صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

خشکسالى در دايکندى باعث کوچ دسته جمعى شده است

خشکسالى در دايکندى باعث کوچ دسته جمعى شده است

مسوولان ولايت دايکندى ميگويند که خشکسالى، باعث از بين بردن حاصلات دهاقين و کوچ دسته جمعى خانواده ها به مناطق ديگر شده است.
به گفتۀ آنان خشکسالى، بيشتر مردم ولسوالى هاى شهرستان و ميرامور را متضرر ساخته و آنان را به حالت دشوار قرار داده است.

رستم علی پناهی ولسوال شهرستان ميگويد که امسال مناطق صدخانه، دشت القان، فیض آباد و دامنه های گیروی این ولسوالی، از خشکسالی آسیب دیده و تمام خوشه هاى گندم به علت نبود آب، خشک شده است.
وی به آژانس خبرى پژواک گفت: با وضعیتى که امسال زراعت شهرستان قرار دارد، حدود پنجاه درصد حاصلات زراعتی آن کاهش خواهد یافت.

پناهى علاوه کرد که خشکسالی های متواتر چند سال اخير، باعث شده که تعداد زیادی از مردم به سوی شهرها کوچ نمایند و امسال نیز این نگرانی وجود دارد که صدها خانوادۀ دیگر، مناطق شانرا ترک کنند.
به گفتۀ وى، بصورت تقریبی میتوان گفت که در طول ده سال اخير، ٣٠ درصد جمعیت ولسوالى شهرستان منطقه را ترک کرده و حتی به خارج از کشور رفته اند.

ولسوال افزود: تنها راه بیرونرفت از معضل خشکسالی؛ مهار آبهای سرگردان، ایجاد کانالهای آب و ساختن ذخاير آب است که باید دولت به آن توجه کند.
سیدعلی جان یکی از متنفذین ولسوالی شهرستان ميگويد که در دو سال اخير، حدود ٢٣٠٠ خانواده از منطقۀ گیروی اين ولسوالى، مجبور شده اند که به علت خشکسالى، به ولایات هرات، کابل و بلخ کوچ نمايند.

وى هشدار داد که اگر دولت در حل اين مشکل اقدام نکند، ساير خانواده ها که اکثر شانرا دهاقين تشکيل ميدهند، نيز ناگزير خواهند شد که مناطق شانرا ترک نمايند.
سخى داد یکتن از دهاقین ولسوالى شهرستان، که با فامیل خود به بامیان آمده، گفت که او ١٨ جریب زمین زراعتى دارد؛ اما سال گذشته و امسال از آن حاصل نگرفته و به همين منظور، مجبور شده که با ١٢ فامیل ديگر از منطقۀ دشت شهرستان به بامیان بیایند.

اين دهقان افزود: ما کشت کردیم؛ اما مثل سال گذشته گندم فقط علف سبز است، دانه ندارد و ما مجبور شدیم به بامیان بیایيم تا در معدن ذغال سنگ کار کنیم و اگر دراینجا هم کار پیدا نشد، به طرف کابل و یا شهر مزار خواهيم رفت.
وى علاوه کرد: از اينکه سال گذشته از زمين هايش حاصل نگرفت، در زمستان آن سال از مردم قرض کرد و براى خانواده اش موادغذايى تهيه نمود و امسال نيز که حاصلاتش از بين رفته، از بيم آنکه در زمستان آينده، باچنين سرنوشتى مواجه خواهد شد، مجبور به کوچ کردن شده است.

از سوى ديگر، هادی رحیمی زاده عضو شوراى ولایتی دایکندی ميگويد که امسال، بیشترین خشکسالی در ولسوالی های میرامور، شهرستان، اشترلی و نیلی مرکز دايکندى رونماشده است، که نزدیک به پنجاه درصد حاصلات گندم را ازبین برده است.
وی به پژواک گفت: عرايضى که به شوراى ولایتی مواصلت کرده، ساکنان این مناطق خواستار همکاری دولت گردیده و برای رفع معضل خشکسالی، خواسته اند تا با ایجاد بندهای آب و ذخایر آب، آنان را کمک کنند.

اما محمد اسماعیل مُبشر یکی از فرهنگیان دایکندی گفت: تنها دلیل کوچ کردن مردم خشکسالی نیست، بلکه نبود خدمات روستايى مانند سرک، برق و خدمات برای زارعین مانند تهیۀ تراکتور برای کشت و زرع بوده و مشکلات فقر و بیکاری نیز باعث کوچ مردم از این مناطق شده است.

وی افزود که دولت، باید برای مردم اين منطقه پلان و برنامۀ مشخص حمایتی داشته باشد تا باعث جلوگیری کوچ کردن آنان به شهرها گردد؛ در غيرآن، جمعیت های شهری نیز غیرقابل کنترول و مشکل آفرین خواهد شد.
مسوولان محلى ميگويند که سال گذشته نیز به علت خشکسالی، ٦٠ درصد حاصلات زراعتی، در اين ولايت از بین رفته و حتی آب آشامیدنی در ١٦ قریه خشکیده بود.(پژواک)