صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

استاد محقق: ما از امضای سند راهبردی با آمریکا استقبال کردیم؛ ولی این دلیل نمی شود که از کاستی های آن نیز چشم پوشی نماییم

استاد محقق: ما از امضای سند راهبردی با آمریکا استقبال کردیم؛ ولی این دلیل نمی شود که از کاستی های آن نیز چشم پوشی نماییم

دیدار اندرو استند فیلد معاون ملکی ناتو با استاد حاجی محمد محقق

آقای اندرو استندفیلد معاون ملکی ناتو درافغانستان عصردیروز با استاد حاجی محمد محقق رهبرحزب وحدت مردم افغانستان دیدار و روی مهم ترین مسایل جاری کشور بحث و گفتگو کردند. پیمان استراتژیک با ایالات متحده آمریکا، صلح با طالبان و انتخابات 2014 محورهای مهم این گفتگو را تشکیل می داد.

استاد محقق در مورد سند همکاریهای دراز مدت با آمریکاگفت : ما دراصل با موافقتنامه مخالفتی نداریم جبهه ملی طی اعلامیه ای موضع خود را اعلام داشت.اما این سند دارای اشکالاتی است که نمی توان از آنها چشم پوشی کرد. استاد محقق گفت: سند همکاری مستند به لوی جرگه ای شده است که مشروعیت آن دربرابرپارلمان ،زیرسئوال است. این اراده ای رییس جمهورکرزی بود که دربرابرپارلمان لوی جرگه ای عنعنوی تشکیل داد درحالیکه ما پارلمان قانونی منتخب داشتیم.

کاستی دیگردرموافقت نامه تاکید به نظام متمرکزاست درحالیکه جبهه ملی درخطوط اساسی خود به نظام غیرمتمرکزتاکید دارد استاد محقق گفت: آنطوریکه رییس جمهورکرزی ازموافقت نامه برداشت کرده است اگردرست باشد که درموافقت نامه اشاره به نظام متمرکزشده باشد این مساله مخالف نظرما درجبهه ملی است ما به نظام غیرمتمرکز درافغانستان اعتقاد داریم. گرچه گفته شده که درمتن انگلیسی نظام یک دست ویکپارچه گفته شده است ورییس جمهورازآن برداشت مورد نظرخودرا کرده است خوب این ابهام هم می تواند ازنواقص وکاستیهای سند راهبردی باشد.

مساله سومی که ایشان به آن اشاره کرداین بود که ما درافغانستان درطول سالها ودرده سال اخیربا طالبان درجنگ بودیم اما اشاره ای به طالبان دراین سند نشده است. این واقعا یک کاستی است که درسند استراتژیک نامی ازطالبان گرفته نمی شود درحالیکه دنیا می داند که مردم افغانستان با طالبان درجنگ است القاعده درشمال افریقا وکشورهای عربی فعالیت دارد اما درافغانستان این طالبان است که بامردم ما می جنگند اما درسند اشاره ای به طالبان نشده است.

مساله دیگر این است که درسند همکاری با آمریکا به احزاب سیاسی افغانستان اشاره ای نشده است واین یکی ازنواقص وملاحظاتی است که نسبت به توافقنامه ای استراتژیک داریم. با همه این ملاحظات ما ازاین سند استقبال کردیم وآن را برای مردم افغانستان مفید دانستیم ولی این مساله نمی تواند سبب شود که اصلا به کاستیهای سند اشاره ای نداشته باشیم.

آقای استند فیلد ضمن تایید نواقص، درکل سند امضای شده را به سود مردم افغانستان دانست وگفت:امضای این سند واسناد دیگربا کشورهای ایتالیا،فرانسه ،آلمان،انگلیستان،استرالیاو..پس ازسال 2014 به نفع افغانستان می باشد. وی درمورد طالبان که نامی ازآن درموافقت نامه گرفته نشده است گفت: زبان موافقت نامه بگونه ای است که شامل طالبان هم می شود درسند گفته شده "القاعده ووابسته گان آن " آقای استند فلد گفت:این زبان بهرصورت شامل طالبان نیزخواهد شد.

درمورد مصالحه باطالبان آقای فیلد به این نکته اشاره کرد که مجموعه ای اسناد استراتژیک با کشورهای غربی نشان می دهند که روند مصالحه با طالبان باید ادامه یابد وجنگ افغانستان راه حل نظامی ندارد . استاد محقق دراین مورد گفت: که ماهم طرفدارصلح هستیم اما باید جامعه جهانی وناتوکاری می کرد که طالبان به این نتیجه می رسید درحالیکه ناتوباخروج زود هنگام خود بشتربه طالبان امید بخشیده است وطالبان با این سیاست تن به صلح نمی دهند.

وی گفت: مامعتقدیم که طالبان باید متقاعد شود که ازطریق جنگ نمی تواند به اهداف خود برسد واین کارباید درطی ده سال جنگ ناتو درافغانستان بدست می آمد ولی این کارتاحال صورت نگرفته است وحالا هم ناتوخروج زود هنگام شان را ازافغانستان آغازکرده است.

آقای استندفیلد درمورد انتخابات سال2014 گفت:انتخابات سال 2014 برای جامعه ای جهانی بسیارمهم است جامعه ای جهانی ازیک انتخابات شفاف به دورازتقلب وتخلف حمایت می کنند وروی آن تاکید دارند. استاد محقق ضمن تأیید گفته های آقای فیلد گفت، درانتخابات مساله شفافیت یکی ازمهم ترین مسایل است.

درگذشته ما انتخابات شفافی نداشتیم این مساله ممکن است درآینده تکرارشود. وی گفت: میکانیزم های که رییس جمهوردرنظرگرفته است وکمیشنرهای که درکمیسیون انتصاب کرده است ،تقلب درانتخابات آینده حتمی است رییس جمهوربا این اقدامات می خواهد فرد مورد نظرش را روی کارآورد.

ایشان تأکید کرد که راه بیرون رفت ازتقلبات این است که کمیشنرهای کمیسیون مستقل انتخابات ازسوری رییس جمهوربه پارلمان افغانستان پیشنهاد شود این کمیشنرها به رییس جمهورازطرف مردم افغانستان احزاب سیاسی پیشنهاد ورییس جمهورتعدادی ازآنها را براساس شایستگی به پارلمان معرفی نماید واین پارلمان است که به آنها رای دهند این می تواند راه حل برای انتخابات باشد وبه این صورت کمیشنرها ازسویی مردم افغانستان درواقع برگزیده شده اند.

آقای استندفلد به این مساله که جامعه ای بین المللی به انتخابات سال 2014 وشفافیت آن تاکید فراوان دارد گفت: که رییس جمهور کرزی گفته است که انتخابات درسال 2014 برگزار می شود ما هم اصرارداریم که این انتخابات باید درتاریخ وزمان خودش بصورت شفاف برگزار شود. استاد محقق گفت راه درست اصلاحات درسیستم انتخابات ومیکانیزم آن است.کمیشنرها باید بی طرف باشد و قوانین انتخابات اصلاح شود.