صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مشکلات امنيتى مانع وظيفۀ قُضات زن می گردد

مشکلات امنيتى مانع وظيفۀ قُضات زن می گردد

"قضات زن، به علت مشکلات امنيتى نمى توانند در برخى ولايات وظيفه اجرا نمايند؛ درحاليکه بيشتر زنان در نقاط دوردست، با مشکلات بيشترى نسبت به کابل مواجه ميباشند."

اين مطلب را قضاوتپوه بهاوالدين بها سرپرست ستره محکمه، در دومين کنفرانس ملى مجمع قضات زن که روزیکشنبه به همکارى دفتر استقرار حاکميت قانون در افغانستان در کابل داير شد، ابراز داشت.

وى گفت که زنان در اطراف، به خاطر شرم و حيايى که دارند نميتوانند مشکلات شانرا با قُضات مرد در ميان بگذارند؛ بناءً موجوديت قُضات زن در ولايات حتمى پنداشته ميشود.

بها‌، افزود: مشکلى که فعلا وجود دارد، قضاتى که در ولايات استند، اگر درخود ولايت براى شان زمينه مساعد شود که کار کنند تعيين بست ميشوند؛ اما اکثر آنها روى شرايط نا موزون و نامساعدى که از نگاه امنيتى در کشور جريان دارد، نميتوانند در ولايات وظيفۀ خود را اشغال کنند.

سرپرست ستره محکمه  گفت: "البته تنها معاذير امنيتى نيست، معاذير اخلاقى و معنوى که جامعۀ ما  به آن پايپند است هم در اينجا رول دارد."

وى آرزو کرد که قضات  زن  در کنار قضات مرد  نه تنها در کابل، بلکه در ولايات هم از عدالتجويى خود جامعه را مستفيد بگردانند.

بها، از دستاوردهاى مجمع قضات زن نيز يادآور شده گفت که هرسال از کورس ستاژ قضايى، تعدادزيادى طبقۀ اناث به قوه قضايى جذب ميشوند که ابتداءً به حيث قُضات ستاژر و سپس به حيث قاضى در محاکم ايفاى وظيفه مى نمايند.

 سرپرست ستره محکمه، با ذکر اينکه روز تا روز بر تعداد قضات زن افزوده ميشود، علاوه کرد: "در سيستم قضايى، افغانستان نسبت به کشورهاى همسايه در جلب و جذب خواهران به حيث قاضى پيشقدم تراست."

فعلاً تعداد قضات زن به سطح کشور، به بيش از ١٨٠ تن ميرسد.

وى گفت: تنها قاضى است که ميتواند در موارد جزاى عمومى، حتى اعدام وقصاص حکم صادر کند. در مقابل حکم  قاضى هيچ کس نميتواند استنکافى از تطبيق  حکم قاضى نمايد؛ زيرا زندگى جامعه توسط حکم عادلانه قاضى احيا شده ميتواند؛ قاضى چه مرد و چه زن  باشد، در مسند قضا عين وظيفه را دارد.

قضاوتمل انيسه رسولى رييس مجمع قُضات  زن در رابطه با کارکردهاى يکسالۀ اين مجمع گفت که تدوير ملاقات ها، جلسات متعدد با مستشاران درمحکمه  و قُضات محاکم استيناف و محاکم ابتدائيه در عرصه پيشبرد کارها، افتتاح حساب بانکى براى مجموعه قضات زن افغان در بانک، تاسيس دفتر کمپيوتر و تدوير کورسهاى انگليسى، از جمله کارهاى شان بوده است.

وى به آژانس خبرى پژواک گفت که ٢٢ زن، در بخش انترنت سند فراغت به دست آورده و ٣٠ تن  از کورس کمپيوتر  فارغ شده و هم اکنون ٤٠ تن مصروف فراگيرى کورس انگليسى هستند.

اما رييس مجمع قُضات  زن گفت  که آنها  تقاضا دارند که قضات زن در زمينه هاى قواعد فقهى، جزايى وحقوق ميراث، به خاطر بلند بردن ظرفيت شان آموزش ببينند.

قضاوتمند شکيلا ابوى شگرف، عضو مجمع قُضات زن گفت که آماده نمودن کورسهاى تجارب آموزشى براى تبادل نظر ميان قُضات، بلند بردن ظرفيت تمامى قضات زن  در مورد موضوعات حقوقى و عدالت جندر(تساوى حقوق مرد و زن)،  شناسايى استادان و برنامه  هاى آموزشى، از کارکردهاى عمدۀ آنها در جريان يکسال گذشته بوده است.

حُسن بانو غضنفر وزير امور زنان، درين کنفرانس گفت: "در دوازده سال اخير، زنان در تمامى سطوح پيشرفت بخصوصى داشته اند؛ زمانيکه فيصدى ها را مقايسه ميکنيم تا امروز فرق بسيار زياد در ميان زندگى زنان به وجود آمده است."

 وى افزود که خانمها ١٠ درصد در بخش حقوقى، ٢٤ درصد در صحت، ٤٠ درصد در ساحه معارف، ١٩ درصد محصلين پوهنتون و ١٥ درصد استادان پوهنتون اند.

خانم غضنفر گفت: "خوش استم که با قضات زن استم؛ چرا که عدالت و قضاوت کردن چيزى است که بالا تر از ديگر کارهاست."

وزير امور زنان علاوه کرد که وقتى زنها لباس قضات را بپوشند و قضاوت کنند، حرف بسيار بزرگ است؛  شما قابل افتخار استيد که  در کرسى عدالت،  يکجا با برادران خود قضاوت ميکنيد.

وى وعده داد که قضات زن را در قسمت کورسهاى ماسترى، دوکتورا، کورسهاى کمپيوتر و لسان انگليسى کمک  کند.

ثريا، قاضى محکمه ابتدائيه اطفال شهر کابل، از تدويرچنين کنفرانس ها استقبال کرد؛ اما گفت: "گر اين کنفرانسها دستاورد داشته و نمايشى نباشند، خيلى موثر است."

 به گفتۀ وى، رسيدگى به  قضايايى که اطفال مرتکب آن ميشوند، براى وى مشکل بوده و بايد دراين زمينه آموزش داده شوند.

رييس اداره انکشاف بين المللى امريکا  USAID در کنفرانس ملى مجمع قضات زن گفت که وظيفۀ قاضى در تمام کشورهاى جهان، پر چالش ترين وظايف است که هم مشکلات اقتصادى و هم امنيتى را با خود دارد.

وى علاوه کرد که در امريکا در سال ١٩٨١ ميلادى، خانمى به نام (پندرا فونر) نخستين قاضى بود که  تعيين بست شد؛ اين خانم راه درازى در پيش داشت و با مشکلات زيادى مبارزه کرد.

موصوف گفت که اين کارضرورت به کار و پيکار بيشتر دارد تا صلح و حاکميت قانون در افغانستان پياده شود.(پژواک)