صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نى: خشونت در برابرخبرنگاران کاهش يافته است

نى: خشونت در برابرخبرنگاران کاهش يافته است

ديده بان رسانه هاى آزاد افغانستان(نی)، عدم دسترسى به معلومات و مشکلات امنيتى و مالى را از چالشهاى فراروى رسانه ها در سال روان ميلادى خوانده ميگويد که برخى حلقات تلاش دارند با نزديک شدن سال ٢٠١٤ کار رسانه ها را محدود سازند.
مسوولان اين نهاد؛ افغانستان را هنوزهم يک کشور پرخطربراى خبرنگاران عنوان نموده ميگويند که در سال روان ميلادى، مشکلات فراروى کار خبرنگارى درکشور وجود داشته است.

درگزارش سالانۀ ديده بان رسانه هاى آزاد افغانستان، که دیروز منتشر گرديده، آمده است که در سال روان ميلادى٦٩ مورد خشونت در برابر خبرنگاران ثبت گرديده که شامل قتل، مجروحيت، لت وکوب، تهديد و توهين ميباشد.

يافته هاى اين گزارش نشان ميدهد که در سال روان ميلادى، دوخبرنگار به قتل رسيده، ٩ تن به دلايل مختلف مجروح شده، سه تن بازداشت موقت گرديده، ١٩ تن مورد لت وکوب قرارگرفته، در ١١ مورد توهين و ٢٥ مورد ديگر خبرنگاران تهديد شده اند.

بربنياد معلومات اين گزارش، ٤٥ مورد خشونتهاى يادشده ازسوى حکومت، ٤مورد توسط مخالفان مسلح دولت، ١مورد ازطرف نيروهاى ناتو و ١٩ مورد ديگر ازسوى افراد ناشناس در برابرخبرنگاران صورت گرفته است.

صديق الله توحيدی مسوول ديده بان رسانه هاى آزاد افغانستان (نی)، دیروز (٥ جدى) در نشست خبرى گفت: اين گزارش نشان ميدهد که کار رسانه يى در افغانستان، هنوزهم دشوار و پُرچالش است.

اما موصوف علاوه کرد که درسال گذشتۀ ميلادى، ٨٠ مورد خشونت عليه خبرنگاران ثبت شده بود که رقم امسال ١٤ درصد کاهش را نشان ميدهد.

وى در مورد علل کاهش خشونت در برابر خبرنگاران گفت: "زمانيکه به شکايات خبرنگاران رسيدگى نشده، آنها از دادن گزارش و شکايت مايوس گرديده و نخواسته اند که اين موارد را ثبت کنند و دربعضى مناطق ناامن؛ خبرنگاران بيشتر به خودسانسورى روى آورده اند واز دادن گزارشهايى که تهديدجانى درقبال داشته باشد؛ خودارى کرده اند."

توحيدى درادامۀ صحبتهايش، از تلاشها بخاطرمحدود ساختن کاررسانه يى درکشورنيز ياد کرد.

وى مشخصاً به گفته هاى اخير رييس جمهور، مصاحبه هاى وزيراطلاعات وفرهنگ واعلاميه اخير کميسيون سمع شکايات و رسيدگى به تخطى هاى رسانه يى و به موارد خاص در فرمان ٤٥ رييس جمهوراشاره نموده گفت که اين موارد، نشاندهندۀ تلاش ها براى محدوديت وسانسور کار رسانه ها بوده است.

وى علاوه کرد که باتوجه به صراحت قانون رسانه هاى همگانى و قانون اساسى کشور؛ اين تلاشها تا کنون نتيجه اى درقبال نداشته است.

مسوول ديده بان رسانه هاى آزاد افغانستان، اظهار نگرانى کرد که برخى حلقات نيز به شدت طرفدار آوردن محدوديت در کار رسانه يى در افغانستان ميباشند و با نزديک شدن سال ٢٠١٤ اين تلاشها بيشتر خواهد شد.

وى گفت: "بعداز انتخابات رياست جمهورى، وقتى مشخص شد که حکومت جديد، چگونه يک حکومت است؛ افراد و اشخاص و گروه کارى حکومت چگونه افرادى هستند؛ درآن صورت بعدش را ميتوان حدس زد."

اما توحيدى گفت که سازمانها و نهادهاى مدافع کار رسانه ها، در برابر اين محدوديت ها درگذشته مقاومت کرده و درآينده نيز آوردن محدوديت را نخواهند پذيرفت.

موصوف مشکلات امنيتى، عدم دسترسى به معلومات، و مشکلات مالى رسانه هاى چاپى را از چالشهاى عمدۀ رسانه ها در سال روان ميلادى عنوان نموده گفت که باوجوداين همه چالشها، خبرنگاران افغان نسبت به خبرنگاران در منطقه، در وضعيت خوبى قرار دارند.

گفتنى است که درسال روان ميلادى، ٥ تن از خبرنگاران کندهار که بخاطر فراگيرى يک دورۀ آموزشى به کابل آمده بودند، حين برگشت در مسيرراه دريک حادثۀ ترافيکى جان باختند؛ همچنان يک خبرنگار افغان نيز زمانى جانش را از دست داد که ميخواست از ولايت کندز به کابل بيايد.

ازسوى ديگر، در گزارش سالانۀ کميته نجات خبرنگار در امريکا آمده است که درسال روان ميلادى، ٦٧خبرنگار در سراسرجهان در جريان وظايف ژورناليستيکى کشته شده اند.(پژواک)