صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سازمان ملل: رهبری مذاکره با طالبان باید با افغانها باشد

سازمان ملل:  رهبری مذاکره با طالبان باید با افغانها باشد

فرستاده سازمان ملل متحد برای افغانستان هشدار داده است که هر گونه مذاکرات صلح در افغانستان، در صورتی که رهبری آن بدست افغانها نباشد، ناکام خواهد ماند.

جان کوبیس، که به تازگی به عنوان فرستاده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان مقرر شده، پیروزی مذاکرات صلح با طالبان، در سراسری بودن این مذاکرات و مشارکت تمامی جناح های موجود در افغانستان خواهد بود.

دولت افغانستان همواره تاکید کرده است که باید رهبری مذاکرات صلح با گروه های شورشی را در دست داشته باشد.

جامعه جهانی، از جمله آمریکا نیز اگرچه بر اهمیت مدیریت افغانی مذاکرات صلح تاکید داشته، اما تحولات ماه های اخیر، از جمله برنامه گشایش دفتر طالبان در قطر، این نگرانی را برای دولت افغانستان بوجود آورد که در حال از دست دادن ابتکار عمل در مذاکره با طالبان است.

گروه طالبان نیز در اعلامیه ای که منتشر کرد، با صراحت گفت که حاضر است برای حل مسایل افغانستان با جامعه جهانی به تفاهم برسد و در این اعلامیه، نامی از دولت افغانستان برده نشد.

در چنین شرایطی، به گفته برخی از ناظران اظهارات فرستاده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان در مورد حمایت از مدیریت افغانها بر روند مذاکرات صلح، تا حدی هشدار گونه ایراد شده است.

آقای کوبیس که پس از تقرر او در این سمت، برای نخستین بار با خبرنگاران در کابل صحبت می‌کرد، گفت که دبیرکل سازمان ملل متحد، به او ماموریت داده است که از مدیریت افغانها بر مذاکرات صلح با طالبان حمایت کند.

او گفت: این روند (مذاکرات صلح) زمانی به رهبری افغانها و تحت اداره افغانها پیروز خواهد شد که تمامی جناح های سیاسی و مدنی در آن سهم فعال داشته باشند. هیچ گروه مطرح سیاسی نباید از مشارکت در این روند محروم بماند و این هم مهم است که در این روند، دستاوردهای ده سال اخیر حفظ شود.

آقای کوبیس افزود: یک بار دیگر می‌گویم که این برنامه، باید یک برنامه سراسری و ملی و کاملا براساس تفاهم افغانها باشد. من به جز اینکه رهبری این روند به افغانها سپرده شود، دیگر هیچ راهی برای تامین صلح در افغانستان نمی‌بینم.

در ماه های اخیر، تلاشها در سطح بین‌المللی برای کشاندن طالبان به پای میز مذاکره شدت گرفته است و این تلاشها، همچنین شامل برنامه گشایش یک دفتر برای طالبان در قطر بوده است.

گروه طالبان نیز برای نخستین بار از آمادگی خود برای افهام و تفهیم با جامعه جهانی در مورد اوضاع افغانستان خبر داد، اما در اعلامیه خود تاکید کرد این مسئله به معنای پایان جهاد در افغانستان نخواهد بود.

با وجود این تحولات، هنوز زوایای بسیاری در مورد این مذاکرات تاریک باقی مانده است. هنوز روشن نیست که در این مذاکرات - اگر آغاز شود - دقیقا روی چه مسایلی بحث خواهد شد و اینکه تصامیم و نتایج آن، چگونه جنبه اجرایی پیدا خواهد کرد.(بی بی سی)