صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۱۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اهل هنود هشدار به ترک کشور دادند

اهل هنود هشدار به ترک کشور دادند

شورای اهل هنود و سيکها، رد کرسى اهل هنود درولسى جرگه را ناعادلانه خوانده، هشدار داد که اگر به آنها اين کرسی داده نشود، افغانستان را ترک خواهند کرد.

رييس جمهور حامد کرزى در ماه سنبلۀ سالجارى در جريان تعطيل شوراى ملى، فرمان تقنينى را صادر کرد که براساس آن، يک کرسى در ولسی جرگه به اهل هنود و سيکها تخصيص داده شده بود.

هفتۀ گذشته از جمله ١٨ کميسيون دايمى ولسى جرگه؛ ١٣ کميسيون، فرمان رييس جمهور را رد کردند.

اما به دنبال آن، اهل هنود و سيکها، رد فرمان رييس جمهور را تبعيض آشکار خواندند و خواستار يک کُرسى در جرگه گرديدند و گفتند که بايد  آنها در ولسى جرگه  يک کُرسى داشته باشند؛ تا بتوانند از طريق داشتن نماينده در اين جرگه، مشکلات خويش را حل نمايند.

اينک آنها هشدار دادند که اگر يک کرسى به آنها اختصاص نيابد، به کشور ديگرى خواهند رفت.

اوتار سنگ رییس شورای سرتاسری اهل هنود و سيکها، در نشست خبری امروز در کابل گفت:  نياز است در ولسى جرگه يک کرسى به ما تعلق بگيرد؛ در غير آن، ما افغانستان را ترک کرده و به کشور ديگرى پناهنده خواهيم شد.

وى در اين نشست خبرى که از سوی نهادهای جامعه مدنی و شهروندان هندو و سیک  تحت عنوان  بازگرداندن حق نمایندگی شهروندان هندو و سیک، عملاً به تبعیض ساختاری علیه آنان پایان دهید  برگزار شد، ادعا کرد که وکلا بخاطر تعصبی که با آنها دارند، فرمان رییس جمهور را رد کرده و مخالفت نموده اند.

اوتار سنگ علاوه کرد که فعلاً در ولسى جرگه، ٢٤٩ کرسی به وکلا در نظر گرفته شده است؛ اگر يک چوکی به اهل هنودهم در نظر گرفته شود، تعداد وکلا به ٢٥٠ تن ميرسد و سهم هيچ ولايتى کم نميشود.

رییس شورای سراسری اهل هنود و سيکها گفت که هیچ وکیل، از حق و حقوق اهل هنود دفاع نمی کند و باید یک نماینده از خود آنها در ولسی جرگه وجود داشته باشد تا مشکلات آنها را به گوش مسوولین برساند.

وی افزود که آنها نیز افغان اند و در زیر بیرق افغانستان زندگی دارند؛ باید مانند سایر افرادی که در کشور زندگی دارند، از حق و حقوق خود برخوردار گردند.

اوتار سنگ گفت که در طول سه دهه جنگ در کشور؛ بسیاری از زمین ها، خانه ها و دکانهای شان از سوی زورمندان غصب شده و برآنها ظلم زیادی صورت گرفته است؛ اما دولت در مقابل خاموش نشسته و به مشکل آنها رسیدگی نمی کند.

زهرا سپهر يکى از فعالان جامعه مدنی و رییس موسسۀ انکشاف و حمايت از زنان و کودکان افغان نیز حذف چوکی امتیازی را به اهل هنود از سوی ولسی جرگه، تعصب آمیز خوانده و گفت که وکلا نباید در مقابل اهل هنود، چنین برخورد نمایند؛ آنها نیز افغان اند و باید مانند سایر افراد جامعه، از حقوق شهروندی خویش برخوردار گردند.

سپهر علاوه کرد که اهل هنود، چندین سال است که از حقوق شهروندی محروم مانده اند و وظیفه همه افغانها است که از آنها حمایت کنند.

در قطعنامه ای که از سوی شوراى سراسرى اهل هنود و سيکها صادر شد، خواسته شده که ستره محکمه که مسوولیت نگهبانی از قانون را به عهده دارد، باید در قبال قوانینی که برخلاف قانون اساسی از سوی شورای ملی تصویب میشود، موضع گرفته و تصمیم اخیر ولسی جرگه را که نقض صریح قانون اساسی است، ملغى اعلام نماید.

در قطعنامه درج است که دولت به خاطر محو تبعیض علیه هندوها و سیکها اقدامات جدی را روی دست گرفته و زمینه دسترسی به ملکیت، املاک غصب شده، آموزش، آزادی ومراسم مذهبی اهل هنود را فراهم کند.

در قطعنامه، از شورای ملی بخصوص مشرانوجرگه خواسته شده است که حقوق سیاسی و اجتماعی نقض شدۀ هندو و سیکها را باز گردانده و سهمیۀ در نظر گرفته شده را در قانون انتخابات تصریح نماید.

اين درحالى است که امروز مشرانوجرگه، فرمان رييس جمهور در مورد اختصاص يک کرسى در ولسى جرگه از سوى رييس جمهور به اهل هنود را تاييد کرد و گفت که يک چوکى بخاطرى به اهل هنود داده شود که آنها در ولايات مختلف زيست دارند و نمى توانند از يک ولايت آنقدر راى در انتخابات دريافت کنند که براساس آن به ولسى جرگه راه يابند.

فضل هادى مسلميار رييس مشرانوجرگه، در نشست هفتۀ گذشته گفته بود که اين فرمان، براى تاييد به مشرانوجرگه ارسال مى شود و ممکن بعد از تصميم مشرانوجرگه، به کميته مشترک هردو مجلس شوراى ملى برود.

اين مصوبه ولسى جرگه، زمانى به کميته مشترک محول مى شود که از سوى مشرانوجرگه رد شود.

اهل هنود و سکها در مشرانوجرگه، يک نماينده دارند که به شکل انتصابى عضويت جرگه را کسب کرده است.

انارکلى هنريار يگانه نمايندۀ آنها در مشرانوجرگه ميگويد که درمجموع ٧ هزار تن اهل هنود و سيک تابعيت افغانستان را دارند که ازاين جمله، حدود ٥ هزار تن آنها در افغانستان ومتباقى درخارج ازکشور زندگى مى کنند.

آنها قبلاً در ولايات مختلف مانند کابل، غزنى، هلمند، کندهار، کندز، خوست و...  بودوباش داشتند؛ اما بعد از جنگها، طبقۀ ثروتمندشان، افغانستان را ترک کردند؛ يکهزار تن آنها در دهۀ ١٣٨٠ بنابر مشکلات گوناگون، به هندوستان رفته اند.

اما طبقۀ غريب آنها، هنوزهم در کشور به سر ميبرند و پيشۀ اکثريت آنها؛ تجارت، رخت فروشى، طبابت يونانى و دکاندارى مى باشد.(پژواک)