صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سازمان ملل: حمایت از حقوق زنان افغان شامل اولویتهای امنیتی شود

سازمان ملل:  حمایت از حقوق زنان افغان شامل اولویتهای امنیتی شود

سازمان ملل از دولت افغانستان و پیمان ناتو خواسته که حفاظت از حقوق زنان را شامل اولویتهای برنامه امنیتی این کشور کنند. دفتر سازمان ملل در افغانستان، یوناما، این درخواست را در آستانه برگزاری نشست سران پیمان ناتو، که در ۲۰ و ۲۱ مه در شیکاگوی آمریکا برگزار خواهد شد، مطرح کرده است.

یوناما روزگذشته در اعلامیه ای نوشت: دولت افغانستان و پیمان ناتو باید تضمین کنند که حمایت از زنان و دختران در مرکز روند انتقال و پس از انتقال در چهارچوب برنامه‌های امنیتی افغانستان است.

یان کوبیش، فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل در افغانستان گفته است: حالا زمان آن است که کاری برای تامین امنیت پایدار و حمایت از زنان افغان، که برای مدت طولانی فشار جنگ را تحمل کرده اند، انجام شود.

سازمان ملل تاکید کرده که در نشست شیکاگو باید به نگرانیهای زنان در افغانستان پاسخ صریحی ارائه شود و حفاظت از حقوق آنها شامل اولویت های برنامه های امنیتی شود.

نیلاب مبارز، یکی از سخنگویان یوناما در پاسخ به این پرسش که چرا سازمان ملل این درخواست را در این مقطع زمانی مطرح کرده، به بی بی سی گفت که افغانستان روند انتقال را تجربه می کند و از این لحاظ طرح این موضوع در این زمان اهمیت دارد.

خانم مبارز افزود که در بسیاری از کشورها در مراحل انتقال ترس از آن وجود داشته که حاکمیت قانون و دستاوردهای زنان به هدر رود؛ از همین رو در حالیکه افغانستان به تدریج مسئولیت امنیتی را به دوش می‌گیرد، مساله حقوق زنان هم باید در چهارچوب برنامه های امنیتی این کشور مورد توجه قرار گیرد.

سازمان ملل همچنین خواهان آموزش و تجهیز کامل پلیس و نیروهای امنیتی افغانستان شده ــ چیزی که به گفته خانم مبارز، می تواند در رسیدگی به پرونده‎های خشونت علیه زنان و حفاظت از حقوق آنها موثر باشد.

اخیرا در محافل سیاسی و مدنی افغانستان در مورد حفظ دستاوردهای ده سال اخیر و به ویژه حفاظت از حقوق زنان و دختران نگرانی هایی مطرح شده است.

این نگرانی ها هم زمان با اجرای روند تدریجی واگذاری مسئولیت امنیتی از نیروهای خارجی به نیروهای داخلی، خروج تدریجی نیروهای خارجی و همچنین طرح آشتی با گروه طالبان بیشتر شده است.

در زمان حاکمیت طالبان زنان و دختران از حق تحصیل و کار در بیرون از خانه محروم بودند. این گروه مکتب ها/مدرسه های دخترانه را بستند و بیرون رفتن زنان از خانه را منوط به همراهی دست کم یک محرم مرد کردند.

اما در ده سال اخیر میلیونها دختر به مکتبها و دانشگاهها راه یافتند و زنان به فرصتهایی گسترده ای در زمینه های مختلف، از کارهای ساده اجتماعی تا پستهای بالای دولتی، دست یافتند.

نهادهای مدنی و مدافع حقوق زنان تاکید کرده اند که در طرح مصالحه با گروه طالبان، حفظ دستاوردهای ده سال اخیر، احترام به ارزشهای قانون اساسی و حقوق زنان باید شرط باشد.(بی بی سی)