صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وقفه بين ولادت ها سبب کاهش مرگ و مير اطفال مي شود

وقفه بين ولادت ها سبب کاهش مرگ و مير اطفال مي شود

وزارت صحت عامه ميگويد که اگر فاصله بين ولادت ها بيشتر شود، از اختلالات بسيار بد صحى جلوگيرى ميگردد و براى مادران زمينۀ شيردهى فراهم ميشود تا طفل تغذيۀ خوب شود.

ايجاد فاصله دهى ميان ولادت ها، در کاهش مرگ و مير مادران و کودکان کمک کرده و روابط عاطفى را ميان مادر و کودک، به ميان مى آورد.

نبود وقفه بين ولادت ها، يک مشکل سراسرى در کشور است که نه تنها مادران، اطفال، بلکه زندگى خانوادگى و اقتصاد خانوادگى را نيز با مشکل دچار نموده است.

داکترفيروزالدين فيروز وزيرصحت عامه ميگويد  با آنکه  ٤٠ تا ٤٥ درصد مردم افغانستان به خدمات صحى دسترسى ندارند؛ اما باز هم بعضى شاخص هايى است که واقعاً چشمگير است. شمارى از اين شاخص ها مثل فاصله بين ولادت ها متاسفانه از اثرعوامل مختلف چون فرهنگ وموضوعات اجتماعى نتوانسته کاهش پيدا کند .

وى علاوه کرد که اگر فاصله بين ولادت ها بيشتر شود، ازاختلالات بسيار بد صحى جلوگيرى ميشود، براى مادران زمينۀ شيردهى فراهم ميگردد.

وزيرصحت عامه افزود که با فاصله بين ولادت ها طفل تغذيه خوب مى شود؛ زيرا در افغانستان سوء تغذى بى نهايت زياد شده است.

مسوولان صحت، همواره بر تغذيه با شير مادر تاکيد نموده، ميگويند که در سطح کشور، سالانه هزاران کودک از اثر سوء تغذى، به امراض مختلف مصاب شده و صدها تن شان جان مى دهند.

دانشمندان طب، به اين باوراند که تغذیه با شیر مادر درساعات اول بعد از ولادت، اثرات با ارزشى دارد؛ زيرا سبب ۲۲ درصد تنقیص درمرگ و میر نوزادان شده مى تواند. 

وزيرصحت عامه گفت: "هرقدرفاصله دهى ميان ولات ها کمتر شود؛ اطفال سالم و جامعه سالم بوجود مى آيد، برا ى اين کار لازم است تا مادران در ٢٤ ماه که شش ماه اول آن صد درصد است، به اطفال شان شير بدهند."

وى که دیروز درورکشاپ دوروزه اى به هدف بهبود خدمات تنظیم خانواده و فاصله دهی میان ولادت ها درکابل صحبت ميکرد، افزود که اطفال کم، باعث ميگردد تا خانواده ها داراى اقتصاد بلند بوده و تمامى خواسته هاى اجتماعى و اقتصادى آنها بر آورده شود.

دراين ورکشاپ مسوولان صحت عامه، نمایندگان شرکای بین المللی سکتور صحت ومسوولین ذیربط اشتراک داشتند .

زليخا انورى سرپرست رياست بارورى صحت عامه گفت که اگر فاصله ولادت، کمتر از يکسال باشد، هفتاد درصد امکانات مرگ ومير نوزادان وجودميداشته باشد؛ ازهمين جهت ميخواهندکه بين ولادت ها وقفۀ بيشتر به ميان آيد.

وى افزود: "اگر از نظر بُعد اقتصادى نگاه کنيم، هر گاه  تعداد اطفال کم باشد، مادر و پدر عوايدى که دارند بيشتر ميتوانند آن را بالاى فرزندان خود مصرف کنند و امکانات زندگى بهتر که شامل لباس مواد غذايى، تعليم و تربيه است براى آنها فراهم سازند."

انورى علاوه نمود که خانوادۀ صحتمند، اجتماع صحتمند را به وجود مى آورد، کشورهايى که نفوس آن کم است، از اقتصاد عالى برخورداربوده و دولت ميتواند برنامه هاى اقتصادى خوبى را براى خانواده ها تنظيم نمايد.

سرپرست رياست بارورى صحت عامه گفت که تنظيم خانواده، ميتواند از نگاه بُعداجتماعى، صحت، تعليم و تربيه و اقتصاد تاثيرات مثبتى درجامعه به وجود آورد.

وى افزود که هدف از تدوير ورکشاپ اين است تا براساس کاربرد صحى، تنظيم خانواده را ٢٠ درصد افزايش دهند؛ زيراميتود هاى کوتاه مدت آنقدر موثر نيست.

به طور مثال وزارت با استفاده ازتابليت هاى ضد حاملگى، ميخواهد که ميتود هاى طويل المدت را در خانواده ها رايج سازد تا حد اقل بين ولادت ها سه سال وقفه به وجود بيايد.

اين درحالى است که ارقامى که در سال دوهزار ميلادى وجود داشته، مرگ و مير مادران درافغانستان بلند ترين رقم را در دنيا داشت؛ يعنى  در صد هزار ولادت زنده ١٦٠٠تن آنها جان ميدادند .

اما تا سال ٢٠١٠ ميلادى، کارهايى که به کمک همکاران ملى و بين المللى  در وزارت صحت انجام شده؛ نشان دهندۀ آن است که اين رقم به ٣٢٧ ولادت زنده کاهش يافته است.

بعضى از مردم، بدين باوراند که مانع شدن از  ولادت، گناه است و نبايد اين کار انجام شود؛ اما علماى دينى ميگويند که ايجاد وقفه بين ولادت ها امر قرآنى است وبراساس احکام قرآنى، بايد دورۀ حمل و ولادت، حد اقل دو نيم سال باشد. (پژواک)