صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

رئیس‌جمهور: مشارکت اقتصادی افغانستان و ترکمنستان برای دو کشور و منطقه مهم است

رئیس‌جمهور: مشارکت اقتصادی افغانستان و ترکمنستان برای دو کشور و منطقه مهم است

رئیس جمهور اشرف غنی در سفر به ترکمنستان مشارکت دو کشور در زمینه‌ی اقتصادی را نه تنها برای افغانستان و ترکمنستان بلکه برای منطقه مهم عنوان کرد.

اشرف غنی اظهارداشت: "اکنون افغانستان و ترکمنستان پل دو طرفه شده‌اند، تجارت و ترانزیت ما و شما می‌تواند فرصت‌های زیادی را به وجود آورد، انرژی برق، گاز و در آینده هم نفت به افغانستان از این طرف و نیز به کشورهای دیگر از راه افغانستان صادر خواهد شد؛ گسترش این روابط برای ما و کشورهای منطقه پیروزی بزرگی است".

با عملی شدن پروژه های بزرگ اقتصادی میان افغانستان و ترکمنستان که در سفر رئیس جمهور روی آنها توافق شده است، ترکمنستان به بزرگترین شریک بازرگانی افغانستان تبدیل خواهد شد.

آگاهان اقتصادی می گویند با توجه به پروژه های بزرگ انتقال گاز، راه لاجورد، ایجاد شبکه ی خط آهن و ایجاد یک ترمینال انتقال انرژی در مرز دو کشور که میان رئیسان جمهور افغانستان و ترکمنستان توافق شده است؛ ترکمنستان حرف نخست را در مشارکت اقتصادی و بازرگانی افغانستان خواهد زد.

در سفر رئیس جمهور به ترکمنستان توافقاتی روی موضوعات زیر میان رئیسان جمهور دو کشور صورت گرفت:

  • ۲ برابر شدن حجم بازرگانی در جریان سال روان میلادی میان دو کشور
  •  افزایش صادرات برق از ترکمنستان به افغانستان
  • عملی شدن هر چه زودتر پروژه‌ی انتقال گاز ترکمنستان به پاکستان و هند از راه افغانستان، پاکستان وهند
  • ایجاد راه لاجورد از افغانستان تا اروپا از راه آسیای میانه
  • ایجاد شبکه‌ راه آهن میان افغانستان، ترکمنستان، ایران، تاجیکستان، چین و پاکستان
  • ساخت ترمینال جدید صادراتی میان افغانستان و ترکمنستان
  • افزایش صادرات گاز مایع و مواد نفتی
  • گسترش روابط بازرگانی به ویژه در صنایع دستی و قالین

آگاهان اقتصادی عملی شدن این پروژه‌ها را گامی بزرگ به سوی بهبود وضع اقتصادی کشور و راهی برای رهایی از وابستگی ترانزیتی به پاکستان می‌دانند.

محمدقربان حقجو کارشناس مسائل اقتصادی در این باره اظهارداشت: "این برنامه‌ها واقعا به سود دو کشور است و اگر عملی شوند آن روز دور نخواهد بود که افغانستان به یک چهارراه ترانزیتی و یک مرکز تجارتی در منطقه تبدیل شود چون همه چیز در کشور است و ما باید از فرصت‌های لازم استفاده کنیم".

مسئولان اتاق‌های تجارت وصنایع نیز با اشاره به امنیت کشورهای آسیای میانه این توافقات را به سود افغانستان می‌دانند.

عتیق‌الله نصرت رئیس هیئت عامل اتاق‌های تجارت وصنایع در این باره گفت: "اگر مشکلات ما در بخش‌های مختلف حل شود و واقعا این پروژه‌ها عملی شوند افغانستان از وابستگی ترانزیتی به شماری از کشورهای همسایه به ویژه پاکستان رهایی خواهد یافت".

آگاهان معتقدند که در کنار پروژه‌ی تاپی و ترانزیت برق، راه‌اندازی راه لاجورد و ایجاد شبکه‌های خط آهن میان ترکمنستان، افغانستان، تاجیکستان و چین از یکسو و ترکمنستان، افغانستان، ایران و ترکیه از سوی دیگر افغانستان به یک چهارراه مهم ترانزیتی در منطقه تبدیل خواهد شد. (طلوع نیوز)