صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

حامد کرزى: افغانستان لابراتور تجربه هاى سياسى نيست

حامد کرزى:  افغانستان لابراتور تجربه هاى سياسى نيست

مى خواهم تاکيد کنم که افغانستان، آزمايشگاه سياسى ولابراتوارسياسى بيگانگان نيست که درهرچند سال، يک نظام و ساختارجديد را در آن به آزمايش بگذارند.

اين مطلب را رييس جمهور حامد کرزى دیروز (اول دلو) در مراسم افتتاح سال دوم تقنينى دورۀ شانزدهم شوراى ملى، ابراز کرد و گفت که طى ٤٠ سال گذشته درافغانستان، چندين نوع نظام جديد سياسى به آزمايش گذاشته شده، که نتيجه یى جز از ويرانى و شکستن ساختارهاى اجتماعى کشور، چيزى در پى نداشته است.

وى افزود: مى خواهم با بسيار قاطعيت بگويم که ماهرگز اجازه نخواهيم داد تا روياى خطرات يک آزمايش سياسى ديگر، در کشورما به واقعيت بپيوندد.

رييس جمهور کرزى، درحالى به اين مسئله اشاره نموده که شمارى از رهبران سياسى افغانستان و تعدادى اعضاى کانگرس امريکا که اخيراًً در برلين آلمان جلسه نمودند، سیستم کنونى دولت افغانستان را باعث بروز مشکلات خوانده، خواهان تلاش براى سیستم غیرمتمرکز کثرتگرا شدند.

در اين جلسه؛ احمدضیا مسعود رهبرجبهۀ ملی، جنرال عبدالرشید دوستم رهبر حزب جنبش ملى اسلامی افغانستان، حاجی محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان و امرالله صالح رییس پیشین امنیت ملی افغانستان و چهار عضو کانگرس امريکا شرکت داشتند.

تدوير اين اجلاس و بحث روى نظام سياسى موجود در افغانستان در آن، عکس العمل هاى شديد حکومت را در پى داشت .

حامد کرزى در سخنرانى خود، چند بار به جنگ و ناامنى ها در کشور طى ٣٠ سال گذشته اشاره کرده، گفت: کشور ما پس ازهجوم اتحاد شوروى وقت، به ميدان اصلى جنگ سرد تبديل شد، کشورهايى که درزمان مقابله با شوروى، ما را همکارى مى کردند، پس از پيروزى بر کمونيزم ما را تنها گذاشتند و خلاف همه اصول و ارزش هاى اخلاقى و تعهدات سياسى، افغانستان را به همسايگان گذاشتند.

رييس جمهور کرزى علاوه کرد که پس از اين تنها گذاشتن، افغانستان به مرکز تروريزم بين المللى تبديل شد و اقتصاد و تمام زيربناهاى کشور از بين رفت و هنوزهم براى رسيدن به منزل مقصود، افغانستان راه طولانى در پيش دارد.

وى گفت که بار اصلى مبارزه با تروريزم را، مردم افغانستان به شانه داشته اند، که طى ده سال به هزاران زن، مرد و کودک افغان کشته و يا زخمى شده اند.

حامد کرزى به کسانى که انتحار مى کنند، اشاره نموده افزود: تعدادى از جوانانى که از جانب طالبان فرستاده مى شوند و خود را انتحارمى کنند؛ آنها هم پدر دارند، مادر دارند و از همين خاک هستند، آنها ناآگاه هستند که به مرگ و تخريب به وطن فرستاده مى شوند، از آنها هم ياد مى کنم.

رييس جمهور کرزى، با اشاره به پروسۀ انتقال که تا سال ٢٠١٤ ميلادى تکميل خواهد شد گفت: باتکميل آن، حکومت مسووليت ٥٠ فيصد نفوس کشور را در عرصه هاى امنيت به عهده خواهد گرفت.

