صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عبدالله عبدالله: حکومت وحدت ملی به معافیت از مجازات در افغانستان پایان ميدهد

عبدالله عبدالله: حکومت وحدت ملی به معافیت از مجازات در افغانستان پایان ميدهد

رییس اجرایی حکومت وحدت ملی، در بیانیه ای به مناسبت کمپاین سراسری علیه معافیت از مجازات خبرنگاران و فعالان رسانه ای گفت که این معافیت پایان داده خواهد شد.

عبدالله عبدالله در این بیانیه که دیروز یکشنبه صادر کرد، بار دیگر بر تعهد خود بر حمایت از آزادی بیان و فعالیت آزادی رسانه ای تاکید کرد و گفت حکومت وحدت ملی بر تعهدات خود در این زمینه عمل می کند.

وی روز گذشته در دیدار با هیئتی از مسؤلان مرکز خبرنگاران افغانستان و کمیته مصونیت خبرنگاران افغان گفت که متعهد به تقویت آزادی بیان است و حکومت علیه فرهنگ معافیت از مجازات با جدیت اقدام می کند.

در بیانیه رییس اجرایی حکومت وحدت ملی که از سوی آصف آشنا، معاون سخنگوی ریاست اجرایی در مراسم پایانی کمپاین معافیت از مجازات در کابل ارایه شد، گفت که پرونده های قربانیان جامعه رسانه ای مورد بررسی و رسیدگی قرار می گیرد.

وی گفت:" ما می خواهیم با بررسی و رسیدگی به این پرونده  ومجازات مجرمان،  به فرهنگ معافیت از مجازات پایان داده شود و از یک سو عاملان جنایت علیه خبرنگاران و فعالان رسانه ای به کیفر اعمال خود برسند و از سوی دیگر اعضای جامعه رسانه ای خود را مصئون احساس کنند و مجبور به خودسانسوری نشوند."

عبدالله افزود که حکومت وحدت ملی افغانستان از آزادی بیان و آزادی فعالیت رسانه ای به عنوان یک دست آورد مهم در یک دهه اخیر، حمایت می کند و به نگهداشت آن متعهد است.

در مراسمی که در کابل به این مناسبت برگزار شده بود، از  خبرنگاران و دست اندرکاران رسانه ها که در ٢٠ سال گذشته کشته و یا به قتل رسیده اند، از سوی مرکز خبرنگاران  افغانستان  یاد بود به عمل آمد.

احمد قریشی، رییس مرکز خبرنگاران افغانستان در این نشست خبری گفت که در دو دهه اخیر ٤٦ خبرنگار، نویسنده و دست اندرکار رسانه های خبری جان خود را در افغانستان از دست داده اند و عاملان اکثر این رویداد ها از مجازات معاف بوده اند.

 به گفته وی، از این تعداد  ۲۹ تن هدف قرار گرفته اند و به قتل رسیده اند و ۱۷ تن از آنان بر اثر انفجار و یا در جریان درگیری کشته شده اند.

وی افزود:" ١٩ تن از خبرنگاران و فعالان امور رسانه ای به قتل رسیده افغان هستند و افزون برآن در این مدت ۲ خبرنگار آزاد که شهروند افغانستان بوده اند نیز در پاکستان هدف قرار گرفته و به قتل رسیده اند."

رییس مرکز خبرنگاران افغانستان گفت:" ۱۲ تن از این افراد از سوی مجرمان مسلح، شش تن توسط طالبان، پنج تن توسط مردم محل و یا اعضای خانواده شان، سه تن توسط افراد ناشناس، یک تن توسط سربازان امریکایی، یک تن توسط سربازان بریتانیایی عضو آیساف و یک تن توسط پولیس افغانستان به قتل رسیده است."

به گفته این نهاد، به جز در قضایای قتل سید حامد نوری، نطاق تلویزیون ملی و رحمان قل، مدیر مسؤل نشریه اندخوی زیبا که عدالت در مورد عاملان قتل آنان اجرا شده است و بازداشت دو متهم به قتل آنیا نیدرینگهاس، عکاس خبرگزاری اسوشیتدپرس و پلوشه توخی، خبرنگار سابق آیساف، عاملان دخیل دیگر قتل ها از مجازات معاف بوده اند و یا مجازات قانونی علیه آنان تطبیق نشده است.

اطلاعات منتشر شده از سوی مرکز خبرنگاران افغانستان نشان می دهد که در ٢٠ سال گذشته ١٧ تن نیز عمدتا بر اثر حمله به کاروان ها و یا انفجار ماین ها کشته شده اند و قصدی در کشتن آنان وجود نداشته است.

 بر اساس یافته های این نهاد، طالبان مظنون به انجام این حمله ها و یا سازمان دهی انفجارها بوده اند و یا این گروه مسؤلیت آنان را برعهده گرفته است.

در راستای کمپین سراسری علیه معافیت از مجازات، گردهمایی های اعتراضی در شهرهای کندز، مزار شریف، هرات، لشکرگاه، کندهار، خوست، جلال آباد، غزنی و چاریکار نیز صورت گرفت.

خبرنگاران وفعالان رسانه ای در این شهرها از حکومت وحدت ملی خواستند با جدیت علیه معافیت از مجازات همکارانشان اقدام کند و اجازه ندهد این معافیت به یک فرهنگ تبدیل شود.

نويد نظرى از خبرنگاران هلمند در مراسمی که به این مناسبت درشهر لشکرگاه برگزار شده بود گفت که بى تفاوتى حکومت در این زمینه سبب شده که خبرنگاران تحت فشار قرارگيرند ونتوانند بالاى موضوعات مهم کار کنند .

نجيب پيکان، عضوکميتۀ آزاد خبرنگاران درشمال  نيز  درمراسمی مشابه که در شهر مزار شریف راه اندازی شده بود گفت که افزون بر پیگیری نشدن اکثر پرونده های قتل خبرنگاران از سوی حکومت، تهدیدات علیه این قشر نیز در این اواخر افزایش یافته است.

 وی از حکومت وحدت ملی خواست تا به خواسته های جامعه رسانه های کشور در این زمینه رسیدگی کند و در راستای تقویت آزادی بیان و آزادی فعالیت آزاد رسانه ای به صورت جدی گام بردارد. (پژواک)