صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ولسى جرگه خواهان تشکيل کميسيون رسيدگى به شکايات کانکور شد

ولسى جرگه خواهان تشکيل کميسيون رسيدگى به شکايات کانکور شد

ولسى جرگه دلايل وزارت هاى تحصيلات عالى و معارف را در مورد فارغان صنف دوازدهم که در امتحان کانکور بى نتيجه مانده اند، غيرقناعت بخش خوانده و خواستار تشکيل کميسيونى گرديد که به تمام شکايات مربوط به کانکور رسيدگى شود.
نتايج امتحان کانکور مؤسسات تحصيلات عالى دولتى، هفتۀ گذشته اعلام گرديد که براساس آن از جمله ١٤٧ هزار اشتراک کننده، ٤٠ هزار تن آنها به مؤسسات تحصيلات عالى دولتى راه يافتند؛ به همين ترتيب، وزارت معارف اعلام کرد که امسال ٧٠ هزار فارغ صنوف دوازدهم را به مؤسسات تحصيلات نيمه عالى جذب خواهد کرد.

از تقلب در امتحان کانکور، افواهاتى وجود دارد و ولسى جرگه انتقاد ميکند که به مؤسسات تحصيلات عالى، افراد کمى جذب شده و اين تعداد بايد افزايش يابد.
در همين رابطه ديروز ولسى جرگه، وزراى تحصيلات عالى و معارف را براى استجواب فرا خواند که به جاى آنها معينان حاضر شدند؛ اما ولسى جرگه، خواهان حضور وزيران شد و جلسه را به دیروز موکول نمود.

در جلسۀ دیروز (١٥حمل) ولسى جرگه، داکترعبيدالله عبيد وزيرتحصيلات عالى و محمد آصف ننگ معين وزارت معارف، جهت استجواب حاضر شدند و به پرسش هاى وکلا پاسخ دادند.
داکترعبيد گفت که درسال گذشته، حدود ٣٠ هزار فارغ صنف دوازدهم پس از امتحان کانکور، به موسسات تحصيلات عالى جذب شدند. پلان امسال در ابتدا اين بود که ٣٤ هزار تن جذب شوند؛ اما اين تعداد نيز به نسبت اشتراک کنندگان کانکور، کم بود و بالاخره تلاش شد تا اين رقم به ٤٠هزار افزايش يابد.

وى افزود: متاسفانه اعلام نتايج امتحان امسال با سروصداها همراه بود، که ما به منظور رسيدگى به تمام شکايات، کميسيون ايجاد نموده ايم که تمام اين شکايات را بررسى نمايد تا حق هيچ کسى تلف نشود.
وزيرتحصيلات عالى افزود که به منظور جذب بيشتر افرادى که به موسسات تحصيلات عالى و نيمه عالى راه نيافته اند، نشستى را دوشنبه شب با موسسات تحصيلات عالى خصوصى داير نمودند و آنها حاضرشدند که بيش از٧٠٠ تن را به شکل رايگان، و اضافه از ١٢ هزار تن ديگر را با تخفيف ٥٠ درصد جذب کنند.

وى علاوه کرد که بر اساس آخرين امکانات، فيصله شد افرادى که بالاتراز٢٩٠نمره کسب نموده اند، به دانشگاه هاى ولايات مربوط شان جذب شوند؛ همچنان براى ولاياتى که کمتر از صد دختر به موسسات تحصيلات عالى راه يافته اند، ١٥ نمرۀ ديگر نيز داده ميشود و اين دختران، به دانشگاه هاى ولايات مربوط و همجوار آن جذب ميگردند.
داکترعبيد گفت: يگانه مشکلى که افراد زيادى با نمرات بلند، بى نتيجه مانده اند، اين بود که آنها در انتخاب شان اشتباه کرده بودند.

