صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزیر تحصیلات عالی: کانکور حذف شود

وزیر تحصیلات عالی:  کانکور حذف شود

وزیر تحصیلات عالی افغانستان گفته که تنها گزینه مناسب برای حل معضل ورود به دانشگاه حذف کانکور و جذب متقاضیان بر اساس نمرات سه ساله آنها در مکاتب است.

قبول نشدن ۱۲۰ هزار نفر از ۲۳۰ متقاضی کانکور امسال، سبب جنجال‌های بزرگی شده و مجلس نمایندگان عبیدالله عبید وزیر تحصیلات عالی را برای پاسخگویی به پرسش‌های پرشمار نمایندگان به مجلس فراخواند.

پاسخ آقای عبید به بسیاری از پرسشها و انتقادهای تند نمایندگان این بود که کانکور نمی‌تواند مشکل را حل کند چرا که توان پذیرش دانشگاه‌ها تا یک سال دیگر حد اکثر از ۱۱۰ هزار به ۱۴۰ هزار نفر بالا خواهد رفت، اما متقاضیان کانکور به چهارصد هزار نفر خواهند رسید.

طرح وزیر تحصیلات عالی این است که این وزارت هر ساله ظرفیت پذیرش دانشگاه‌ها را به وزارت معارف اعلام کند و این وزارت متقاضیان ورود به دانشگاه‌ها را براساس نمرات سه ساله آنها معرفی کند.

آقای عبید افزود کسانی که در مکتب نمرات بالا می‌گیرند، باید به دانشگاه‌ها و نهادهای آموزشهای عالی و نیمه عالی معرفی شوند و این امر کیفیت آموزش را در دانشگاه‌ها هم بالا خواهد برد.

ولی این طرح مخالفان زیادی هم دارد. سال گذشته در پارلمان بحث بر سر این بود که این امر فساد، تقلب و خویشاوندسالاری را در مکاتب افزایش خواهد داد و بر عکس کیفیت درس پایین خواهد آمد. علاوه بر آن کسانی که به دلایل مختلف نمرات سه ساله ندارند، اساسا از تحصیلات عالی محروم خواهند شد.

به دنبال جنجال‌هایی که سال گذشته در پارلمان در مورد کانکور به میان آمد، وزارت تحصیلات عالی این طرح را تهیه کرد و برای تصویب به شورای وزیران فرستاد. آن‌گونه که آقای عبید گفت، شورای وزیران هم این طرح را نپذیرفته است.

در جلسه روزگذشته مجلس نمایندگان، به اعضای مجلس فرصت داده نشد که در این مورد صحبت کنند. آنها پیش از آغاز توضیحات آقای عبید سوالهایی خود را مطرح کردند و زمانی که رمضان بشردوست نماینده کابل خواست درباره اظهارات آقای عبید اظهار نظر کند، از جلسه اخراج شد.

آقای بشردوست آمارهایی را در مورد ناتوانی وزارت تحصیلات در زمینه مصرف بودجه خود بیان کرد و گفت که دلیل مردود شدن متقاضیان این است که بودجه توسعه‌ای دانشگاه‌ها مصرف نشده و ظرفیت پذیرش کماکان پائین مانده است.

به گفته این نماینده مجلس، بودجه ساخت تاسیسات و تجهیزات دانشگاه بلخ، خوست، هرات، بغلان، جوزجان، بدخشان، فاریاب و هرات اصلا مصرف نشده است.

رمضان بشردوست افزود که از حدود یک میلیون افغانی بودجه دانشگاه بامیان تنها ۴۴ هزار و از دو میلیون بودجه دانشگاه قندهار تنها ۳۳۴ هزار آن مصرف شده است.

رمضان بشردوست اسنادی به مجلس نشان داد که به گفته او، بیانگر  تقلب  در آزمون کانکور سراسری است که شماری از مقام‌های ارشد وزارت تحصیلات عالی در آن دست دارند.

فوزیه کوفی دیگر نماینده مجلس گفت که حالا وقت آن رسیده که آزمون کانکور بازنگری شود. به گفته او، در وضعیت کنونی، هر ساله شماری زیادی از متقاضیان  نخبه  ناکام می مانند.

خام کوفی افزود که حالا آزمون کانکور به یک  معضل  تبدیل شده است و مردم دیگر به آن اعتماد ندارند. او از وزیر تحصیلات عالی پرسید آیا وقت آن نرسیده که از این معضل کمی کاسته شود؟

در کانکور ۱۳۹۲ از مجموع ۲۶۰ هزار داوطلب حدود ۲۳۰ هزار نفر شرکت کردند و از آن جمله ۱۱۰ هزار تن پذیرفته شدند که نیمی از آنها در دانشگاه‌ها و نیمی دیگر در موسسات آموزش نیمه عالی پذیرفته شدند.

به گزارش وبسایت وزارت تحصیلات عالی، ۲۹ هزار تن از افراد بی‎نتیجه به دانشگاه‌های خصوصی معرفی شده‌اند. به این ترتیب، وضعیت ده‌ها هزار متقاضی دیگر هنوز معلوم نیست.(بی بی سی)