صفحه نخست » افغانستان » روند مونیخ روی ایجاد نظام پارلمانی در افغانستان موافقه کرد
روند مونیخ روی ایجاد نظام پارلمانی در افغانستان موافقه کرد
شماری از احزاب مخالف حکومت افغانستان در نشست مونیخ در کنار مسایل چون برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، پروسه صلح و دیگر موارد مرتبط به افغانستان روی ایجاد نظام پارلمانی موافقه کرده اند.
این نشست به روز های شنبه و یک شنبه در شهر مونیخ جرمنی به اشتراک شماری از رهبران احزاب سیاسی مخالف حکومت و کارشناسان برخی از کشور های منطقه برگزار شد.
احمد ضیاء مسعود رهبر این جبهه که خود یکی از اشتراک کننده نشست مونیخ بود به روز چهارشنبه در صحبت با خبرنگار در کابل نتایج حاصله از این نشست را چنین بیان داشت:
« کنفرانس مونیخ که یک نشست بین المللی بود بالای راه های حل مساله افغانستان و اینکه بعد از 2014 چگونه ساختار های می تواند پاسخگوی نیازمندی های مردم افغانستان باشد، در مورد تحقیقات لازم صورت گرفت. در این نشست همه معتقد بودند که یگانه راه حل ایجاد حکومت پارلمانی و داشتن یک اداره غیر متمرکز در افغانستان است. »
نشست مونیخ به ابتکار افغانهای مقیم جرمنی و سازمان غیر دولتی اروپایی به راه انداخته شده بود.
در این نشست احمد ضیاء مسعود رهبر جبهه ملی، امر الله صالح رییس پیشین امنیت ملی، فیض الله ذکی معاون حزب جنبش، محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی و چندین کارشناس کشور های امریکا، هند، پاکستان و ایران اشتراک کرده بودند.
سال گذشته نیز نشست مشابه با اشتراک برخی از سناتوران امریکایی و نمایندگان برخی از احزاب سیاسی که خواهان نظام پارلمانی اند در شهر برلین جرمنی برگزار شده بود.
احزاب مخالف حکومت افغانستان در حالی خواهان ایجاد نظام پارلمانی در کشور اند، که پیش از این وزارت خارجه کشور گفته بود که تغییر نظام در افغانستان تنها از طریق میکانیزم قانونی امکان پذیر است.
جانان موسی زی سخنگوی این وزارت یکشنبه گذشته در نشست خبری در کابل در مورد گفت:
« در قانون اساسی افغانستان نظامی سیاسی اش بسیار روشن است اگر در صورت ضرورت تغییر نظام در افغانستان مطرح می شود البته حق اتباع کشور است چی آنها اعضا احزاب مخالف باشند یا نه. اما اینکه نظام سیاسی افغانستان تغییر کند یا نه تصمیم مردم افغانستان است. تنها میتواند از طریق میکانیزم قانونی تغییر نظام صورت بگیرد. »
از سوی دیگر شماری از کارشناسان افغان می گویند، با نظر داشت شرایط فعلی در کشور صحبت در مورد روی کار آمدن نظام پارلمانی در کشور پیش از وقت است.
آنان می گویند که برای رسیدن به نظام پرلمانی راه طولانی در پیش است زیرا به باور آنان هنوز نظام ریاستی با مشکلات فراوان مواجه است چی بسا داشتن نظام پارلمانی.
به باور این کارشناسان نظام پارلمانی باعث بی ثباتی کشور می شود و اجرای هر نوع طرحی در این مورد، زمینه بازگشت کشور به دوران جنگ داخلی و حتی تجزیه کشور را فراهم خواهد کرد. (رادیوآزادی)
