد واقعه مثبت اچ آى وى به ثبت رسيده است كه ٤ مورد بيشتر از سال گذشته است .

به گفتۀ داكتر شهرام درحال حاضر، يك مركز آزمايش داوطلبانه اچ آى وى در هرات وجود دارد اما اين مركز امكانات بستر در اختيار ندارد و تنها خدمات سرپايى و اگاهى دهى به مراجعه كننده گان ارايه ميكند.

داكتر شهرام افزود كه امكان دارد شمار مبتلايان كه در ميان آنان يك زن نيز وجود دارد به دليل عدم مراجعه به مركز بيشتر از اين باشد.

هماهنگ كننده برنامه ملى كنترول اچ آى وى در هرات، از دولت و موسسات بين المللى خواست تا با ايجاد يك مركز ويژه مراقبت مبتلايان به ويروس اچ آى وى ؛ زمينه را براى كنترول جدى آن فراهم سازند.

ويروس اچ اى وى عامل بروز بيمارى ايدز است. اين ويروس سبب صدمه به سيستم دفاعى بدن در برابر امراض مختلف ميشود كه با ضعف سيستم دفاعى بدن ،انواع مريضى ها به ويژه ايدز شيوع پيدا ميكند و به تدريج باعث مرگ ميشود.

در حالى از معتادان تزريقى مواد مخدر به عنوان بيشترين افراد مبتلا به ويروس اچ آى وى درهرات نام برده ميشود كه پيش ازاين، رياست مبارزه با مواد مخدر هرات نيز در مورد افزايش شمار معتادان به مواد مخدر در اين ولايت و نبود امكانات معالجه آنان ابراز نگرانى كرده بود.

غلام جيلانى دقيق، رئيس اداره مبارزه با مواد مخدر هرات ميگويد كه با وجود ده ها هزارمعتاد در هرات، يك استراتژى عملى براى درمان آنان وجود ندارد.

به گفتۀ وى، در حالى كه شمار معتادان با گذشت هر روز افزايش مي بابد؛ شفاخانه اختصاصى براى آنان و جود ندارد و تنها كمتر ازيك درصد از اين معتادان به خدمات صحى دسترسى دارند.

در سال هاى اخير با وجود افزايش تبليغات در مورد مرض ايدز در هرات؛ هنوز هم اين بيمارى براى خيلى از مردم ، شناخته شده نيست و حتى حاضر نيستند به دلايل مختلف در مورد آن صحبت كنند.

عبدالحكيم ، ٣٥ساله، از باشندگان ناحيه ششم هرات به پژواك گفت كه شنيده است كه مرض ايدز خطرناك و كشنده است اما در مورد آن ذهنيت بدى دارد.

وى گفت: تا جايى كه من اطلاع دارم، اين مريضى از طريق روابط جنسى نا مشروع و لوازم آلوده به وجود مى آيد. اما واقعا اسم بسيار بدى دارد و اگر خداى ناكرده مردم خبر شوند كه يك نفر ايدز دارد، ديگر اين فرد از اجتماع رانده ميشود.

از آن جا كه تا اكنون علاج قطعى براى ايدز كشف نشده است؛ متخصصين صحى مى گويند مهمترين راه براى مبارزه با اين بيمارى، پيشگيرى از سرايت آن است.

به طورمعمول ويروس اچ آى وى از راههاى مختلف به ويژه روابط جنسى با افراد مبتلا، استفاده از خون وپيوند اعضاى بدن( ازجمله گرده، كبد) فرد مبتلا براى تداوى مريضان، استفاده مشترك از سر سوزن( جهت تزريق مواد مخدر، سوراخ كردن گوش و يا خال كوبى)، لوازم آلودۀ ناشى از عمليات جراحى و آرايشگرى نيز سرايت ميكند.

بر پايه اطلاعات جديد؛ شمارى مبتلايان به بيمارى ايدز در كشور، از حدود ٦٠٠ مورد در سال گذشته به ١٢٥٠ مورد در سال جارى افزايش يافته است.