صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امنیت ملی: تلاش ها برای نظارت خیزش های مردمی در افغانستان آغاز شده است

امنیت ملی: تلاش ها برای نظارت خیزش های مردمی در افغانستان آغاز شده است

ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان روزدوشنبه گفته است که این ریاست تلاش ها برای نظارت ازچگونگی خیزش های مردمی در کشور آغاز کرده است. از سوی هم ریاست عمومی امنیت ملی از خیزش های مردمی در برابر طالبان استقبال می کند. این ریاست این خیزش های مردمی را برخاسته از خشم و نفرت مردم در برابر طالبان و حزب اسلامی گلبدین حکمتیار می داند.

به دنبال نگرانی ها از نفوذ و سود بردن هراس افگنان از این خیزش های مردمی ریاست عمومی امنیت ملی بدین باور است که مردم هیچ گاهی اجازه نخواهند داد تا هراس افگنانان در میان آنان نفوذ کنند و این ریاست نیز از این خیزش های مردمی نظارت خواهد کرد.

معاون سخنگوی ریاست عمومی امنیت ملی، شفیق الله طاهری گفته است: « کوشش ما این است که نظارت داشته باشیم و نظارت بکنیم و نگذاریم که قیام ها را دشمنان صلح و ثبات افغانستان به انحراف بکشاند و به هیچ صورت اجازه نخواهیم دادکه در میان این جریان های پاک و ملی که واقع شده در تاریخ وطن ما، باردیگر دشمنان نفوذ کنند.»

در حالی که گزارش های وجود دارند که حزب اسلامی گلبدین حکمتیار از این خیزش های مردمی سود می برد و در میان آنان رخنه کرده است، اما معاون سخنگوی ریاست عمومی امنیت ملی این ادعا را بی بنیاد می داند و می افزاید که مردم از ظلم حزب اسلامی گلبدین حکمتیار نیز به ستوه امده اند

شفیق الله طاهری افزود: « باورما این است که مردم شریف افغانستان ومخصوصأ مردم که در برابر این گروه های مخالف مسلح قیام کردند، این ها از آگاهی و هوشیاری کامل برخوردار هستند وهیچ گاهی اجازه نخواهند داد که بازهم زیرنام گروه های دیگر ترورستی در بین این ها رخنه کنند.»

در همین حال امر الله صالح رییس پیشین امنیت ملی با آن که از این خیزش های مردمی در برابر طالبان استقبال می کند، اما خواهان مدغم شدن نیرو های مسلح مردمی با نیرو های امنیتی افغان شده است.

امرالله صالح گفته است: « چون کابل مصروف خود است، چون مصروف تشنج داخلی است و چون این ها نتوانستند یک ادارۀ سالم را به وجود بی آورند، نه تنها از خیزش های مردمی که نشان دهندۀ ادارۀ مردم است، این ها شاید بهرۀ درست گرفته نتوانند، اما امکاناتی که از دولت است در اختیار از این گروهی حاکم از آن هم استفادۀ بسیار موثر نمی شود. ولی یک تحول مثبت است و باید استقبال شود.»

این مقام پیشین ریاست عمومی امنیت ملی هشدار می دهد که اگر این خیزش های مردمی اداره نشوند مردم افغانستان گواه به وجود آمدن یک نیرو های تازه مسلح خواهد بود.

آقای صالح افزود: « استقبال ما به این معنی نیست که ما یک نیروی چهارم مسلح را کور کورانه باید بپزیریم که چون شعار درمقابل ضد طالب داده است، هر کسی که است باید مسلح باقی بماند. هر کسی که سلاح بر می دارد در برابر طالب باید با پشتیبانۀ نهاد های امنیتی افغانستان بردارد. ولی باقی ماندن ازاین ها منحیث یک نیروی مستقل مسلح خودش شک و تردید های عمیقی را به وجود خواهد آورد.»

این خیزش های مردمی نُخست از ولایت غزنی آغاز شد، این باشنده گان علت اصلی این خیزش را در برابر طالبان، بستن و سوختاندن مکتب ها، شفاخانه ها و دیگر نهادها از سوی طالبان دانستند.

پس از ولایت غزنی این خیزش های مردمی در ولایت های فاریاب، لغمان و ننگرهاردر برابر طالبان گُسترش یافت که این خیزش های مردمی با استقبال حکومت افغانستان، نهاد های جامعۀ مدنی و حقوق بشر در کشور همراه شد.

از سوی هم مجلس نماینده گان افغانستان روزدوشنبه در نشستی گفته است که درپشت خیزش های مردمی درشماری ازولایت ها دست ها و حلقه های خاصی وجود دارند که ازاین خیزش ها به گونۀ جدی حمایت می کنند.

شماری ازنماینده گان مجلس افزوده اند که مردم عادی بدون داشتن امکانات اقتصادی و مادی نمی توانند دست به این گونه خیزش ها بزنند، بل آشکاراست که از طرفی حمایت می شوند.

درهمین حال برخی ازنماینده گان گفته اند که احتمال دارد برخی ازاحزاب به نام حرکت های مردمی ازاین فرصت ها بهره برداری تا خود شان را تجهیز کنند.

منورشاه بهادری نمایندۀ مجلس گفته است: «قسمی که من در رسانه ها دیده ام، پاسگاۀ آنان مقابل پاسگاۀ نیروهای اردی ملی قرار داشت، این همه تجهیزات از کجا برای آن ها فراهم شده اند. آن ها بسیار مجهز بوده اند.»

نمایندۀ دیگر مجلس، محمد بشیر کینج گفته است: «این قیام ها نباید کور کورانه سرکوب شوند، باید دراین باره خوب بررسی صورت گیرد.(طلوع نیوز)