صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

فراخوانی مقام‌های امنیتی به جلسه فوق‌العاده کمیسیون‌های مجلس

فراخوانی مقام‌های امنیتی به جلسه فوق‌العاده کمیسیون‌های مجلس

اعضای کمیسیون های دفاعی و امنیتی مجلس نمایندگان اوضاع امنیتی بعضی ولایت های کشور را در حضور مقام‌های ارشد امنیتی "شکننده" خوانده اند. این دو کمیسیون به دنبال حمله مرگبار طالبان به ولسوالی جرم ولایت بدخشان، نورالحق علومی وزیر داخله ، رحمت الله نبیل رئیس اداره امنیت ملی و شیرمحمد کریمی رئیس ستاد ارتش را فراخواندند.

در این جلسه که رئیسان شماری از کمیسیون های هیجده‎گانه مجلس نمایندگان هم حضور داشتند، نمایندگان از این مقام‌ها خواستند که یا به مشکلات ناامنی به گونه درست رسیدگی کنند یا استعفا دهند.

یک عضو مجلس خطاب به این مقام‌ها گفت: "شما ۳۵۰ هزار نیرو دارید. آیا طالبان و داعش طیاره (جنگنده) دارند؟ توپ دارند؟ موتر زرهدار دارند؟ چه دارند؟"

یک عضو دیگر مجلس گفت که نیروهای امنیتی در بدخشان ۶۲ نفر تلفات داده اند که باعث بالا رفتن روحیه "دشمن" شده است. او پرسید که نیروهای امنیتی چه تصمیمی گرفته که همین تلفات را جبران کنند و و روحیه "دشمن" را تضعیف کنند.

شماری دیگر از نمایندگان اوضاع ولایت فاریاب در شمال کشور را هم شکننده دانستند و گفتند که شورشیان بخشهای زیادی از این ولایت را تحت کنترل خود دارند و نیروهای امنیتی نتوانسته از گسترش حضور آنها جلوگیری کنند.

شیر محمد کریمی عوامل به دام افتادن نیروهای امنیتی در ولایت بدخشان را توضیح داد و گفت: "حدود ۲۵۰ نفر در لباس سیاه در تاریکی شب، هنگام تبدیلی محافظ بر پاسگاه حمله می‌کنند، محافظ کشته می‌شود، پاسگاه را تصرف می‌کنند و از آنجا بر پاسگاه‌های دیگر تیراندازی را آغاز می‌کنند."

رئیس ستاد ارتش افزود: "در این منطقه مردم با ما همکاری ندارند، بلکه با مخالفان همکاری دارند. شاید تحت فشار باشند یا نمی‌خواهند همکاری کنند."

آقای کریمی همچنین گفت "نکته اساسی در مدیریت و فرماندهی واحدهای ارتش در ولسوالی "جرم" است. به گفته او، فرمانده واحد ارتش در زمان حمله طالبان در مقر فرماندهی نبود.

او افزود که تحقیقات درباره "عوامل اساسی ضعف" نیروهای امنیتی در بدخشان ادامه دارد و با افرادی که مسئول تشخیص داده شوند، مطابق قانون برخورد خواهد شد.

وی می افزاید که در حال حاضر نیروهای هوایی این کشور با مشکلات جدی دربخش تجهیزات وامکانات مواجه است و نیاز به توجه جدی دارد.

" ما درتمام قوای هوایی ازقبل چهار طیاره نوع 35 داریم که طیاره های جنگی هستند دوطیاره به گونه دوامدار در جنوب یعنی ولایت های هلمند و قندهار هستند و دو طیاره دیگر در مرکز و شمال میباشند. ما در عوض مجبور شدیم که طیاره میل 17 را طیاره ترانسپورتی است و بسیار نازک است در آن ماشیندارها را نصب کنیم و به شکل جنگی از آن استفاده کنیم. این خطر موجود است که با یک مرمی عادی هم سقوط کند ولی ما چاره نداریم."

این اظهارات لوی درستیز قوای مسلح افغانستان در حالی صورت می گیرد که چندی قبل مقامات وزارت دفاع در صحبت با رادیو آزادی تایید کردند که امریکا شش هلیکوپتر نظامی به نیروهای هوایی افغانستان کمک کرده است.

به گفته وزارت دفاع افغانستان این هلیکوپتر ها مجهز با راکت بوده و نیروهای هوایی این کشور را بیشتر تقویت خواهد کرد.

