صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دور دوم مذاکرات صلح در پاکستان برگزار خواهد شد

دور دوم مذاکرات صلح در پاکستان برگزار خواهد شد

به گزارش اسوشیتدپرس، دو مقام پاکستانی گفته اند که دور دوم مذاکرات صلح میان مقام‌های حکومت افغانستان و نمایندگان طالبان در روز جمعه در پاکستان برگزار خواهد شد، جایی که نخستین گفتگوی رسمی با طالبان صورت گرفت.

هر دو مقام پاکستانی گفتند که اسلام آباد در حال نهایی سازی ترتیبات برگزاری مذاکرات صلح با طالبان است. آن‌ها به دلیل نهایی نشدن این فیصله نخواستند که نام شان در گزارش ذکر گردد.

اظهارات ضد و نقیض در کابل

با وجود شروع تلاش‌های صلح، به نظر می‌رسد که رئیس جمهور غنی، رئیس اجراییه و معاونان آن‌ها نظر واحدی در مورد گفتگو با طالبان وجود ندارد. اظهارنظرهای مقامات حکومتی در رابطه به مذاکره با طالبان ضد و نقیض است. یکی طالبان را برادر خطاب می‌کند، در حالی که دیگری می‌گوید کسی که مردم را می‌کشد، برادر نه بلکه دشمن است.

ریاست اجراییه افغانستان با آن‌که از مذاکرات صلح استقبال می‌کند اما می‌گوید این مذاکره نتوانسته دست آوردی داشته باشد. جاوید فیصل، سخنگوی ریاست اجراییه روز سه شنبه در گفتگو با خبرنگاران گفت: «توقعی که ما از گروه‌های تروریستی داشتیم، توقعی که ما از تروریستان و مخالفین مسلح داشتیم برآورده نشده است. کشورهایی که می‌توانستند در این راستا صادقانه کار کنند، صادقانه کار نکردند. ولی این به این معنا نیست که برای پروسه صلح کار نمی‌کنیم. ما متعهد هستیم، کار می‌کنیم و از هر تلاشی برای صلح دریغ نخواهیم کرد.»

از سوی دیگر عبدالرشید دوستم معاون اول رئیس جمهور برای جنگ با طالبان کمر بسته و به ولایت فاریاب رفته است. دوستم گفته است که طالبان به این دلیل که مردم را سر می‌برند و خانه‌های آن‌ها را آتش می‌زنند، برادر او نیست. محمد محقق معاون دوم رئیس اجراییه نیز گفته است که مذاکرات دور اول با طالبان، پیام خوبی نداشته است.

اما ریاست جمهوری افغانستان گفته است در دومین دور مذاکرات، حکومت فهرستی از موضوعات مهم را در اختیار نمایندگان طالبان قرار خواهد داد. ریاست جمهوری افزوده است که این فهرست شامل مسایلی‌اند که منجر به صلح عادلانه و همه پذیر در افغانستان خواهد شد. از سوی دیگر منابع در ریاست جمهوری هرنوع اختلاف در داخل حکومت برسر مذاکرات صلح را رد می‌کنند و می‌گویند صلح خواست همه افغان‌ها است و هیچ کسی با صلح مخالفت ندارد.

آگاهان مسایل سیاسی می‌گویند با وجودی که اختلاف‌نظرها در بین مقام‌های حکومتی در رابطه به مذاکرات صلح وجود دارد ولی این اختلافات به حدی نیست که این پروسه را صدمه بزند.

فاروق بشر استاد دانشگاه و آگاه مسایل سیاسی می‌گوید طرف‌های جنگ در آخرین روزها تلاش می‌کنند قدرت نمایی کنند: «هردو طرف تلاش دارد که قدرت خود را به طرف دیگر نشان دهد و بگوید که به زور نمی‌توانید بر ما چیزی را تحمیل کنید.»

صلح ختم جنگ خواهد بود؟

یکی از نگرانی‌ها این است که صلح با طالبان منجر به پایان جنگ نشود. هرچند امیدواری‌ها برای صلح با طالبان نسبت به هر زمانی در سیزده سال اخیر بیشتر شده ولی آغاز فعالیت گروه‌ها نوظهور رسیدن به صلح سراسری و دایمی در افغانستان را دشوارتر کرده است.

داعش در حداقل سه ولایت افغانستان در حال سربازگیری است و این نگرانی وجود دارد که همزمان با صلح با طالبان، داعش رهبری جنگ در افغانستان را به دست گیرد.

از سوی دیگر اخیرا گزارش‌هایی نشر شد که گویا ملا عمر دو سال پیش کشته شده است. در صورتی که این خبر درست باشد پس معلوم نیست که حکومت افغانستان با چه کسی صلح می‌کند.

اما جاوید فیصل می‌گوید بودن یا نبودن ملا عمر تاثیری بر گفتگوهای صلح ندارد زیرا نمایندگان جناح‌های مختلف که با دولت می‌جنگند در مذاکرات صلح شامل‌اند.

آقای فیصل اما این مساله را می‌پذیرد که ممکن است صلح با طالبان به پایان جنگ منجر نشود: «گفتگوهای صلح باید به صلح دایمی در افغانستان بینجامد. اگر از این راه به صلح نمی‌رسیم، پس حکومت وظیفه دارد که از جان و مال مردم حفاظت کند و راه دوم راه نظامی است.»

این در حالی است که رئیس جمهور پیشین افغانستان پس از سال‌ها تلاش نتوانست با طالبان رو در رو مذاکره کند اما حکومت وحدت ملی برای دومین‌بار با نمایندگان طالبان پشت میز مذاکره در مورد صلح گفتگو می‌کنند. (دویچه وله)