صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شاروال کابل از رشد غیرمتوازن نفوس ابراز نگرانى کرد

شاروال کابل از رشد غیرمتوازن نفوس ابراز نگرانى کرد

شاروال کابل با ابرازنگرانی ازرشد غیرمتوازن نفوس و کمبود ظرفیت ماشینری برای ارائه خدمات شهری، امکانات محدود را در تطبیق برنامه های انکشافی، زمانگیر خواند.

اين نگرانى را محمد يونس نوانديش شاروال کابل درسومین سیمینارعلمی – تحقیقی تحت نام میلاد کابل که روزچهارشنبه در قصر ملکۀ باغ بابر برگزارشد، ابراز داشت.

شاروالى، اين سيمينار را به منظور گرامیداشت از ٢٨٨٤ مين سالروز ميلاد کابل، با اشتراک مقامات وزارت اطلاعات و فرهنگ، شماری از محققین اکادمی علوم، استادان پوهنتون کابل و نویسندگان داير کرده بود.

شاروال کابل گفت که هرچند طی سالهای اخیر، در زمینۀ بازسازی و نوسازی شهر، کارهای زیادی صورت گرفته؛ اما افزایش نفوس، به یکی از چالش های عمده در برابر تطبیق برنامه های توسعوی آنان تبدیل شده است.

نواندیش افزود: دیگر تراکم نفوس، چالش بزرگ را به وجود آورده؛ با گذشت هرروز از ولایات مختلف، مردم برای کار به کابل می آیند و تطبیق برنامه ها و ارائه خدمات شهری را به چالش کشانده است.

نفوس تخمينى کابل که تا دو دهه قبل، به کمتر از يک ميليون تن ميرسيد، حالا به بيش از پنج ميليون تن رسيده است.

شاروال، مشکل عمدۀ ديگر را کمبود ظرفیت ماشینری خوانده، گفت: ما قواى بشرى را آموزش داده ايم و بودجۀ کافى براى پيشبرد برنامه هاى خود داريم؛ اما به علت کمبود تجهيزات نتوانسته ایم سریع عمل کنیم؛ اگر امکانات ماشینری ما حل شود، کارهای ما سرعت خواهد یافت.

وى، از پیشرفت کارهای شاروالی درجریان سال روان ابراز خوشبینى نمود و برتعهداتش مبنی براحیای اماکن تاریخی و ایجاد ساحات سرسبز و پارک های صنعتی تاکید کرد.

شاروال کابل، تدوير سيمينار را فرصت مناسبی برای تحقيق در مورد گذشته و داشته هاى فرهنگی و کلتوری خوانده گفت که از اینطریق، ميتوان تاريخ و فرهنگ کهن و غنى کابل را به جهانيان معرفى کرد.

اما نوانديش، غصب زمین به واسطۀ زورمندان را يکى از مشکلات عمدۀ ديگر خوانده، علاوه کرد که اين مشکل، روند تطبیق برنامه های شاروالى را با تاخیر مواجه کرده است.

هرچند وى ازفرد خاصی نام نبرد؛ اما تصريح کرد: غصب زمین از سوی برخی افراد زورمند، تنها جریان پروگرام های ما را اخلال میکند؛ اما روند را توقف نمیدهد.

از سوى ديگر، اشرف غنی احمدزی رئیس کمیسیون انتقال، دراین نشست از عدم پالیسی منظم حکومت در رابطه به شهرهای بزرگ به ویژه کابل انتقاد نمود.

وی کابل را مرکز تمدن خوانده، گفت: هرشهری که نفوسش ده برابرشود، اینگونه مشکلات را خواهد داشت؛ اما حکومت پالیسی منظم شهری ندارد و تازمانیکه حکومت درهمکاری با شاروالی، ملکیت های افراد را قانونی نسازد، این معضله حل نخواهد شد.

با اين حال، شاروالى کابل ازعواید خود نسبت به سالهای گذشته اظهارخرسندی کرده گفت که توانسته اند در رابطه به تطبیق برنامه های جدید، کمکهای زیادی را از کشورهای کمک کننده و موسسات همکار جلب نمایند.

حامد اسلم اکرمی معاون شاروال کابل، به پژواک گفت که عواید این اداره، در سه سال اخير افزايش يافته؛ طورى که عوايد آنها درسال ١٣٨٨ به حدود ٢٥ میلیون دالرمى رسيد؛ اما اخيراً به ٦٥ میلیون دالر رسيده است.

وی درحالیکه از سهم دادن سکتورخصوصی برای تطبیق برنامه ها سخن میگفت، افزود که فعالیت آنان درتمامی ساحات شهر، متوازن و یکسان بوده است.

به گفتۀ اکرمى، شهريان کابل دراین اواخر توجه بیشترى در زمینۀ پاکسازی محلات شان دارند و همکاری آنان نیز نسبت به گذشته، با کارمندان شاروالی بيشتر شده است.

سيد مخدوم رهين وزير اطلاعات و فرهنگ، تدوير همچو سيمينارها را براى حفظ و غنامندى فرهنگ اصيل کابل مهم خوانده، از شاروالى خواست که بخاطر حفظ بناها و محلات تاريخى و نوسازى و بازسازى شهر، تلاش بيشتر به خرچ بدهد.

قابل ذکر است که بيش از يکصد اثر تحقیقی؛ به مناسبت برگزاری سيمینار علمی، تحقیقی میلاد کابل به کمیسیون اين سیمینار فرستاده شده، که از مجموع این آثار ٣٢ مقاله و ١٣ پارچه شعر به عنوان آثار برتر انتخاب گردیده اند.(پژواک)