صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سوپکو: ده ها ملیون دالر کمک در افغانستان ضایع شده است

سوپکو: ده ها ملیون دالر کمک در افغانستان ضایع شده است

جان سوپکو خریداری کشتی های تیز رفتار برای کشوری که به بحر راه ندارد، طیاره هایی که در میدان های هوایی زنگ زده است و ترویج سویابین را در کشوری که مردمش نان گندم برای خوردن ندارند، از مواردی می خواند که بیش از یکصدو سه ملیارد دالر کمک های امریکا در افغانستان را بی تاثیر ساخته است.

سرمفتش امریکا در امور بازسازی افغانستان و تیم دو صد نفری از مفتشان ادارهء نظارت از کمک های امریکا در این کشور، تلاش دارند تا جلو ضایع شدن کمک ها را گرفته و از قضیه های فساد در پروژه ها پرده بردارند.

آقای سوپکو در مصاحبهء با آژانس خبری فرانس پرس گفته است، از سال 2001 میلادی تا ختم سال جاری کمک های امریکا در افغانستان بیشتر از آن است که امریکا پس از جنگ جهانی دوم برای احیای اقتصاد اروپا به مصرف رسانیده بود.

آذرخش حافظی کارشناس امور اقتصادی و مسوول روابط بین المللی اتاق های تجارت و صنایع افغانستان بدین باور است که موثریت کمک های مالی امریکا به ارزش بیش از صد ملیارد دالر حدود ده تا پانزده فیصد بالای اقتصاد افغانستان بوده است.

آذرخش حافظی می گوید: از 103 ملیارد دالری که امریکا ادعای مصرف آن را در افغانستان می کند، اثرش بر اقتصاد افغانستان چه در بخش زیربنا و یا اقتصاد عمومی بین ده الی پانزده درصد می تواند محاسبه شود.

سوپکو به فرانس پرس گفته است، از کمک های امریکا در برخی از پروژه های مفید نیز استفاده شده است، اما بیشتر کمک ها که ارزش آن ملیاردها دالر بوده در پروژه های غیر ضروری به مصرف رسیده اند. وی افزده، ساختمان های بی کیفیت مکاتب، کلینیک های صحی که داکتر در آن وجود ندارد و سرک هایی که بعد از سپری شدن یک مدت کوتاه دوباره تخریب میشوند به کمک مالی امریکا ساخته شده اند.

سرمفتش امریکا در امور بازسازی افغانستان می گوید، مقام های امریکایی فکر می کردند که در مورد نیاز های مردم افغانستان بیشتر از خودشان می دانند از همین رو هیچگاه قبل از راه اندازی پروژه ها از افغان ها نپرسیده اند.

جان سوپکو می گوید، با آنکه نظریات خوب داشتیم، ولی هیچگاه این نظریات را با افغان ها شریک نساختیم.

وی به عنوان مثال از ترویج سویا بین در افغانستان نام برده و گفته است افغان ها سویابین را نه می کارند، نه خوش دارند و نه هم می خورند و نه هم سویا بین در افغانستان بازار فروش خواهد داشت.

آذرخش حافظی کارشناس مسایل اقتصادی افغانستان می گوید، حتی در آن عده پروژه های که نظر افغان ها گرفته شده بود نیز بنابر موجودیت فساد اداری کامیاب نشدند.

آذرخش حافظی می گوید: متاسفانه مهم ترین مساله که سبب ناکامی پروژه ها شده فساد گسترده است. مقام های افغان میکانیزم لازم را برای جلوگیری از همچو یک فساد گسترده نداشتند و نه فهم آن را که به این پیمانه فساد صورت خواهد گرفت.

جان سوپکو سرمفتش امریکا در امور بازسازی افغانستان همچنان می گوید، اکنون نگرانی این است که با خروج کامل نیرو های خارجی در سال 2016 میلادی از افغانستان، نظارت از کمک های امریکایی نیز کاهش خواهد یافت. این در حالیست که امریکا از ادامهء کمک ها برای افغانستان پس از خروج نیرو خارجی از آن کشور تعهد کرده است.

جان سوپکو می افزاید، مقصد وی متوقف ساختن کمک های مالی به افغانستان نیست، بلکه نگرانی وی از بابت به مصرف رساندن کمک هایی است که در آینده برای افغانستان در نظر گرفته شده است.(رادیو آزادی)