صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

میزان طول عمر در کشور افزایش یافته است

میزان طول عمر در کشور افزایش یافته است

وزارت صحت عامه ميگويد که میزان طول عمردرکشور افزایش یافته ، اما نگرانی های از جمله معلوليت سالمندان را نيز در قبال دارد.
به گفتۀ اين وزارت، مطابق نتایج سروی سال گذشته، سه درصد از مجموع کل نفوس افغانستان را کسانى تشکيل ميدهند که سن شان از ٦٥ سال بلند است.اما این رقم با توجه به وضعيت کنونی سالمندان ، نگران کننده است.

ثریا دلیل وزیر صحت عامه در مراسم تجليل ازروزجهانی صحت ؛ دیروز(١٩ حمل) با شعار صحت خوب به سال های زندگی می افزاید ، گفت که اين سروی نشان میدهد که میزان طول عمردر زنان به ٦١ ونزد مردان به ٦٢ سال افزایش یافته است . درحالیکه قبلاً اوسط عمر زنان و مردان ٤٥ و ٤٧ سال گزارش شده بود .

وزیرصحت علاوه نمود که درافزایش طول عمر،عواملی چون بهترشدن شرایط زندگی درتناسب به سالهای قبل ، افزایش درآمد خانواده ها ، دسترسی به کاروبلند رفتن سطح آگاهی مردم درزمینه تغذی نقش داشته است .

اين سروى از طرف وزارت صحت عامه و اداره مرکزى احصائيه به همکارى سازمان صحى جهان WHO، صندوق وجهى اطفال ملل متحد (يونيسف) و اداره انکشافى بين المللى امريکاUSAID در سطح کشور انجام شده و در اين سروی، ٢٢هزار خانواده و٤٧ هزار خانم، تحت پوشش قرار گرفته است.

اما وزير صحت تصريح کرد که نگرانی های درپی افزایش طول عمر نیزوجود دارد .
خانم دلیل گفت که تعداد معلولیت و مصابیت با سالمندان ارتباط دارد، به گونۀ نمونه، ٦٥ در صد آنهايی که بیشتر از ٥٠ سال دارند، با مشکلات بینایی مواجه اند.

وزير صحت ميگويد : در حال حاضر؛ آمار نفوس شناسی هوشدار دهنده است و اگر جوامع و حکومت، حقایق متکی بر این آمار را در نظر نگیرند، به یقین که در آینده نه چندان دور با حالات غیر قابل مهار کردن یا مشکل فراوان مواجه خواهند شد .
وى سالمندان را منبع با ارزش خانواده و جامعه عنوان نموده، ازحکومت ، مسوولان خدمات اجتماعی ونهاد های جامعه مدنی خواست تابروضیعت افراد سالمنددرکشورتوجه بیشترصورت بگیرد ، درعرضه خدمات اولیه زندگی وسهیم ساختن افراد سالمند دراجتماع روی پالیسی های شان غورنمایند .

خانم دليل اظهار داشت که باید زمینه های اشتغال و استفاده از مهارت ها و تجارب سالمندان فراهم گردد ونهادهای حکومتی و غیر حکومتی سهم شانرا در مراقبت از آنهایی که نسبت مصابیت ها و معلولیت ها وابسته به کمک و مراقبت اضافی هستند ادا نموده، مراکز مراقبت از سالمندان را ایجاد نمایند.

وزير صحت عامه گفت: افراد مُسن را دست کم نباید گرفت وآنان را طورفعال شامل اجتماع باید بسازیم وباید زمینه های مناسب صحی ومراقبت های درازمدت وشفادهنده را فراهم نمائیم .
در این مراسم، داکتر شادول احمد نماینده سازمان صحی جهانWHO در افغانستان گفت که سروی مرگ و میر در افغانستان نشان می دهد که افغانها نظر به قبل زندگی، طولانی تر دارند. افراد بالاتر از ٦٠ سال تقریبا شش درصد نفوس جامعه را تشکیل داده و این رقم به سرعت در حال افزایش است.

تعداد نفوس کشور در سال ١٣٩٠ مشخص نبوده ، اما ادارۀ عمومى احصائيه مرکزى ميگويد که نفوس سال ١٣٨٩ حدود ٢٦ و نيم ميليون تن بود که افزايش دو ميليون را نسبت به سال گذشتۀ آن نشان ميداد.
شادول ميگويد که تعداد زیادی مردم درافغانستان ازگرفتارشدن به امراض ساری و مزمن ( غیر ساری) رنج میبرند.

وى ازمردم افغانستان خواست تا درزندگی روزمرۀ شان به ورزش ، فعالیت های فزیکی ، تنظیم رژیم غذایی متنوع بیشترتوجه داشته وازاستفاده دخانیات اجتناب ورزند .

مقامات وزارت صحت میگویند که به منظور کاهش و کنترول بیماری های غیر ساری دیپارتمنت کنترول امراض غیر ساری را تاسیس نموده اند تا ازمیزان مرگ و میر ناشی از امراض غیر ساری جلوگیری نمایند.
قابل ذکراست که در گزارش سال ٢٠١١ ميلادى صندوق جمعيت ملل متحد(UNFPA) نفوس جهان هفت ميليارد تن اعلام گرديد که سالانه رشد نفوس در افغانستان ٣،١ فيصد بوده و حد اوسط عمر ٤٩ سال را نشان ميداد.(پژواک)