صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کوه های بابا در لست سازمان ملل متحد قرار گرفت

کوه های بابا در لست سازمان ملل متحد قرار گرفت

کوه های بابا رسماً در لست ساحه حفاظت شدۀ ملل متحد قرار گرفته و توقع ميرود که عوايد توريستى، از اينطريق در باميان افزایش یابد. سلسله کوه های بابا که بلندترین قُلۀ آن به نام شاه فولادی ياد ميشود، ٥١٤٧ متر از سطح بحر ارتفاع دارد و در جنوب مرکز بامیان واقع است.

در ارتفاعات این کوه، چهارحوض آبی طبیعی به عمق ١٠ الی ٢٠ متر و به وسعت ١٢ الی ١٥ جریب زمین وجود دارد، که توجه هربیننده را به خود جلب ميکند. مصطفی ظاهر ریيس اداره عمومى محیط زیست که با نماينده گان يوناما (دفتر معاونت سياسى ملل متحد) در کابل به باميان سفر نموده، کوه هاى بابا را رسماً در لست ساحۀ حفاظت شدۀ سازمان ملل متحد اعلام نمود.

وى که در باميان به سر ميبرد، به آژانس خبرى پژواک گفت که ساحۀ حفاظت شده، بیشتر منافعش برای مردم محل بوده وعواید توریستی را نیز بالا میبرد. ظاهر افزود: "وقتی منطقه ای، ساحۀ حفاظت شده اعلام میگردد، بعضی محدودیت هايی نیز در آن ساحه که شامل منع شکار، منع کندن هیزم و بوته و منع فرسایش خاک میشود، اعمال میگردد که کوه هاى بابا نيز شامل اين محدوديت ها ميباشد."

ریيس اداره عمومى محیط زیست علاوه کرد که قرار گرفتن کوه هاى بابا به حيث ساحۀ حفاظت شده، برای حفظ محیط زیست منطقه نیز مفید بوده و از تخریبات و فرسایش خاک آن، جلوگیری میگردد. در کوه هاى بابا، حيوانات وحشى مانند پلنگ، گرگ، روباه و به ندرت آهو ديده شده است. همچنان پرنده گان از قبيل بازشکارى و کبک نيز زيست دارند.

زکریا احمدی مسوول پروگرام محیط زیست ملل متحد در بامیان ميگويد که قبلاً کارهای مقدماتی این ساحۀ حفاظت شده با ساخت مهمانخانه های محلی و اعمار پیاده روها به طول حدود ٤٠ کیلومتر، با بودجۀ ٨٠ هزار دالر امريکايى در نظر گرفته شده بود، که کار آن اينک پايان يافته و قابل استفاده مى باشد.

وی افزود که اين برنامۀ حفظ محیط زیست، از طرف پروگرام محیط زیست ملل متحد (UNEP) پلان و تمويل شده و آنرا سازمان غذايى جهان (WFP) در بدل کار در مقابل غذا تطبيق ميکند. هدف برنامه، طولانی شدن مدت اقامت توریستان (سياحان)، ایجاد زمینۀ شغل برای ساکنان محل، و فروش موادخام مردم منطقه از قبیل محصولات زراعتى، حیوانی و دست دوزی عنوان شده است.

مسوولان ادارۀ محیط زیست بامیان ميگويند که با درج منطقۀ کوه بابا در لست ساحه حفاظت شدۀ ملل متحد، چرخۀ اقتصادی خوبی برای ساکنان محل به وجود مى آيد. کوه های بابا در اکثراوقات سال، پوشیده از برف بوده و برای اسکی بازان نیز اهمیت زیادی دارد.

طورى که در زمستان گذشته، شمارى از اتباع خارجى در این کوه ها به مسابقۀ اسکى بازى پرداختند که یکتن از اسکی بازان بامیان، در اين مسابقه برنده شد. کوه هاى بابا بعد از بند امیر )اولين پارک ملی افغانستان) دومین منطقه ای است که ساحۀ حفاظت شده را به خود کسب کرده است.

بند امیر که در ولسوالى يکاولنگ موقعيت دارد، در ماه جوزاى سال١٣٨٨ به عنوان اولین پارک ملی کشور مسمى گرديد و اين بند که داراى هفت بند طبيعى و زيبا است، شامل لست ميراثهاى طبيعى جهان شده است. گفتنى است که به دنبال اعلام کوه های بابا به عنوان ساحات حفاظت شدۀ ملل متحد، "جمعیت سبز افغانستان" به حيث یک نهاد اجتماعی، در باميان به فعاليت آغاز کرد.

داکتر حبیبه سرابی والى باميان که در راس این جمعیت سبز قرار دارد، به خبر نگاران گفت: کارهايی را که جنبش سبز انجام میدهد، فعالیتهايی از قبیل کمپاین هاى آموزشی، کنفرانسهای علمی در سطح ملی و بین المللی و راه اندازی پروژه های تحقیقاتی در مورد محیط زیست، خواهد بود.

وی افزود که جمعیت سبز در سطح کشور، فعالیتش را گسترش داده و منحصر به ولایت بامیان نخواهد بود. خانم سرابى افزود: "همه باید طبیعت را نجات دهیم وگرنه خودهم، نجات نخواهیم یافت؛ هراقدام مفید در مورد بهبودی محیط زیست، اقدامی عظیم برای نجات خود ما خواهد بود."

ریيس ادارۀ عمومى محیط زیست نیز این نهاد اجتماعی را که از نهادهای مدنی جوانان و استادان پوهنتون شکل گرفته، ستوده و ابراز امیدواری کرد که همه جامعه برای محیط زیست کار نمایند. (پژواک)