صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزارت معارف رقم جذب دختران در مکاتب را بالا مي برد

وزارت معارف رقم جذب دختران در مکاتب  را بالا مي برد

وزارت معارف، تعداد دختران مکاتب را نظر به پسران، به علل گوناگون کم خوانده؛ اما ميگويد که تلاش مى نمايند در آينده رقم جذب دختران را افزايش بدهند.
غلام فاروق وردگ وزير معارف که در کنفرانس دو روزه تحت نام مرور مشترک سالانۀ سکتور تعليم وتربيه در کابل صحبت ميکرد، علل تعداد کم دختران نسبت به پسران راناامنى، مشکلات فرهنگى، نبود مکاتب و مشکل اقتصادى عنوان کرد.

وى دراين کنفرانس که به منظوربهبود عرضۀ خدمات تعليمى وتحصيلى، چالش هاى موجود و آينده و پيشرفت هاى ٩ سال گذشته داير گرديده، افزود که ١٠ سال قبل، کمتراز يک ميليون تن که اکثر شانرا پسران تشيکل مى دادند، در مکاتب مصروف درس و تعليم بودند؛ اما امروز درسراسر کشور ٦ ميليون پسر و سه ميليون دختر، مصروف درس وتعليم اند.

وزيرمعارف علاوه کرد که هنوزهم حدود سه ميليون طفل واجد شرايط مکتب، به مکتب دسترسى ندارند؛ اما وزارت معارف تلاش مى نمايد که رقم جذب دختران را به مکاتب افزايش بدهد.

فاروق وردگ افزايش رقم جديد الشمولان در مکاتب و موسسات تحصيلات عالى در٩ سال آينده، نبود معلمين زن، ناامنى و کمبود امکانات مالى را از مشکلات عمدۀ آن، وزارت عنوان کرد و از جامعۀ بين المللى تقاضا کرد که در آينده، برنامه هاى تعليمى و تحصيلى افغانستان را تمويل کنند.

وى دراين کنفرانس که به اشتراک وزيرتحصيلات عالى و مسوولان وزارت هاى امورزنان، کار و امور اجتماعى، شهدا و معلولين و نمايندگان موسسات ملى و بين المللى برگزار شده، گفت که افغانستان در ٩ سال گذشته درتمام عرصه ها به خصوص تعليم و تربيه و تحصيلات عالى، پيشرفت هاى چشمگير داشت.

موصوف افزود که در ده سال گذشته، سالانه حدود ٩٠٠ هزار طفل به مکاتب شامل مى گرديد؛ اما در٩ سال آينده اين رقم به ١،٤ميليون تن خواهد رسيد و نيز در ٩سال گذشته، هر سال ٦٥ هزار تن متقاضى امتحان کانکور وجود داشت؛ اما در٩ سال آينده اين رقم به ٣٥٠ هزارتن خواهد رسيد.

به گفتۀ منبع، ٩ سال قبل درسطح کشور بيش از٤٠٠٠ مکتب فعال بود؛ اما حالا اين رقم به ١٥ هزار رسيده که از جمله ٥٠ درصد آن، داراى تعمير و متباقى درتعميرات کرايى، خرابه و يا زير خيمه فعاليت دارند.

وزيرمعارف علاوه کرد که درحال حاضر، ٢٠٠ هزار معلم که از جمله ٣٠ درصد آنان را زنان و متباقى را مردان تشکيل مى دهند، در نظام معارف فعاليت مى نمايند؛ اما کمبود معلمين زن در نقاط دوردست ولايات بسيار زياد است.

قرار اظهارات وى، ازجمله ٢٠٠ هزار معلم تنها ٥٠ درصد آنان، از آموزش هاى مسلکى برخوردار بوده؛ اما جهت مسلکى شدن معلمين، برنامه هاى آموزشى توسعه يافته است.

به گفتۀ منبع، ٩ سال قبل سالانه ٤٠٠ تن آموزش داده مى شدند اما درسال ١٣٩٠ اين رقم درسال به ٦٥ هزارتن رسيده است.

وزير معارف ميگويد که در٩ سال گذشته، جذب فارغين صنوف دوازدهم در موسسات تحصيلات عالى، به شکل اوسط به ٢٨ هزار ميرسيد، که در ٩ سال آينده اين رقم به ٦٥ هزار بالغ خواهد شد و همچنان جذب فارغان به موسسات نيمه عالى ٣٣هزار بوده؛ اما در٩سال آينده، اين رقم به يکصدهزارافزايش خواهد رفت.

براساس معلومات نشريه وزارت معارف، درحال حاضر بيش از ٧٧ هزار تن در موسسات تحصيلات عالى مصروف تحصيل اند و اين رقم، تاسال ٢٠٢٠ميلادى به ٦١٧ هزارتن افزايش خواهد يافت.

قرار معلومات منبع، درحال حاضر حدود ٩ ميليون تن از نعمت سواد محروم بوده؛ اما همه ساله بيش از ٧٠٠ هزار بيسواد از کورس هاى سوادآموزى فارغ مى شوند.

کييان تانگ معاون رييس عمومى سازمان فرهنگى ملل متحد يونسکو درافغانستان که در کنفرانس امروز شرکت داشت، گفت که افغانستان در ده سال گذشته، در بخشهاى مختلف به خصوص معارف پيشرفت هاى زيادى نموده است.

به گفتۀ وى دراين کنفرانس روى دستاورد، چالشها، و نيازمندى هاى افغانستان درعرصه هاى معارف و تحصيلات عالى، بحث صورت مى گيرد.

قرار معلومات منبع، يونسکو آماده است که به کمکهاى خود دربخش معارف و تحصيلات در افغانستان ادامه بدهد.

وى گفت که کمکهاى يونسکو در افغانستان بيشتر در قسمت انکشاف مهارت ها، سوادآموزى، تربيه معلم و غيره متمرکز خواهد بود.

موصوف خاطرنشان کرد که قراراست در يکماه آينده، نشستى در چين برگزار شود که طى آن، تعهدات جديد و بيشتر براى معارف و تحصيلات عالى در افغانستان اعلام خواهد شد.(پژواک)