همچنان معين وزارت معارف، در اجلاس ولسى جرگه گفت که اين وزارت در چند سال گذشته، تنها توانايى جذب٣٠ هزار تن را به موسسات نيمه عالى داشت؛ اما اين رقم درسال روان به ٧٠ هزار افزايش يافته است.
آصف ننگ افزود که اين افراد، در موسسات نيمه عالى تعليمات اسلامى، انستيتيوت هاى تعليمات مسلکى و تخنيکى و دارالمعلمين هاى تربيه معلم و مراکز حمايوى تربيۀ معلم جذب ميشوند.

وى علاوه کرد که در شهرهاى بزرگ به اساس معيار تعيين شده، افرادى که بيش از ٢٤٠ نمره کسب نموده اند، به اين موسسات راه مى يابند و درصورتى که ظرفيت باشد، اين معيار کاهش مى يابد.
به گفتۀ معين وزارت معارف، در شهرهاى درجه دوم، معيار ٢٠٠ نمره است و در ولايات ناامن، جذب از نمرات بلند آغاز ميگردد و افراد با درنظرداشت ظرفيت، جذب ميشوند.

اما اکثريت اعضاى ولسى جرگه، در کنار انتقادات شديد و تخطى ها در امتحان کانکور، خواهان رسيدگى به آن شدند و پيشنهاداتى را براى حل اين مشکل ارائه کردند.
اميرخان يار نماينده مردم ننگرهار در ولسی جرگه گفت: امتحان کانکور عادلانه نبود و بايد منحل شود.

وى افزود که از تمام ولايت ننگرهار، ٩٠٠٠ تن در امتحان شرکت نموده اند، که١٦٥٠ تن کامياب شده؛ ولی از مکتب عبدالرحيم شهيد در کابل ٩٩ درصد کامياب گرديده، که اين رقم سوال برانگيز است.
در عين حال، محمديونس قانونی نمايندۀ مردم کابل گفت که بحث بر سر ٣٠ تا ٤٠ هزار افراد بی نتيجه است که بايد براى آن، يک راه حل کوتاه مدت پيدا شود.

وی افزود: راه حل اين است که بايد دانشگاه های ولايات، دو تايم شوند تا تعداد بيشترى افراد بى نتيجه در آن جذب شوند و راه دوم اين است که مطابق قانون، تعداد بيشتر آنها به موسسات تحصيلات خصوصی جذب گردند.
بالاخره جلسۀ ولسى جرگه که بيش از شش ساعت را در بر گرفت، دلايل وزير تحصيلات عالى و معين وزارت معارف را غيرقناعت بخش خوانده و خواهان تشکيل کميسيونى در چوکات وزارت تحصيلات عالى تحت نظارت ولسى جرگه گرديد، که به تمام شکاياتى که در نتيجۀ اعلام نتايج کانکور به وجود آمده، رسيدگى شود.

عبدالظاهر قديرمعاون اول ولسى جرگه که رياست جلسه را به دوش داشت، گفت: از پاسخ هاى مسوولان تحصيلات عالى و معارف ديده شد که اکثريت وکلا از امتحان کانکور راضى نيستند؛ بخاطرى که به خواست هاى همه رسيدگى صورت بگيرد، درمجموع به دختران تمام ولايات ١٥ نمره کمک شود و در قسمت تبديلى نيز توجه خاص صورت بگيرد.

وى افزود که براى آنعده معلولين و معيوبينى که امسال در امتحان کانکور بى نتيجه مانده اند، نيز امتياز داده شود و دانشگاه ها دو تايمه شوند تا جذب محصلين بيشتر گردد.
قدير در مورد امتياز به معلولين و معيوبين، چيزى نگفت و علاوه کرد که بايد بخاطرجذب محصلين ولايات ناامن و کمتر انکشاف يافته، ميکانيزم مشخصى تهيه گردد و کيفيت و کميت بالا برده شود و جلو انتقادات گرفته شود.

معاون اول ولسى جرگه، خاطرنشان کرد: مسئله اساسى و مهمى که از مسووليت هاى ولسى جرگه ميباشد، اين است که بايد بودجۀ وزارت تحصيلات عالى افزايش داده شود تا درآينده با همچومشکلات روبه رو نشوند.(پژواک)