صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۳۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان در ردۀ هفتمین کشور آسیب پذیر جهان قرار گرفت

افغانستان در ردۀ هفتمین کشور آسیب پذیر جهان قرار گرفت

در گزارش تازۀ یک نهاد تحقیقاتی بین المللی در مورد میزان آسیب پذیری کشورهای جهان در سال ٢٠١٤، افغانستان در ردۀ کشورهايی با زنگ خطر بالا قرار گرفته است.

این گزارش از سوی مؤسسه تحقیقاتی–آموزشی صندوق صلح (The Fund for Peace) با عنوان «شاخص آسیب‌پذیری کشورها» منتشر شده و در مجموع وضعیت ١٧٨کشور بررسی شده است.

بر پایه این تحقیق، کشورهای جهان در دسته های بسیار پایدار، پایدار، بسیار باثبات، باثبات، کمتر باثبات، در محدوده هشدار، هشدار بالا، هشدار بسیار بالا، مرحله زنگ خطر، زنگ خطر بالا و زنگ خطر بسیار زیاد تقسیم شده اند.

این دسته بندی ها در ۱۲ شاخص فشارهای جمعیتی، مهاجرین و بیجا شدگان داخلی، نارضایتی گروهی، فرار جمعیت، توسعه غیرمتوازن، اقتصاد، مشروعیت حکومت، خدمات عمومی، حقوق بشر و حاکمیت قانون، امور امنیتی، دسته‌بندی جناحی و دخالت خارجی صورت گرفته است.

صندوق صلح برای هر شاخص تا ۱۰ امتیاز داده  است. بر این اساس، هر اندازه که امتیاز بالا باشد میزان شکنندگی و آسیب‌پذیری بیشتر است.

در میان ۱۷۸ کشور بررسی‌شده در جدول این گزارش، سودان جنوبی رتبه نخست دسته "زنگ خطر بسیار زیاد"  را از آن خود کرده و شکننده‌ترین و آسیب‌پذیرترین کشور جهان شناخته شده است ؛ پس از آن کشورهای سومالیا، جمهوری افریقای مرکزی، کانگو، و سودان قرار گرفته اند.

پس از آن در دسته "زنگ خطر بالا"، افغانستان بعد از جمهوری چاد در رده هفتم جای گرفته است. یمن، هائيتی، پاکستان، زیمبابوه، گینه، عراق، کوته دی آیوری، سوریه و گینه بیسائو به ترتیب، جایگاه های هشتم تا یازدهم این دسته را از آن خود کرده اند.

یافته های صندوق صلح نشان می دهد که افغانستان در سال ٢٠١٤، از لحاظ فشارهای جمعیتی 8.8، مهاجرین و بیجا شدگان داخلی 9.3، نارضایتی گروهی 8.7، فرار جمعیت 7.8، توسعه غیرمتوازن 7.5، اقتصاد 8.3، مشروعیت حکومت 9.5، خدمات عمومی9.0، حقوق بشر و حاکمیت قانون 8.3، امور امنیتی 10.0، دسته‌بندی جناحی 9.4 و دخالت خارجی 9.9 امتیاز به دست آورده است که نشان دهنده شکنندگی و زنگ خطر بالا می باشد.

بر پایه این گزارش، تفاوت آسیب پذیری افغانستان در سال 2014 نسبت به 2013  از نظر فشارهای جمعیتی -0.5،  مهاجرین و بیجا شدگان داخلی +0.1، نارضایتی گروهی-0.5 ، فرار جمعیت +0.6، توسعه غیرمتوازن -0.3، اقتصاد +0.1، مشروعیت حکومت +0.1، خدمات عمومی +0.2، حقوق بشر و حاکمیت قانون -0.1، امور امنیتی +0.2، دسته‌بندی جناحی+0.0 و دخالت خارجی _0.1 بوده است.

اما صندوق صلح گفته است که در این سال، افزون بر پاکستان که در دستۀ افغانستان جاى داده شده؛ دیگر همسایگان افغانستان از جمله ایران، ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان در دسته کشورهای "هشدار بسیار بالا" و جمهوری خلق چین با وضعیت تا حدودی بهتر، در دسته "هشدار بالا" قرار گرفته اند.

با وصف این، در سال ۲۰۱۴ فنلاند تنها کشوری است که در دسته کشورهای بسیار پایدار دیده می شود و بعد از آن هالند، اتریش، کانادا، استرالیا، ایرلند، ایسلند، لوکزامبورگ، نیوزیلند، سوئیس، ناروی، دنمارک و سویدن هستند که ضریب آسیب‌پذیری آنها بسیار ناچیز گزارش شده است. (پژواک)