صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پيکراستاد خلیل الله خليلى در محوطۀ پوهنتون کابل به خاک سپرده شد

پيکراستاد خلیل الله خليلى در محوطۀ پوهنتون کابل به خاک سپرده شد

بقاياى پيکراستاد خليل الله خليلى شاعر ونويسندۀ کشوراز پاکستان منتقل و روزگذشته درمحوطۀ پوهنتون کابل درجوارمقبره سيد جمال الدين افغان به خاک سپرده شد. استاد خليل الله خليلی از چهره های برجسته در تاريخ ادبيات معاصر کشور است که در سال ۱۲۹۳ هجرى شمسى در باغ شهر آراى كابل ديده به جهان گشود وشانزده ساله بود که در مکتب ميربچه کوت به کار معلمی پرداخت.

استاد خليلی سيزده سال در صدارت عظمى وظيفه داشت، اما پس از آن مخالفت های سياسی سبب شد که چهار سال را در تبعيد و زندان سپری کند، پس از آن به حيث معاون پوهنتون کابل ، رييس مستقل مطبوعات افغانستان ، مشاور مطبوعاتی محمد ظاهر شاه ،وکيل مردم در پارلمان و برای مدتی هم به عنوان سفير افغانستان در عراق و عربستان کار کرد.

اين شاعر و نويسندۀ شهير با کودتای هفت ثور سال ١٣٥٧ و سرنگونی حکومت سردار محمد داود ، به امريکا رفت، اما سالهای آخرعمرش را درپاکستان ودرميان مهاجران افغان سپری نمود.

استاد خليلی در چهاردهم ماه ثور ۱۳۶۶ هجرى شمسى دريکی از شفاخانه های اسلام آباد پاکستان، چشم از جهان بست و نظر به وصيت خودش در کنار مقبرۀ آوارگان افغان موسوم به رحمن بابا در پشاور به خاک سپرده شد.

بقايايى پيکر استاد خليلى بعداز ٢٥سال از پاکستان به کابل انتقال گرديد و روزگذشته طى مراسم ويژه درمحوطۀ پوهنتون کابل درجوارمقبره سيدجمال الدين افغان بر اساس دستور رييس جمهور حامدکرزى وفيصله شوراى وزيران به خاک سپرده شد.

در مراسم تدفين، شماری از شخصيت های سياسی، مقامات دولتی و رييس و اعضای ولسی جرگه شرکت داشتند.

سيد مخدوم رهين وزير اطلاعات و فرهنگ در اين مراسم، استاد خليلى را شاعر،نويسنده وترانه سرای درد و اندوه ملت افغانستان عنوان نمود و گفت : استاد بزرگوار شخصى بود که از غرور و افتخارات ملی کشور دفاع کرد و ماندگار شد.

رهين علاوه کردکه استاد خليلى نه تنها شاعر، بلکه يک شخصيت فرهنگى وسياسى نيز بودکه در اين عرصه ها کارهاى شايسته را انجام داده است.

وزير اطلاعات وفرهنگ دراين مراسم اعلام کرد که به مناسبت بيست و پنجمين سالروز وفات و به پاس انتقال پيکر استاد خليلی ،هفته آينده نشست علمی و فرهنگی از سوی اين وزارت در کابل برگزارخواهد شد.

مسعود خليلی پسر استاد خليلی و سفير افغانستان در اسپانيا، در مراسم به خاک سپاری پيکر پدرش، ضمن سپاسگذارى از رييس جمهور حامدکرزی، مقام های دولتی، نمايندگان شوراى ملى ،مردم واعضای کميسيون آمادگی تدفين گفت: پدرم متعلق به مردم افغانستان است وبا انتقال پيکر وى به کابل، روحش برای هميش آرامش پيدا کرد.

در مراسم به خاکسپاری استاد خلیلی، فاروق وردگ وزیر معارف ،عبید الله عبید وزیر تحصیلات عالی وشمار ديگر نيز صحبت نمودند و از استاد خليلى به عنوان شاعر معاصر و شخصيت ماندگار در تاريخ افغانستان ياد کردند.

گفتنى است که ازاستاد خليلی ٦٢ اثر منظوم و منثور در عرصه ‌های مختلف هنر، ادب، سياست، فلسفه و عرفان به جا مانده که بيشتر شان در داخل و خارج از کشور به چاپ رسيده‌ اند.(پژواک)