صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان عملاً استفاده از كنوانسیون بین المللی حمل ونقل برى را آغاز كرد

افغانستان عملاً استفاده از كنوانسیون بین المللی حمل ونقل برى را آغاز كرد

در پایان نشست شماری از كشورهای عضو اتحادیۀ حمل و نقل بین المللی برى در هرات؛‌ افغانستان به طور رسمی استفاده از كنوانسیون بین المللی آسان كنندۀ حمل و نقل برى را آغاز كرد.

در نشست دو روزه ای که در اتاق تجارت و صنایع هرات برگزار شد، نماینده گان كشورهای افغانستان،‌ قرغیزستان،‌ تاجیكستان و ایران، سازمان اتحادیۀ بین المللی حمل و نقل جاده ای و سازمان اكو، اشتراك ورزیده بودند.

کنوانسيون حمل و نقل برى (TIR)، یكی از مهمترین كنوانسیون های حمل و نقل بین المللی است كه از طریق جاده عملی می گردد و زیر نظارت كمیسیون اقتصادی اروپایی سازمان ملل متحد، قرار دارد.

براساس این كنوانسیون؛ سند گمركی برای اقلام مختلف، در كشور مبدا صادر می شود و مطابق با آن، كالای تجارتی در وسیله نقلیۀ برى به طور مهر و لاك شده بدون اینكه باز شود (‌به جز در موارد استثنا)، از خاك كشورهای بین راه عبور می كند و تا رسیدن به مقصد،‌ نیاز به اجراآت گمركی مربوط به ترانزیت نمی شود.

یلدا ناطق رئیس روابط بین المللی وزارت ترانسپورت و هوانوردی كه دراین نشست حضور داشت گفت كه نشست هرات، بعد از امضای قرارداد بین افغانستان و اتحادیۀ بین المللی حمل و نقل برى، راه اندازی شده است.

وی گفت كه مطابق با این قرارداد؛‌ سیستم اتحادیۀ بین المللی حمل و نقل برى در افغانستان، عملی می گردد و یك دهلیز جدید با كشورهای قرغیزستان،‌ تاجكستان و ایران كه عضو این سازمان هستند،‌ ایجاد می شود.

به گفته رئیس روابط بین المللی وزارت ترانسپورت و هوانوردی،‌ با عملی شدن این قرارداد؛ اموال ترانزیتی افغانستان تا مقصد موردنظر، به طور مصئون انتقال خواهد یافت.

داودشاه صبا‌ والی هرات، طی سخنانی در این نشست با مهم خواندن عملی شدن این كنوانسیون گفت كه نخستین محمولۀ بار، تحت كنوانسیون تیر، از اسلام قلعه به طرف ایران حركت كرد.

وی گفت كه هرات، برای تطبیق سیستم تیر، از موقعیت خوبی برخوردار بوده و عملی شدن این سیستم برای اقتصاد كشور مفید است.

خان جان الكوزی،‌ معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان گفت كه این یك سیستم ساده؛ اما درعین حال مدرن و پیشرفته است كه سبب رشد اقتصاد و صادرات افغانستان خواهد شد.

اما وی علاوه کرد كه در حال حاضر، چالش های عمده ای برای پیشبرد روند موفقیت آمیز كنوانسیون تیر، در كشور وجود دارد.

وی گفت: "دیروز، دو عراده موتر بطور نمونه، ازهرات به مقصد شهر بندرعباس ایران و عراق حركت كرد؛ اما باید برای پیشبرد سیستم تیر، در شماری از بنادر افغانستان تاسیسات و تجهیزات ویژه ایجاد شود و یکتعداد افراد به ویژه در اتاق تجارت،‌ ترانسپورت و گمرك، دراین زمینه آموزش ببینند."

معاون اتاق تجارت و صنایع كشور افزود كه حداقل، بین ٥٠ تا ٦٠میلیون دالر نیاز است كه برای نصب تاسیسات و تجهیزات تخینكی و الكترونیكی از سوی دولت در شهرك اسلام قلعه،‌ حیرتان و زرنج (نیمروز)، به مصرف برسد.

افزون براین،‌ خان جان الكوزی گفت كه قرار است شماری از كارمندان اتاق تجارت،‌ ترانسپورت و گمرك نیز از سوی اتحادیۀ بین المللی حمل و نقل برى، آموزش ببینند.

به گفتۀ معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان،‌ دولت تعهد سپرده است كه اقدامات لازم را برای استفاده از كنوانسیون تیر، در كشور انجام دهد و درصورتی كه این تعهدات اجرا نگردد، این سیستم بین المللی در افغانستان قابل تطبیق نخواهد بود.

افغانستان در سال ١٣٥٤ خورشیدی (١٩٧٦میلادی)، به عضویت اتحادیۀ بین المللی حمل و نقل برى درآمد؛ اما به دلیل مشكلات موجود در كشور و جنگ ها، سیستم آسان كنندۀ حمل و نقل بین المللی برى، عملی نگردید.

اتحادیۀ حمل و نقل بین المللی برى (IRO)، در سال ١٣٢٦خورشیدی (١٩٤٨میلادی) به منظور كاهش هزینه و زمان حمل و نقل برى بین كشورهای اروپایی، در شهر ژنیو كشور سوئیس، تاسیس شد و درحال حاضر ١٨٠ اتحادیه و موسسه، در كشورهای مختلف عضو آن هستند و سیستم آن، عملأ در ٥٧ كشور اجرا می گردد.