وى علاوه کرد که افغانستان، بايد تا سال ٢٠١٤ از نگاه اقتصاد و نيروهاى نظامى خود تقويت شود تا بتواند به پاى خود بايستد و تمام مسووليت ها را به دوش بگيرد.

کرزى گفت که در کنفرانس هاى بُن و قطر، از جانب افغانستان از جامعۀ جهانى تقاضا شد که پس از ختم سال ٢٠١٤ ميلادى نيز با افغانستان به همکارى هاى خويش ادامه بدهند و نتايج مثبت نيز درپى داشت.

رييس جمهور افزود که در ماه مى سال روان ميلادى، در نشست سران ناتو که در شهر شيکاگوى امريکا راه اندازى مى شود، درآن در مورد تجهيز نيروهاى امنيتى کشور بحث صورت مى گيرد.

به گفتۀ وى، حکومت افغانستان در حال حاضر در مورد تشکيل نيروهاى امنيتى و نيازمندى هاى آن، با کارشناسان بحث هاى اختصاصى را آغاز نموده است.

همچنان حامد کرزى گفت که در ماه جوزاى سال آينده، کنفرانس منطقوى در کابل تدوير مى يابد، که روى همکارى هاى منطقوى بحث صورت خواهد گرفت، و کنفرانس ديگرى که در ماه اسد سال آينده در توکيو راه اندازى خواهد شد، درآن در مورد کمک ها، نيازمندى ها و ضرريات کشور نيز بحث صورت مى گيرد.

کرزى به تدوير جرگۀ عنعنوى که در ماه عقرب سال روان، به هدف بحث روى امضاى سند ستراتيژيک ميان امريکا و افغانستان و پروسۀ صلح راه اندازى شده بود، اشاره نموده افزود که حکومت، شرايطى را که اين جرگه پيشنهاد نموده و توصيه هاى آن را با جديت تعقيب نموده و از آن، در جهت امضاى سند ستراتيژيک کار خواهد گرفت.

رييس جمهور افزود: بدون شک اگر ما با جهان برسر پيمان هاى ستراتيژيک به يک توافق اصولى دست يابيم، تکميل روند قانونى آن برحسب قانون اساسى از طريق مجلسين شوراى ملى تکميل خواهد شد.

کرزى هدف از امضاى سند ستراتيژيک را رسيدن به ثبات و تامين حاکميت ملى خوانده، علاوه کرد که همکارى هاى ستراتيژيک، بايد به سود امنيت منطقه و نابودى تروريزم باشد و درصورتى که امضاى قراردادهاى ستراتيژيک، به تحقق همچو اهداف کمک کند، افغانستان آنرا امضا خواهد کرد.

کرزى در مراسم افتتاح سال دوم تقنينى دوره شانزدهم شوراى ملى گفت که وى روى کارکردهاى ده سالۀ حکومت، کمتر صحبت مى کند؛ اما افزود که فعلاً در سراسر کشور، در ١٤ هزار مکتب بيش از ٨،٢ ميليون شاگرد مصروف درس و تعليم اند.

وى افزود که در عرصۀ صحت نيز پيشرفت هايى حاصل شده است، که کاهش مرگ ومير مادران، از جملۀ عمده ترين اين پيشرفت ها ميباشد.

بر اساس سروى جديدى که از سوى وزارت صحت عامه، به تاريخ ٩ قوس سال روان اعلام گرديد، هم اکنون در هر يکصد هزار مادر، ٣٢٧ مادر در زمان ولادت جان ميدهند؛ درحاليکه حدود ٩ سال قبل، از هر يکصدهزار زن در زمان ولادت، ١٦٠٠ تن جان مى دادند.

طبق اين سروى، همچنان در هريکهزار طفل زيرسن دو سال، ٧٧ تن و از هر يکهزار طفل زيرسن پنج سال، ٩٧ تن مى ميرند؛ درحاليکه قبلاً درهر يکهزار طفل زيرسن دوسال، ١١١ تن و در يکهزار طفل زيرسن پنج سال، ١٢٩تن فوت مى کردند.