صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

احتمال شکل گیری جنگ استخباراتی پس از 2014 در افغانستان

احتمال شکل گیری جنگ استخباراتی پس از 2014 در افغانستان

خبرگزاری اسوشیتد پرس به نقل از مقامات ارشد وزارت دفاع امریکا گزارش داده است که طرح قرار گرفتن "نخبگان عملیات های ویژه" زیر مدیریت سازمان سیا در افغانستان پس از سال 2014 در حال بررسی است. این طرح که همانند طرح عملیات بر خانه اسامه بن لادن در سال گذشته است، یکی از چندین طرح پیشنهادی برای وزارت دفاع امریکا می باشد؛ هرچند که این برنامه تاکنون به لئون پنیتا وزیر دفاع، کاخ سفید و یا کانگرس امریکا ارائه نشده است.

اگر این طرح تطبیق شود، ایالات متحده و افغانستان می توانند بگویند که دیگر هیچ سرباز امریکایی در کشور جنگزده افغانستان در میدان جنگ حضور ندارد؛ چرا که قطعه ویژه نیروی دریایی، نیروهای ویژه و نخبه زیر نظر سازمان استخبارات امریکا (سیا) قرار خواهند گرفت و جاسوس به شمار خواهند رفت.

با این همه، اهمیت ندارد که کدام سازمان مسوول نیروها خواهد بود؛ آنچه مهم است این که نیروهای عملیات ویژه همچنان جنگجویان شورشی را با کمک نیروهای افغانستان هدف قرار خواهند داد؛ و آموزش نیروهای امنیتی افغان را ادامه خواهند داد.

گفته می شود که عملیات های شبانه نیروهای ویژه امریکایی باعث مرگ افراد ملکی در افغانستان شده اند.

برنامه که توسط یک مقام ارشد استخباراتی مطرح شده، هنگامی به میان می آید که ایالات متحده به این فکر می کند که چگونه می تواند نیروهایش را با سرعت مناسب تا پایان سال 2014 از افغانستان بیرون بکشد.
پنتاگون پیش از این طرحی را برای انتقال مسوولیت جنگ به نیروهای عملیات ویژه ارائه کرده است.

پیشنهاد جدید در واقع گام دیگری در راستای کاهش نیروهای امریکایی تا 20 هزار تن در افغانستان می باشد. این نکته را چند مقام امریکایی به شرط افشا نشدن نامشان گفتند.

اما جورج لیتل، سخنگوی وزارت دفاع امریکا این موضوع را کتمان کرد و گفت که "وجود هر پیشنهادی برای چنین طرحی اشتباه است". او همچنان افزود: "نیروهای عملیات ویژه امریکا به کار نزدیک خود با سازمان های استخباراتی برای مقابله با تهدیدات امنیت ملی در سراسر جهان ادامه می دهد".

با این همه، کاهش سریع نیروهای امریکایی در افغانستان احتمالا می تواند یک دستاورد سیاسی برای کاخ سفید و دولت افغانستان به شمار رود، به ویژه این که احساسات ضد امریکایی پس از حادثه قرآن سوزی در افغانستان پدید آمده است.

علاوه بر این، اگر جنگ به رهبری سازمان استخبارات امریکا (سیا) انجام شود، به این معنااست که شهروندان از هزینه های آن مطلع نخواهند بود.

جاسوسان سیا و عناصر شبه نظامی غالبا در کنار نیروهای عملیات ویژه کار می کنند؛ اما در مواردی نیروهای عملیاتی نخبه در اختیار سیا قرار می گیرند که ایالات متحده می خواهد ماموریت کاملا بی سروصدایی باشد و حتا مقامات محلی از وقوع آن اطلاع نداشته باشند. مانند عملیات کشتن بن لادن در ابیت آباد پاکستان که کاملا بدون اطلاع مقامات انجام شد.

در همین حال، به نظر می رسد که مقامات افغانستان و مردم این کشور به سازمان استخبارات امریکا بیشتر از نیروهای عملیات ویژه احساسات گرم نشان می دهند؛ به ویژه آن که در ده سال گذشته شماری از افراد ملکی در عملیات های شبانه نیروهای ویژه کشته شده اند.(دویچه وله)