صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

صلیب سرخ از ادامه و افزايش منازعات درافغانستان اظهار نگرانی کرد

صلیب سرخ از ادامه و افزايش منازعات درافغانستان اظهار نگرانی کرد

کمیته بین المللی صلیب سرخ، با نگرانی از تداوم و افزایش منازعات مسلحانه در افغانستان، رقم تلفات افراد ملکی را غم انگیزترین رويدادهای ناشى از جنگ و خشونت طی یکدهۀ اخیر خواند.
اين مرجع بين المللى، از طرف هاى درگير خواسته است که اقدامات بيشترى را بخاطر جلوگيرى از تلفات ملکى، روى دست بگيرد.

ریتوستاکرReto Stacker رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ ICRC در افغانستان، از برخورد شدید و غیرمسوولانۀ گروپ های مسلح محلی با مردم ملکی انتقاد کرده، ميگويد که در منازعه بین آنان، کمتر مردم موفق به ترک خانه های شان میشوند.
وى که در نشست خبری دیروز(١٧ میزان) درکابل صحبت ميکرد، افزود که طولانی شدن منازعه درافغانستان، سرنوشت مردم ملکی را با مخاطره مواجه ساخته، ناامنی مردم را مجبور به ترک محلات شان میسازد، یا اینکه در خطوط مقدم جنگ گیرمانده یا شکارماین های جاسازی شده ميشوند.

ستاکر علاوه نمود که در چنين حالتى، مردم از ترس جان شان مجبور به طرفداری یک جناح میشوند و گاهی هم به اتهام همکاری با این گروپ ها، تحت پیگرد قرار میگیرند.
رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ که هفت سال را در افغانستان سپری کرده و اکنون ماموریتش پايان يافته است، گفت که او با نگرانی از وضعيت مردم، این کشوررا ترک میکند؛ زیرا منازعات، کمک های بشری را با مشکل مواجه ساخته است.

وى، عدم دسترسی مردم به خدمات صحی را در منازعات مسلحانه، از چالش های عمدۀ فرا راه پیشرفت های صحی خوانده علاوه نمود که آنها باوجود همکاری رضاکاران جمعيت هلال احمر افغانى، در محلات دوردست و تحت کنترول مخالفان مسلح، با مشکلات زیادی روبروهستند.
ستاکر، رقم تلفات افراد ملکی درمنازعات مسلحانه را مشخص نکرد و افزود که اين رقم، مربوط به سازمان ملل متحد ميشود.

اين درحالى است که سازمان ملل متحد، تلفات افراد ملکى را طى شش ماه اول سال جاری ميلادی، ١١٤٥ تن اعلام نموده است.
در گزارش تازۀ این سازمان، گفته شده که در اين مدت ١٩٥٤ ملکى ديگر، مجروح گرديده اند که اين تلفات و جراحات، در مقايسه به مدت مشابه سال ٢٠١١ ميلادى، ١٥ درصد کاهش را نشان ميدهد.
يافته هاى اين گزارش نشان ميدهد که در جملۀ کشته شده گان و مجروحين امسال، ٩٢٥ زن و طفل نيز شامل بوده و موادمنفجرۀ تعبيه شده و جنگهاى زمينى، عمده ترين سبب کشتار زنان و اطفال تلقى شده است.

دراين گزارش؛ مخالفان مسلح دولت، مسوول ٨٠ درصدتلفات ملکى شناخته شده اند؛ درحاليکه ١٠ درصد ديگر اين تلفات، به نيروهاى دولتى و بين المللى نسبت داده شده و١٠ درصد ديگر، به هيچ يک از طرفهاى درگير به طور مشخص نسبت داده نشده است.
کسانى که در جنگ ها جراحت برداشته اند ميگويند که قربانى منازعات طرف هاى درگير شده اند.
شهباز خان از جمله کسانی است که از اثرانفجار ماین کنار جاده ٩ ماه قبل شدیداً جراحت برداشته و هردو پایش را ازدست داده است.

وی که در مرکز اورتوپیدی شفاخانۀ صلیب سرخ کابل، درگوشه اى بالای ولچرنشسته بود، نااميدانه گفت: "من قربانی منازعات طرف های درگیرجنگ شده ام."

اين معلول، به آژانس خبری پژواک گفت که در ولایت کاپیسا، مصروف کار بر مزرعه اش بود و زمانى که به طرف خانه ميرفت، پايش با ماین تصادم کرد و بيهوش شد.
شهباز خان گفت: "نمیدانم که ماين از سوی کدام گروپ مسلح دفن شده بود، وقتی در شفاخانه به هوش آمدم، هردوپایم را قطع یافتم."

با اين حال، کمیته بين المللى صلیب سرخ، از ادامۀ همکاری های درازمدت در افغانستان و گفتگوها برای جلوگیری از کشتار افراد ملکی، با طرف های درگیرجنگ، سخن میگوید.
رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ گفت: "ما برای حمایت از حقوق مردم بی دفاع، با جوانب ذیدخل به گفتگوهای خود ادامه خواهیم داد وخواهان توقف اینگونه حملات و توجه حکومت افغانستان هستیم."

کمیته بین المللی صلیب سرخ، از وضعيت زندانیان پس ازخروج نیروهای خارجی در سال ٢٠١٤ و کاهش کمک های جامعه جهانی نيز ابراز نگرانی میکند.

رئیس اين کميته افزود: هرچند که آنها برای ایجاد شرایط بهتر برای زندانیان و فراهم ساختن زمینۀ بازدید خانواده هاى شان در توقیفگاه ها، کارهای زیادی را انجام داده اند؛ اماوضعيت زندانیان نگران کننده است.
وى گفت: "باید مطابق قوانین ملی و بین المللی، با زندانیان برخورد شود و شرایط داخل زندان بهترگردد؛ اما نگرانی داریم که با خروج نیروهای خارجی و قطع کمک های مالی، در وضعيت محابس مشکلات به وجود خواهد آمد."

با آنکه ماه گذشته، مسووليت بيش از سه هزار زندانى زندان بگرام، از نيروهاى امريکايى به نيروهاى افغان، تحويل داده شد؛ اما تورنجنرال غلام فاروق بارکزى قوماندان عمومى پوليس نظامى در مراسم تحويلى مسووليت هاى زندان گفته بود که اضافه از ٦٠٠ محبوس افغان و ٥٠ خارجى، به دولت سپرده نشده است.

همچنان پیش ازاین بارها از سوی نهاد های حقوق بشر، زندان بگرام که تحت کنترول نيروهاى امریکایی قرارداشت؛ خبرهايی از شکنجه، بدرفتاری، توهین، دشنام دادن و برهنه کردن زندانيان، گزارش داده شده بود.
قرارمعلومات مسوولان عمومی محابس، فعلاً حدود ٢٤ هزار تن در زندان ها و توقيفخانه هاى کشور، به سر مى برند که دوسيه هاى شان، تحت بررسى بوده و دو هزار تن آنان بر اساس فرمان عفو رياست جمهورى به مناسبت عيد سعيد فطر و سالگرد استقلال کشور، رها گرديده اند. (پژواک)