بر اساس گزارش ها اخیراً شاکر کارگر نماینده خاص رئیس جمهور در امور کشورهای مستقل مشترک المنافع گفته است که کابل تمایل به خریداری هلیکوپترهای امی 17 روسی را دارد.

نور الحق علومی، وزیر داخله افغانستان در واکنش به این نگرانی‌ها گفت که برای انجام عملیات در ولایتهای شمال آمادگی می‌گیرد.

آقای علومی افزود که برنامه های عملیاتی در ولایت های شمالی و شمال شرقی فاریاب، قندوز، بدخشان، تخار به زودی اجرا خواهد شد.

علومی گفت که 20 ولایت افغانستان با تهدید مواجه اند: «ما محلات را به سه قسمت جدا کردیم: یازده ولایت ما تهدید بلند دارند، نه ولایت ما تهدید متوسط دارند و باقی مانده نورمال است. بدخشان از ولایاتی بود که تهدید بلند نداشت. اما برای ما قابل پیش بینی بود.»

این حمله نمایندگان بدخشان را نیز خشمگین کرده است. نیلوفر ابراهیمی یکی از نمایندگان گفت در صورتی که حکومت قادر به دفاع از بدخشان نیست این مسئولیت را به مردم واگذار کند: «شما فرصت را بدهید به مردم شمال و بدخشان. اگر مردم شمال را امن نکرد، من همین جا چلنج می دهم.»

برخی از نمایندگان خواستار افزایش سربازان اردو در شمال شدند ولی مقام های وزارت دفاع گفتند که این وزارت قادر به افزایش نیرو نیست زیرا این سربازان براساس نیاز در ولایات مختلف تقسیم شده و جابجایی آن ها از یک ولایت به ولایت دیگر می تواند خطرساز باشد. شیر محمد کریمی لوی درستیز اردوی ملی گفت برای جابجایی نیروها باید شورای امنیت ملی اجازه بدهد.

ناامنی در شمال

برخی ولایات شمالی افغانستان در سیزده سال گذشته ناامنی های کمتری را شاهد بوده اند. به جز چند ولسوالی که طالبان در آن ها فعالیت داشتند، این ولایات با تهدیدهای گسترده مواجه نبودند، ولی حمله مرگبار طالبان بر بدخشان حکومت را تکان داده است.

در روز 21 حمل مهاجمان بر سارنوالی استیناف بلخ که یکی از ولایات امن شمال است، حمله کردند که در نتیجه 18 تن کشته شدند و 67 نفر زخم برداشتند.

نمایندگان ولایت فاریاب در پارلمان نیز ابراز نگرانی کردند که بیش از هزار جنگجوی طالب که در بین آن ها عرب ها، چچنی ها و ازبک ها نیز حضور دارند در سه ولسوالی جابجا شده و تهدید بزرگی را برای این ولایت به بار آورده اند.

شماری از نمایندگان گفتند کشورهای بزرگ تصمیم دارند جنگ را از جنوب افغانستان به شمال بکشانند و از این طریق کشورهای آسیای میانه را ناامن کنند. شکیبا هاشمی، نماینده ولایت قندهار گفت: «جنگ از جنوب خلاص می شود و می رود به طرف شمال. این برنامه چندین مملکت است که می خواهد جنگ را به آسیای میانه و اروپای شرقی ببرند.»

با این حال، اظهارات مقامهای امنیتی و دفاعی قناعت اکثریت نشست فوق‌العاده کمیسیون‌های مجلس نمایندگان را فراهم نکرد و در بخشی از گفتگوها اقبال صافی نماینده ولایت کاپیسا در مجلس با لحن تندی اشرف غنی رئیس جمهوری را متهم به "معامله" با گروه دولت اسلامی، معروف به داعش کرد.

آقای صافی از آقای غنی خواست که استعفا بدهد، چرا که به گفته او نتوانسته از فرزندان مردم دفاع کند و در زمان ریاست جمهوری او نفوذ گروه داعش در کشور گسترش یافته است.

گفت‌وگوها در این نشست چند ساعته در فضای پرتنشی ادامه یافت و در نهایت عبدالرئوف ابراهیمی رئیس مجلس نمایندگان از آقای علومی، نبیل و کریمی خواست که در جلسه سری "واقعیت" را به نمایندگان بگویند. (بی بی سی)