صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تشنج در مجلس افغانستان بر سر ‹تفاهمنامه دند غوری›

تشنج در مجلس افغانستان بر سر ‹تفاهمنامه دند غوری›

جلسه استجواب وزیر قبایل و سرحدات افغانستان درباره امضای تفاهمنامه‌ای با ریش‌سفیدان منطقه "دند غوری" در ولایت شمالی بغلان، مجلس افغانستان را به تشنج کشاند.

گلاب‌منگل وزیر سرحدات، اقوام و قبایل، چندی پیش در راس هیاتی به منطقه دند غوری در نزدیک شهر پلخمری رفت و این سند را با یازده تن از ریش سفیدان منطقه امضا کرد، اما امضای این سند انتقادهای زیادی در پی داشت.

آقای منگل در مجلس نمایندگان گفت که براساس این تفاهمنامه نیروهای امنیتی از اجرای عملیات در این منطقه باید خودداری کنند و در مقابل گروه طالبان امنیت شاهراه کابل-مزار شریف را نباید مختل کند. او افزود که این سند را با هدف جلوگیری از جنگ و تامین صلح در منطقه امضا کرده است.

اما شماری از نمایندگان امضای این سند را به عنوان دادن "امتیازی" به گروه طالبان در بغلان تلقی کردند. از جمله نقیب‌الله فایق نماینده فاریاب گفت که این سند تضمین می‌کند که نیروهای دولتی علیه طالبان حمله نکنند. او افزود که طالبان با خاطر آرام، پرچم خود را در منطقه برافراشته و خودشان به جنگ کندز رفته‎اند.

فوزیه کوفی دیگر نماینده مجلس گفت که در این سند قید شده که نیروهای امنیتی حق ندارند بدون مشورت ریش‌سفیدان دند غوری، کسی را در آن منطقه بازداشت کنند. به باور این نماینده، چنین قیدی مداخله در قانون است، در حالی که وزیر سرحدات صلاحیت امضای چنین سندی را ندارد.

همچنین فرهاد عظیمی دیگر عضو مجلس گفت که افراد مسلحی که در منطقه دند غوری مستقرند تهدید کرده بودند که مانع رفتن نیروهای اعزامی از کابل به کندز می‌شوند و این نیروها را ساعت ها در بغلان متوقف کردند.

احمد بهزاد نماینده هرات گفت که امضای چنین سندی، زمینه تجهیز و سازماندهی مجدد گروه طالبان را فراهم می‌کند، چنان‌که به گفته او، عدم اجرای عملیات به پایگاه زرغون‌شهر در ولایت لوگر، این منطقه را به پایگاه بزرگی برای گروه طالبان تبدیل کرد که از آنجا حملات خود به کابل و مناطق اطراف آن را سازماندهی می کردند.

محی‌الدین مهدی نماینده بغلان هم گفت که امضای این سند به حاکمیت طالبان در یک قلمرو "مشروعیت" بخشیده و بخشی از خاک کشور را "تجزیه" کرده، در حالی که به باور او، هیات چنین صلاحیتی نداشته است. آقای مهدی خواستار معرفی آقای منگل به لوی سارنوالی کشور شد.

در نهایت زمانی که ظهیر سعادت، دیگر عضو مجلس گفت کسانی که از امضای این سند دفاع می‌کنند، در واقع از حمله انتحاری و بمبگذاری حمایت می‌کنند، مجلس به تشنج کشیده شد.

به دنبال سخنان آقای سعادت، شماری از نمایندگان با هم درگیر شدند و وضعیت جلسه مشتنج شد. این وضعیت باعث شد که عبدالرئوف ابراهیمی، رئیس مجلس، جلسه را بدون نتیجه‌گیری پایان دهد. (بی بی سی)